Enej Krševan in Tai Komel upravičila vlogi favoritov

AMZS Center kartinga in motošporta v Slovenji vasi je gostil uvodno dirko letošnjega državnega prvenstva za voznike skuterjev, minimota in minigp ter pokalnega tekmovanja v supermotu.


Prvo dirko sezone za voznike minimota, skuterjev, minigp-ja in supermota za državno prvenstvo Slovenije za voznike z licencami AMZS so organizirali prizadevni člani AMD Ptuj, ki so imeli kar nekaj skrbi. Čeprav so se številni tekmovalci bali slabega vremena in je ponoči tudi rahlo deževalo, pa se je steza že med prvimi prostimi treningi posušila in strah pred morebitno nevarno vožnjo na mokri podlagi, ki nudi bistveno slabši oprijem, je splahnel.

 

 

V minimotu je Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) z najhitrejšimi časom kvalifikacij v odprtem razredu napovedal naskok na šesti naslov najboljšega v državi. Vendar se mu nato ni izteklo po željah. Tik pred štartom prve vožnje se mu je v ogrevalnem krogu strgala žica za plin. Okvara je bila tako huda, da ni zmogel štartati. V njegovi odsotnosti sta se za zmago udarila Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) in Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba). Slednji se je letos preselil v višjo kategorijo in na premierni preizkušnji med izkušenejšimi tekmeci tudi zmagal. Pri tem mu je pomagal tudi Osenk Drčar, ki je v začetku predzadnjega kroga padel in zapravil priložnost za prvo mesto. Jan Poropat je do druge vožnje uspel odpra viti napako. Verjetno tudi malce jezen pokazal, kdo je aktualni državni prvak in je v drugo suvereno zmagal. A na koncu mu je najbrć ostal grenak priokus zaradi nepričakovane nevšečnosti, ki ga je oropala boja za skupno zmago na dirki. Ta je pripadla Osenku Drčarju, ki je tudi v drugi vožnji ciljno črto prečkal drugi, Maver Guštinu pa je odpovedal pogonski agregat in je zato odstopil. V skupnem seštevku je drugo mesto zasedel Valter Poropat (Minimoto klub Obala racing), tretji pa je bil Edo Stare (GAS Vrtejba).

Enej Krševan nadaljuje z nizom neporaženosti

V razredu minigp je Enej Krševan (GAS Vrtejba) nadaljeval niz neporaženosti na dirkah slovenskega prvenstva iz minule sezone. Obe vožnji je vnovič zanesljivo dobill. Bolj napet je bil boj za drugo mesto, predvsem v prvi vožnji, ko sta Tian Krševan (GAS Vrtejba) in Enej Logar (AMD Domžale) kar nekajkrat zamenjala mesti. Ob izstopu iz zadnjega zavoja zadnjega kroga je bil Logar še drugi, a ga je mlajši od bratov Krševan tik pred ciljno črto prehitel. V drugi vožnji se ta dvoboj ni ponovil, saj je Logarja tehnična okvara prisilila k odstopu. Tretje mesto v tej vožnji je osvojil Filip Lah (GAS Vrtejba) in se pridružil bratoma Krševan na zmagovalnem odru.

Klemen Švara (AMTK Koper) je bil edini skuterist, ki je prišel na tokratno dirko. Kljub temu da ni imel konkurence, je nastop vzel skrajno resno, kar potrjuje tudi najhitrejši čas kroga med vsemi nastopajočimi na tokratni dirki. To sploh ni presenečenje, saj mladi Švara letos imenitno vozi na dirkah italijanskega prvenstva Malossi.

Mladi upi so brezkompromisno drveli skozi ovinke v Slovenji vasi. 

Kar nekaj diskvalifikacij

V mladinski kategoriji minimota je nastopilo 12 voznikov, točkovanje pa je bilo ločeno za dve starostni skupini. Z najboljšim štartnim položajem je vse prijetno presenetil novinec Nejc Petrič (GAS Vrtejba). A v obeh vožnjah je prednost štartnega položaja hitro zapravil. Najbolje je obe vožnji odpeljal Tai Komel (GAS Vrtejba) in z maksimalnim izkupičkom točk napovedal naskok na naslov državnega prvaka. Še najbolj se mu je približal Nejo Habjan (GAS Vrtejba), ki je z dvema drugima mestoma potrdil, da se mu zavzet in reden trening obrestuje ter tako lepo napreduje. V prvi vožnji je del dirke tudi vodil, a kasneje je bil Komel vendarle premočan in hkrati dovolj izkušen, da je uspešno odbil vse napade ostalih  tekmecev. Predvsem Tian Krševan in Matija Kodarin (oba GAS Vrtejba) sta mu bila za petami. Prvo vožnjo je sicer prvi ciljno črto prečkal Tristan Rupelli (GAS Vrtejba), a bil zaradi napačne oblike omejevalnika pretoka izpušnih plinov iz valja nato diskvalificiran. Podobna usoda je doletela tudi Petriča in v mlajši kategoriji Najo Kropec (GAS Vrtejba). Skupno tretje mesto je tako na zasedel Tian Krševan. V mlajši kategoriji je bil dvakrat najhitrejši Nik Podpečan Vehovec pred Timom Komelom (oba GAS Vrtejba), tretje mesto pa je osvojil novinec David Štilec (AMD Orjaki).

V panogi supermoto, ki je štela za pokalno tekmovanje, sta se merila Mario Račanovič (AMP) in Samo Murovec (GAS Vrtejba). V obeh vožnjah je bil hitrejši Račanovič.

Druga dirka za točke državnega prvenstva Slovenije za voznike minimota, skuterjev in minigp-ja bo 30. maja v Vrtojbi, ko bodo vnovič za pokalno prvenstvo Slovenij vozili tudi vozniki supermota. 

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterSlovenja vasAMD Ptujdržavno prvenstvoAMZS center kartinga in motošportalicencaminigppokalno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

49

Priljubljenost članka

49

Shrani

Delite s prijatelji