V petek 25. junija v Krškem dirka za Pokal prijateljstva

Na stezi stadiona Matije Gubca bo potekala dirka Pokal prijateljstva. Začela se bo ob 19. uri.


V želji po čim več dirkah in obuditvi ekipnih tekmovanj AMD Krško sodeluje v mednarodni seriji dirk Speedway friendship cup (SFC) oziroma Pokal prijateljstva. Serija je bila ustanovljena leta 2017. Gre za zanimivo ligaško tekmovanje, v konkurenci pa so klubi iz več različnih držav. Serija pomeni pozitiven razvoj speedwaya v širši regiji, hkrati pa za krški klub pomeni odskočno desko za morebitno bodoče udejstvovanje v kakšni izmed priznanih evropskih lig. Sodelovanje v omenjenem tekmovanju se je pričelo že v lanski sezoni, vendar je bila zaradi zdravstveno-varnostnih razmer odpeljana samo dirka v slovaški Žarnovici, kjer je AMD Krško zasedlo 2. mesto.

Škorja upa na zmago

V letošnji sezoni se bodo dirk zaradi še vedno perečih problemov s koronavirusom in z njo povezano boleznijo covid-19 redno udeležile samo tri ekipe, in sicer AMD Krško (Slovenija), SC Žarnovica (Slovaška) ter AK Marketa Praga (Češka). Zanimanje za sodelovanje so sicer pokazali tudi klubi iz Nemčije, Latvije, Ukrajine ter Madžarske, tako da se lahko v prihodnjih letih pričakujemo nadgradnjo in razvoj ter kakovostno razširitev tekmovanja. V domačem moštvu AMD Krško bo najmočnejši adut zanesljivo Nick Škorja, ki je v kratkem intervjuju strnil nekaj misli pred petkovo dirko.

Kako ocenjujete vašo pripravljenost na to dirko?

Na krški stezi sem letošnje leto odpeljal že precej krogov, torej mi steza ni tuja in mislim, da se bo to izkazalo tudi na petkovi dirki. Upam, da mi poškodba prsta, ki me je doletela na zadnji dirki v Goričanu, ne bo povzročala večjih težav.

Kakšna so vaša pričakovanja in kaj pričakujete od ekipe na petkovi dirki?

Pričakujem dobro in napeto dirko. S fanti se bomo borili do konca in verjamem, da nam ob pomoči navijačev zmaga na domači progi ne uide.

Škorja bo glavni adut domačega AMD Krško, sicer organizatorja uvodne dirke Pokala prijateljstva.

Kakšno je stanje z vašo poškodbo po padcu v Goričanu?

Po končani dirki sem odšel v bolnišnico, saj se je bolečina pričakovano le še stopnjevala. Na urgenci so me takoj napotili na slikanje, kjer so ugotovili, da imam počeno kost na prstu leve roke. Dirke na domači progi vsekakor ne želim izpustiti, zato sem odločen, da bom stisnil zobe in z domačim klubom nastopil v Krškem.

Kako ocenjujete nastop v Goričanu?

Steza je bila nekoliko drugačna, kot je običajno. Sam takšne nisem vajen, zato sem imel v prvi vožnji tudi nekaj manjših težav z nastavitvami. V drugi vožnji smo jih uspeli odpraviti, a je žal prišlo do padca, ko je vame trčil sovoznik in sva pristala v zaščitni ograji. Kljub bolečinam, sem poskušal nadaljevati s tekmo, vendar mi posledice padca tega niso dopuščale, zato sem se odločil, da bom sobotno dirko na tej točki raje zaključil.

Kakšne cilje imate za preostanek sezone 2021?

Cilj je seveda čim več odpeljanih dirk in hkrati skušati nadoknaditi preteklo sezono. Vsakoletni cilj  je tudi postati slovenski državni prvak in se z nemškim klubom AC Devils Landshut uvrstiti v play off tekmovanje.

Praznična dirka se bo v petek 25. junija pričela ob 19. uri, trening pa je na sporedu ob 17. uri. Preizkušnja se bo odvijala po sistemu parov, na sporedu pa bo 18 rednih voženj.

Organizatorji so se morali podobno kot v sezoni 2020, ko so na slovenskih tleh organizirali edino dirko sezone (dirka za DP posameznikov), tudi tokrat zaradi protikoronskih ukrepov dodatno pripraviti ter vložiti ogromno truda in energije v realizacijo dogodka. Predprodajo kart je do sedaj presegla pričakovanja, gledalci pa bodo karte lahko seveda kupili tudi tik pred dirko na prodajnih mestih stadiona Matije Gubca.

Mladi Anže Grmek bo tokrat okrepil vrste posavskih voznikov speedwaya.

Seznam udeležencev dirke:

AMD Krško (SLO):
1 Nick Škorja
2 Miran Praznik
3 Denis Štojs
4 Anže Grmek

AK Marketa Praga (ČEŠ):
5 Petr Chlupač
6 Pavel Kuchar
7 Filip Hajek
8 Jan Macek

SC Žarnovica (SVK):
9 Jakub Valkovič
10 Roland Kovacs
11 Ondrej Smetana
12 Jan Mihalik

Ključne besede


AMD KrškoNick ŠkorjaspeedwayDenis ŠtojsAnže GrmekMiran Praznikstadion Matije GubcaPokal prijateljstva

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

25

Priljubljenost članka

25

Shrani

Delite s prijatelji