Žagar v Pragi enajsti

Na uvodni dirki svetovnega prvenstva v speedwayu v letu 2021 je Matej Žagar osvojil 11. mesto. Priložnost za preboj v polfinale mu je spolzela v dvajseti vožnji.


S svetovnim prvenstvom so vendarle začeli tudi najboljši speedway vozniki, med katerimi tudi letos z licenco AMZS tekmuje Matej Žagar. Slovenski as ima še vedno nekaj težav s poškodbo rame, na ovalni stezi stadiona Marketa pa je prvič nastopil že v prvi vožnji. V novo prvenstvo se je pognal povsem z zunanjega štartnega položaja z rumeno čelado na glavi. Štartal je solidno in iz prvega zavoja prišel na tretjem mestu, na katerem je prečkal tudi ciljno črto.

Odločali štarti

Drugič se je slovenski voznik na štart 353 metrov dolge proge postavil v osmi vožnji. Tokrat je začel na štartni poziciji A z rdečo čelado. V prvi ovinek je pripeljal celo prvi, nato pa zdrsnil na tretje mesto. Vseeno se ni predal in je hitro prehitel Maxa Frickeja ter na koncu v cilj pridrvel na drugem mestu. Z vodo pošteno zalita steza je bila na nekaterih mestih dokaj mastna ter ni dovoljevala pretiranih manevrov izven idealne linije. Tretjič se je Žagar na štartni položaj postavil v dvanajsti vožnji. Z modro čelado in B štartne pozicije je začel izvrstno. Iz prvega ovinka je prišel na prvem mestu, a mu ga ni uspelo zadržati in se je v cilj pripeljal tretji. S štirimi točkami po treh vožnjah mu ni kazalo obetavno v lovu na polfinale. Četrto vožnjo večera v Pragi je Žagar opravil v šestnajsti vožnji. Štartna pozicija C ni bila optimalna, vendar je Slovenec z belo čelado lepo demonstriral, zakaj že deveto leto zapored vozi med svetovno speedway elito. V drugem krogu se je prebil na prvo mesto in ga nato do konca ni več izpustil iz rok. Zmaga mu je odprla realno možnost, da se dokoplje do polfinala.

Žagarju za uvod šest točk

Petič je Žagar na štartu stal v dvajseti vožnji. Znova je imel rumeno čelado, s katero je tudi začel novo speedway sezono med svetovno elito. Skrajno zunanji štartni položaj ni bil najboljši. Vseeno je dobro začel in se prebil na drugo mesto, potem pa je ob koncu drugega kroga zdrsnil na četrto mesto, česar ni zmogel več popraviti. Na dirki mu je pripadlo 11. mesto in s tem tudi 6 točk v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo. Zmage na uvodni dirki sezone se je razveselil Poljak Maciej Janowski, drugo mesto je zasedel Rus Emil Sajfutdinov, tretji pa je bil Britanec Tai Woffinden.

Druga dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bo znova v Pragi, in sicer že v soboto 17. julija 2021 s prvo vožnjo ob 19. uri in 4 minute.

REZULTATI

Končni vrstni red: 1. Maciej Janowski (Pol) 20, 2. 2. Emil Sajfutdinov (Rus) 18, 3. Tai Woffinden (VB) 16, ... 11. Matej Žagar (Slo) 6 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSGrand Prixspeedwaysvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji