Žagar svetovno prvenstvo v speedwayu začenja v Pragi

V petek 16. julija in soboto 17. julija 2021 bo Praga prizorišče uvodnih dveh preizkušenj svetovnega prvenstva v speedwayu. Na štartu bo tudi naš Matej Žagar.


Po dolgem premoru ter kar nekajkratnih spremembah urnika in koledarja dirk se bo končno dvignil zastor za najboljše voznike speedwaya tudi v elitnem svetovnem prvenstvu. Slovenske barve bo deveto sezono zapored z licenco AMZS branil Matej Žagar.

Prva bitka za naslov svetovnega prvaka v speedwayu se začenja v Pragi, kjer bosta na sporedu kar dve dirki. Na ovalu stadiona Marketa bodo vozniki lovili skalp aktualnega šampiona Bartosza Zmarzlika. Izvrstni Poljak v Prago prihaja z imenitno popotnico, saj je v nedeljo v Lesznu osvojil naslov državnega prvaka Poljske in potrdil, da je dobro pripravljen na težke boje, ki ga čakajo pri obrambi naslova svetovnega prvaka. Med šestnajsterico, ki bo želela Zmarzliku pokvariti načrte, bo tudi Matej Žagar. Osemnajstkratni zaporedni državni prvak Slovenije, ki letos žal ne sodeluje v domačem prvenstvu, na dirko prihaja nekoliko "ranjen". Že kar nekaj časa ima probleme s poškodovano ramo, za nameček pa je na zadnji tekmi poljske Ekstralige (v petek 2. julija) še zelo grdo padel. V obračunu njegove Zielone Gore proti bivšemu delodajalcu Motorju iz Lublina je namreč v peti vožnji pri izhodu iz ovinka vanj z veliko hitrostjo treščil Mateusz Tonder. Dirke zaradi bolečin v levi nogi Žagar nato ni nadaljeval.

Nihče ne mara takih padcev. Dobil sem močan udarec v levo nogo, zato sem nekaj časa tudi težko hodil. K sreči pa sem imel zdaj premor in so se stvari popravile. Če bi vozili prejšnji konec tedna, me ne bi bilo. Zdaj sem že bolje in pripravljen na izziv v Pragi,

je zaupal Žagar novinarjem med tednom, ko so ga spraševali, če bo nared za preizkušnji na Češkem. Slovenski speedway as svojo enajsto sezono med elito tako žal ne bo začel optimalno pripravljen. Kljub neprijetnostim s poškodbami, pa zanesljivo ne bo popuščal in se bo boril po najboljših močeh. Lani je Žagar osvojil 11. mesto, s čimer ni bil zadovoljen. Vsekakor ga čaka hud  in ogorčen boj s tekmeci, ki se bodo potegovali za prvih šest mest v skupnem seštevku, saj samo ta neposredno zagotavljajo nastopanje med svetovno speedway elito tudi v letu 2022. V zelo dobri formi v Prago ob Zmarzliku prihajata še Fredrik Lindgren s svežim naslovom švedskega prvaka in Leon Madsen. Danec je pred dnevi zasedel končno drugo mesto na evropskem prvenstvu za rojakom Michaelom Michelsenom, tretji pa je bil Poljak Patryk Dudek, a slednja letos med svetovno speedway elito ne vozita. Vse skupaj bi lahko pošteno zapletle še vremenske razmere. Vremenska napoved za Prago za petek in soboto namreč ni obetavna. Predvsem na drugi dirki predvideva nevihte in dež, večja količina voda na stezi pa bi lahko močno otežila pogoje za tekmovanje ter poskrbela tudi za kakšno presenečenje.

Dirki v Pragi v petek 16. julija in soboto 17. julija se bosta začeli ob 19. uri, v vlogi tehničnega direktorja pa bo vse skupaj ob stezi z licenco FIM št. 14973 spremljal Izak Šantej ter po potrebi tudi ukrepal ob morebitnih zapletih ali nepravilnostih v skladu s pravili.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwaysvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji