Pred uvodno preizkušnjo državnega prvenstva v cross countryju

V soboto 19. junija 2021 bo v Žireh potekala prva dirka sezone za točke državnega prvenstva v cross countryju. Organizirajo jo člani MZS.


Proga Športni park Jernejles v Žireh, na kateri bo v soboto 19. junija 2021 uvodna preizkušnja državnega prvenstva v cross countryju, je sestavljena iz gozdnega in motokros odseka, krog pa se prevozi v približno desetih minutah. V nekaterih kategorijah se bodo tekmovalci s progo spopadali skupaj kar 160 minut, zato bo na njej verjetno sila pestro in zanimivo. Ker so v soboto napovedane tudi relativno visoke temperature ozračja, bodo morali voznice in vozniki dobro paziti tudi na hidracijo pred in med tekmovanjem.

Težav pri pripravi tekmovanja ni bilo

Organizatorji prve letošnje preizkušnje so člani MZS, ki so vpeljali tokrat tudi nekaj novosti (lokacije in dolžina tekmovanj). V kategoriji Mitas 65 in 85 so čas tekmovanja iz 45 minut podaljšali na 60 minut. Spremembo so uvedli tudi z vidika porabe goriva. Do sedaj je bila ta na meji izpraznitve rezervoarja motorja, kar je bilo zelo nevarno na odsekih proge s skoki, saj bi se tekmovalcu v zraku lahko ugasnil motor. V Žireh bodo tako najmlajši vozniki med tekmovanjem  gorivo dotočili.

Glede na enajstletno tradicijo izpeljave cross country tekmovanj je zadeva toliko vpeljana, da s pripravo na dirko ni pritiskov. Ekipa je na sezono pripravljena že od meseca marca, ko naj bi se začel štart v sezono 2021, a so se zadeve zamaknile zaradi bolezni covid-19. Dolg premor, zanimanje tekmovalcev in obisk zadnjega treninga nam pričajo o tem, da v soboto lahko pričakujemo rekordno število udeležencev,

nam je zaupal Jaka Seles, alfa in omega pri organizaciji tokratne preizkušnje, na kateri bo v vlogi direktorja dirke.

Nekateri tekmovalci so letos vozili tudi že v motokros prvenstvu.

Motokrosisti v prednosti

Luka Kutnar je v letošnji sezoni več časa namenil treningu motokrosa, kar je tudi potrdil z odličnima rezultatoma na uvodnih dirkah državnega prvenstva, ki sta bili v Dolini pod Kalom in na radizelski progi.

Motokros dirk se rad udeležujem na dobro pripravljenih progah in mi predstavljajo velik izziv. Velik del proge v Žireh je motokrosističen, zato sem morda v rahli prednosti pred drugimi, ki niso vozili dirk državnega prvenstva v motokrosu. Na zadnjem treningu mi je bila proga zelo všeč, saj je bila malce spremenjena, vseeno pa bi si želel, da bi še večji del proge potekal v gozdu in da bi bil tekmovalni krog še daljši. Bolj mi namreč ustrezajo krogi, ki so daljši od desetih minut. Ne glede na to, si želim na dirki čim bolj uživati,

je povedal Kutnar, ki se nadeja, da med tekmovanjem kljub napovedim vseeno ne bo prehude vročine.

Fiferjeva odločno v boj s fanti

Z licenco AMZS bo vozila tudi Tjaša Fifer, ki je v soboto trenirala in bila zadovoljna z opravljenim.

Imam dobre občutke med vožnjo. Proga v Žireh se mi zdi zelo zanimiva in hitra. Gozdni del je trasiran na novo in mi je zelo všeč,

je povedala Tjaša, ki jo na to progo vežejo lepi spomini, saj je leta 2016 prav tu odpeljala prvo cross country dirko, takrat pa se je v ženski kategoriji pomerilo kar devet voznic.

Nasmejana Tjaša Fifer že komaj čaka dirko v Žireh.

Zavzeto treniram že od konca lanske sezone. V treninge vključujem veliko različnih stvari, vozim pa se tudi po različnih in zelo razgibanih terenih ter tako pridobivam izkušnje. V letošnji sezoni sem si za cilj zadala uvrstitev med najboljše tri tekmovalke,

nam je še zaupala Fiferjeva. Obdobje brez cross country tekmovanj je bilo zelo dolgo, kar pomeni, da so imeli tekmovalci veliko časa, da so se lahko ustrezno kondicijsko pripravili na zahtevno uvodno dirko sezone za državno prvenstvo. Pomembni elementi sobotne preizkušnje za vsakega tekmovalca bodo zanesljivo sproščenost med vožnjo, osredotočenost na dihanje in zadostna količina zaužite tekočine med dirkanjem. Prva dirka dneva je sicer na sporedu ob 9. uri in 30 minut.

Ključne besede


AMZScross countrydržavno prvenstvolicencadržavno prvenstvo v cross countryjuMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji