"Vroč" štart prve preizkušnje sezone državnega prvenstva v cross countryju

Člani MZS so na progi v Športnem parku Jernejles organizirali dirko za točke državnega prvenstva v cross countryju.


Huda sončna pripeka ni zaustavila zagnane in zelo motivirane voznice in voznike, ki so se v Žireh merili za prve točke državnega prvenstva v cross countryju. Prvo preizkušnjo je ob zahtevnosti proge zaznamoval še vročinski val, ki pa ga je nato malce pred štartom zadnjih voženj dneva malce ublažil dež. A to je pomenilo le še dodaten dvig zahtevnosti tekmovanja. Številka 244 priča o tem, kako so domači in tuji vozniki pogrešali začetek cross country sezone 2021. Že po zadnjem treningu je bilo pričakovati velik odziv in sobotna dirka je to samo potrdila. Glede na to, da je bilo v zadnjem času zelo suho, so organizatorji že v tednu pred tekmo in na dan dirke dobro poskrbeli za ustrezno namočen teren. A veliko število tekmovalcev v kombinaciji z visokimi temperaturami je poskrbelo, da se je teren zelo hitro sušil, zato se je dvigal prah in vidljivost je bila slabša vse do nastopa zadnjih kategorij.

 

V uvodu dneva so bili tekmovalci deležni obilice prahu, saj je bilo na progi zelo vroče in suho.

Najmlajši navdušili z borbenostjo in nepopustljivostjo

Teren v Žireh zahteva od tekmovalcev znanje v vožnji motokrosa, v gozdnem delu pa se kažejo predvsem sposobnosti premagovanja korenin, vožnje v klanec navzgor in navzdol po razgibanem terenu ter s tem dobro obvladovanja motorja. Sezono so odprli najmlajši, in sicer v kategorijah Mitas enduro 65 in 85, ki sta šteli za državno prvenstvo. V letošnjem letu je glavna sprememba ravno v teh dveh kategorijah in sicer se je čas tekmovanja podaljšal na 60 min. Gre za novost z vidika varnosti zadostne količine goriva tekmovalcev v času temovanja. Najmlajši vozniki so bili dobro pripravljeni in zdelo se je, da za njih ni bilo premora ter da so zelo resno trenirali. V kategoriji Mitas enduro 65 je prvo mesto osvojil Tim Repnik, drugo in tretje pa Avstrijca Paul Leitges in Kimi Schuppe. V kategoriji Mitas enduro 85 je bila zelo ostra borba za prva tri mesta. Po štartu je vodil Nace Jelenc (AMD Radovljica), a sta ga po padcu prehitela, društvena Jaka Drolc (AMD Radovljica) in Klemen Rozman (AMD Radovljica). Karte so se dokončno premešale, ko sta Jelenc in Drolc zapeljala v bokse po gorivo. Na koncu je prvo mesto osvojil Rozman.

To je moja prva zmaga sploh v karieri. Pohvalim lahko tudi progo, ki je bila odlično pripravljena, kot vedno,

je bil po dirki vesel zmagovalec Rozman. Drugo mesto je pripadlo Jelencu, ki bi si večji del proge sicer želel po gozdu, tretji pa je bil Drolc, ki mu novost pri točenju goriva med dirko ni povzročala preglavic.

Najmlajši v kategorijah Mitas enduro 65 in 85 so se izkazali z dobro pripravljenostjo na vročino in s tem težke tekmovalne pogoje.

V ženski kategoriji devet tekmovalk

Za najmlajšimi so štartali vozniki v kategorijah bronze 2T in 4T ter ženske. V kategoriji bronze 2T sta se za prvo mesto borila Denis Pezdevšek in Miha Sedej. Uspešnejši je bil Pezdevšek, tretje mesto pa je osvojil Vinko Medved. V kategoriji bronze 4T je zmagal Tilen Kamnik.

Razmere za dirkanje in pogoji na progi so bili zelo zahtevni. Po štartu sem vozil na tretjem mestu, a sem se boril do konca in bil nagrajen s prvim mestom,

je zadovoljno pripovedoval Kamnik. V ženski kategoriji se je merilo kar devet deklet. Že takoj po štartu je povedla Klara Sršen, ki je zadržala vodstvo vse do konca. Drugo mesto je osvojila Nina Žvan, ki ji je motokros del proge zelo ustrezal, saj več treninga namenja prav vožnji motokrosa. Tretje mesto pa je zasedla Sara Bric, za katero je sicer paradna disciplina enduro, tokratno progo pa je ocenila za zelo zahtevna.

Veterani suvereni, enako Fiferjeva v moški konkurenci

Tekmovalci v kategorijah silver ter veterani 50 in 60 so vozili peklenskih 90 minut v hudi vročini in pripeki, ki nista popuščali. V kategoriji silver 2T je prvo mesto osvojila Tjaša Fifer, ki se je pomerila z moško konkurenco.

V višjo kategorijo sem se prijavila zaradi želje po napedku. Dirko sem izkoristila za pripravo na Red Bull Romaniacs vzdržljivostno preizkušnjo, ki traja več dni in je sila zahtevna,

je povedala Fiferjeva. Drugo mesto v tem razredu je osvojil Daniel Kavalirek, tretje pa Januš Soklič.

Tjaša Fifer je bila malce pred štartom zelo osredotočena.

V kategoriji silver 4T si je prvo mesto privozil Matija Grahek. Na drugem je pristal Tomaž Jernejšek, ki je bil zelo zadovoljen s pripravo proge. Tokrat je vnovčil tudi udeležbo in izkušnje, ki jih je pridobil na nekaterih italijanskih enduro dirkah. Tretje mesto je zasedel Simone Dario.

Pri veteranih v primerjavi z minulo sezono večjih sprememb ni bilo. V kategoriji veterani 50 je prvo mesto zasedel avstrijski as Werner Muller, pri veteranih 60 pa je na najvišji stopnički na zmagovalnem odru stal Italijan Walter Gabadi. Najdaljša preizkušnja je bila za tekmovalce v kategoriji enduro. Vozili so dvakrat po 90 min, kar je marsikomu predstavljalo trening za extreme enduro. Na prvih dveh mestih sta se zvrstila tuja voznika, Avstrijca Dominic Spendl in Jeremias Iby, tretje mesto pa je osvojil puščavski lisjak Simon Marčič.

Za konec dež še otežil tekmovanje

Brez presenečenj na današnji preizkušnji ni šlo. Tik pred začetkom štarta za zadnje kategorije je začelo deževati, kar izkušenim voznikom v kategorijah gold, veteran in junior 23 na pogled ni povzročilo pretiranih težav. Zaradi padavin se je čas tekmovanja skrajšal za 20 min, kar pomeni, da so vozili 100 min. Prvo mesto v kategoriji gold 2T je osvojil Miha Špindler (AMD Radovljica),  ki je tekmovanje ocenil za zelo zahtevno. Drugi je v cilj pripeljal Aleks Mlekuž, tretjega mesta pa se je veselil hrvaški voznik Aleks Tomšič.

Miha Špindler v enem od zavojev.

V kategoriji 4T sta na svoj račun prišla izkušena motokrosista Luka Kutnar in Miha Bubnič. Tudi Luka je tekmo označil za zelo težko.

Cel dan je bilo vroče in suho, nato pa je dež naredil progo težko in splozko. Z vsem sem dobro opravil, v pomoč pri tem pa sta mi bile tudi dve dirki državnega prvenstva v motokrosu, na katerih sem letos sodeloval,

je v cilju pripovedoval zmagovalec Kutnar. Tretji je bil Andraž Černe. V skupnem seštevku je v kategoriji gold zmago slavil Kutnar, drugi je bil Špindler, tretji pa Aleks Mlekuž.

Luka Kutnar zaradi obilice blata skoraj neprepoznaven med vožnjo v gozdu.

V kategoriji Junior 23 sta znanje obvladovanja motorja na zahtevnem terenu pokazala Gal Hauptman in Bor Brejc, med njiju pa se je vmešal avstrijski voznik Thomas Hecher. Hauptman je po uvodnih dveh tekmah v državnem prvenstvu v motokrosu dobro izkoristil hitrost in znal zadržati tudi vzdržljivost na motorju. Brejc se je letos popolnoma posvetil panogi extreme enduro. Današnja tekma je bila zanj že četrta v letošnji sezoni tako, da je le potrdil dobro pripravljenost.

Trikrat padel, a vseeno zmagal

V kategoriji veteran gold so se na prvih treh mestih razvrstili člani ekipe za pokal narodov v kategoriji »Club team«. Prvo mesto je osvojil Gregor Robek, ki se je prav tako strinjal s prehodniki in potrdil, da je bila proga zelo zahtevna, spolzka in nevarna. Razliko pred drugouvrščenim Jako Selesem je naredil relativno hitro. Ceprav je med dirko celo kar trikrat padel, je vseeno obdržal vodstvo do konca. Tretje mesto je osvojil izkušeni Tomaž Podvratnik. V kategoriji veteran silver je prvo mesto osvojil Gregor Zver, drugo je ciljno črto prečkal Jože Repnik, tretji pa je bil Gregor Jesenek.

Z organizacijo smo zelo zadovoljni, saj že vrsto leto zelo dobro sodelujemo z lastnikom proge Jernejem (Motocross park Jernejles Žiri). Proga je bila pripravljena vrhunsko, o njej pa so pozitivno mnenje izrazili tudi tekmovalci, o čemer po svoje zgovorno priča tudi njihova udeležba na dirki,

je potegnil črto na koncu še organizator Jaka Seles. Naslednja preizkušnja za točke državnega prvenstva v cross countryju je načrtovana 3. julija 2021 v Kočevju, nato pa sledi premor in nadaljevanje sezone septembra, v kolikor bodo seveda zdravstvene razmere to dopuščale.

Ključne besede


AMZScross countrydržavno prvenstvolicencadržavno prvenstvo v cross countryjuMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji