Vozniki speedwaya začenjajo v Debrecenu

V soboto 29. maja 2021 je na sporedu prva dirka za točke državnega prvenstva Slovenije v speedwayu.


V soboto se v Debrecenu na Madžarskem začenja državno prvenstvo v speedwayu. V sezoni 2021 se bodo slovenski dirkači prvič merili za točke državnega prvenstva, tekmovanje pa bo letos potekalo v sodelovanju z madžarsko in slovaško moto zvezo. Z licencami AMZS bodo v soboto vozili aktualni državni prvak Matic Ivačič (ST Lendava), mladinski državni prvak Anže Grmek (AMTK Ljubljana) in trije predstavniki AMD Krško – Nick Škorja, veteran Denis Štojs in mladinec Miran Praznik.

Aktualni državni prvak Matic Ivačič, ki je bil najboljši predstavnik AMZS na lanski dirki odprtega državnega prvenstva v Krškem, je pred začetkom sezone iz AMD Krško prestopil k ST Lendava. Tudi letos cilja na dobre predstave in ubranitev državnega naslova.

Ivačič letos brani naslov državnega prvaka.

Športni svet je še vedno omejen s covid situacijo, vendar se zadeve postopno izboljšujejo. V tekmovalno sezono sem vstopil dobro pripravljen, kar se je pokazalo tudi na dirkah za italijansko prvenstvo. Na dirki za evropsko prvenstvo prejšnjo soboto v Pardubicah z ekipo nismo našli pravih nastavitev za hiter motor, zato s svojo predstavo nisem bil zadovoljen. Na prihajajoči dirki v Debrecenu pa si želim, da bi lahko ponovno pokazal, kaj znam in zmorem z odličnimi rezultati,

je v pripravah na dirko povedal Ivačič, ki ga v prihajajočih dneh čaka tudi nekaj novosti, a je glede njih za zdaj še malce skrivnosten. Vsi z izjemo Štojsa so letos že odpeljali nekaj dirk v tujini in ob odsotnosti 18-kratnega državnega prvaka Mateja Žagarja se tudi letos obeta zanimiv boj za naslov najboljšega v državi med Ivačičem in Škorjo, v ta boj pa se bo poskušal vmešati tudi obetavni Ljubljančan Anže Grmek.

Sezona za zdaj poteka po načrtih in na motorju se počutim odlično. V letošnjem državnem prvenstvu ciljam kar visoko. Poleg ubranitve mladinskega naslova bom poskusil napadati naslov državnega prvaka. Upamo na najboljše,

je ambiziocen Grmek. Tekmovalci se bodo v soboto pomerili v dvajsetih vožnjah rednega dela, nato pa se bosta po sistemu evropskega prvenstva najboljša voznika po točkah uvrstila neposredno v finalno dvaindvajseto vožnjo. Vozniki uvrščeni od 3. do 6. mesta pa se bodo v dodatni enaindvajseti (t.i. "last chance") vožnji potegovali za preostali dve mesti v finalni vožnji, ki  bo odločila o zmagovalcu dirke.

Grmek ima v tej sezoni visoke in ambiciozno zastavljene cilje.

Manjkala bosta Žagar in Vaculik

Poleg slovenskih dirkačev bo na dirki nastopilo še 5 slovaških in 5 madžarskih predstavnikov, ter voznik s povabilom organizatorja. Manjkal bo naš Matej Žagar, pogrešali pa bomo tudi najboljšega slovaškega voznika Martina Vaculika, ki prav tako kot Žagar zelo uspešno tekmuje na najvišji ravni na speedway dirkah za svetovno prvenstvo. Žagarja v nedeljo po tednu premora sicer čaka dirka poljske Ekstralige, v kateri vozi za Falubaz Zielono Goro, s katero se bo na domačem ovalu srečal z drugouvrščeno na lestvici Sparto Wroclaw.

Zmagovalec prvenstva treh držav bo najboljši v skupnem seštevku po sistemu svetovnega prvenstva (zmagovalec dirke dobi 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14, peti 12 in nato 11, 10, 9, …). Naslov državnega prvaka med licenciranimi vozniki Avto-moto zveze Slovenije bo osvojil najboljši slovenski predstavnik v skupnem seštevku treh dirk.

Dirka v Krškem, ki je bila v začetku maja zaradi zdravstvene situacije prestavljena, še čaka na nadomestni termin, enako kot preizkušnja v Nagyhalaszu. Znan pa je že datum naslednje dirke, ki bo v Žarnovici na Slovaškem 4. julija 2021.

Ključne besede


AMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwayDenis ŠtojsAnže Grmeklicencadržavni prvakMiran Praznik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji