Na uvodni dirki državnega prvenstva v speedwayu najboljši Matic Ivačič

Na Madžarskem so se slovenski vozniki speedwaya v konkurenci madžarskih in slovaških tekmecev merili na prvi dirki za točke državnega prvenstva.


Državno prvenstvo Slovenije v speedwayu letos poteka v sodelovanju z madžarsko in slovaško moto zvezo. Uvodna preizkušnja sezone je bila v Debrecenu na Madžarskem, kjer je z licencami AMZS vozila tudi peterica slovenskih voznikov, in sicer Matic Ivačič (ST Lendava), Denis Štojs, Miran Praznik, Nick Škorja (vsi AMD Krško) in Anže Grmek (AMTK Ljubljana).

Slovenci od prve vožnje krojili vrh

Že v prvi vožnji smo videli na delu kar tri Slovence. Ivačič je bil najboljši, Štojs in Praznik pa sta ciljno črto prečkala na mestih dve in tri. Tudi Škorja je v naslednji vožnji zmagal ter napovedal, da bodo slovenski vozniki tokrat pošteno krojili vrh lestvice na dirki.

Štart prve vožnje na dirki. Od leve: Štojs, Praznik, Ivačič (vsi SLO) in Mihalik (SVK).

Po osmih opravljenih vožnjah sta imela Ivačič in Škorja vsak maksimalnih šest točk, Štojs pet, Praznik in Grmek pa po tri. V enajsti vožnji sta se srečala aktualni državni prvak Slovenije in aktualni podprvak - Ivačič z belo čelado, Škorja pa z rdečo povsem na notranji progi. Zmaga je pripadla Ivačiču, ki je tako najavil, da ga tokrat v Debrecenu zanima predvsem mesto na najvišji zmagovalni stopnički na dirki. Štirinajsta vožnja je bila znova povsem slovensko obarvana, najhitrejši po štirih krogih pa je bil Grmek. Drugo mesto je pripadlo Prazniku, šele tretje pa Škorji, ki je imel tehnične težave z motociklom.

Ivačič (v belem) v eni od voženj drvi iz ovinka proti končni zmagi.

Ivačič in Štojs neposredno v finale

Po šestnajstih vožnjah je bil na vrhu sam Ivačič z 12 točkami, neposredna uvrstitev v finalno 22. vožnjo pa se je nasmihala tudi Štojsu, ki jih je imel 10. To je slovenski veteran potrdil v sedemnajsti vožnji, ki jo je v merjenju s tekmeci z enakim številom točk ali eno manj od njega, tudi dobil. V dodatno 21. vožnjo, ki je dala preostala dva finalista dirke, sta se prebila še Škorja in Grmek.

V finalu se je nato Ivačiču in Štojsu pridružil Škorja, četrti na štartni črti finalne vožnje pa je bil Čeh Ondrej Smetana, ki je tako kot Romun Andrei Popa vozil izven konkurence. Ivačič v finalu ni dovolil presenečenja in je še šestič v sobotnem popoldnevu ciljno črto prečkal prvi ter si privozil lepo zmago.

Ivačič je zmagovito končal uvodno dirko državnega prvenstva.

Dobro smo delali v zadnjem tednu, da smo popravili napako iz Pardubic prejšnji vikend. Danes sem užival v dirkanju, kar se je videlo tudi na stezi. Zelo sem vesel zmage in veselim se naslednjih dirk,

je bil zadovoljen zmagovalec dirke. Drugo mesto je zasedel Škorja.

Imel sem nekaj težav v rednem delu dirke in nato zmagal "last chance" vožnjo. V finalu sem vodil in po mokri stezi vozil po notranji liniji, a Matic me je prehitel. Na koncu sem še kar zadovoljen, a bi lahko bilo še bolje,

je povedal Laščan, ki se ni mogel izogniti dejstvu, da je imel v prvih dvajsetih vožnjah nekaj problemov, ki se jih ni nadejal. Za tretje mesto sta se borila Štojs in Slovak Smetana, boljši pa je bil izkušeni slovenski voznik.

Pozna se mi malo treningov in dirk v letošnji sezoni, ampak z današnjim rezultatom moram biti zadovoljen. Malo se še lovimo z nastavitvami, a do naslednje dirke bomo poskušali to urediti, da bomo lahko še bolj zadovoljni,

je dodal Štojs, ki je tako popolnil oder za zmagovalce s tremi tekmovalci, ki vozijo z licenco AMZS.

Trije Slovenci z licencami AMZS so osvojili prva tri mesta na dirki v Debrecenu. Levo Štojs, v sredini Ivačič, desno Škorja.

Zmagovalec prvenstva treh držav bo najboljši v skupnem seštevku po sistemu svetovnega prvenstva (zmagovalec dirke dobi 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14, peti 12 in nato 11, 10, 9, …). Naslov državnega prvaka med licenciranimi vozniki Avto-moto zveze Slovenije bo osvojil najboljši slovenski predstavnik v skupnem seštevku vseh izpeljanih dirk.

Druga dirka sezone je načrtovana 4. julija 2021 v Žarnovici na Slovaškem, datuma prestavljenih preizkušenj iz Krškega in Nagyhalasza pa še nista znana.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke v Debrecenu: 1. Matic Ivačič (SLO) 20 točk, 2. Nick Škorja (SLO) 18, 3. Denis Štojs (SLO) 16, 4. Ondrej Smetana (ČEŠ) 14, 5. Anže Grmek (SLO) 12, ..., 10. Miran Praznik (SLO) 7 točk, ...

 

Ključne besede


AMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwayDenis Štojsdržavno prvenstvo v speedwayuAnže Grmeklicencadržavni prvakMiran Praznik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji