Na evropskem prvenstvu Poropat in Maver Guštin tik pod zmagovalnim odrom

Slovito dirkališče v Assnu je od petka, 5. avgusta, pa do nedelje, 7. avgusta, gostilo evropsko prvenstvo v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Z licencama AMZS sta Slovenijo zastopala Jan Poropat in Tadej Maver Guštin.


Evropsko prvenstvo v mini cestno hitrostnem motociklizmu je letos potekalo na Nizozemskem. Slovenske barve z licencama AMZS sta branila Jan Poropat in Tadej Maver Guštin, oba pa sta se preizkusila v razredu minimoto open 50. Na petkovih prostih treningih sta preizkušala različne nastavitve motorjev, nato pa v kvalifikacijah vozila zelo dobro. Poropat si je zagotovil četrti, Maver Guštin pa peti štartni položaj za tri vožnje, ki so odločale o najboljših.

Imel sem težave z okvaro verige, zato nisem odpeljal, kot sem si želel. Vseeno pa peto mesto ni slabo izhodišče za vožnje, ki nas čakajo,

je petkov dan na kratko strnil Maver Guštin. V soboto je dirkače na progi pričakalo prijetnih in svežih 19 stopnij Celzija temperature zraka, kar je praktično pomenilo skoraj idealne pogoje za dirkanje. V prvi vožnji je Maver Guštin pokazal, da je odlično pripravljen in je v cilj pripeljal na četrtem mestu ter je prehitel Poropata na petem mestu za skoraj osem sekund. Tudi druga sobotna vožnja je bila za slovenska predstavnika podobna prvi. Poropat ni najbolje začel in se je iz ozadja prebijal naprej, Maver Guštin pa je znova takoj zasedel četrto mesto in ga obdržal do konca, za njim pa je ciljno črto spet prečkal Poropat.

Jan Poropat po sobotnih dveh vožnjah ni bil pretirano zadovoljen, saj je imel kar nekaj težav.

Smola z verigo

Odločitev o končnem vrstnem redu je padla v nedeljo, ko je bila na sporedu zadnja vožnja. Maver Guštin je z dvema četrtima mestoma prijetno presenetil, lepo izhodišče za napad pa je imel tudi Poropat, ki z dvema petima mestoma ni bil najbolj zadovoljen in je prav tako imel svojo računico. Mlajšemu od dveh Slovencev jo je spet zagodla okvara verige, zato je v cilj pripeljal na devetem mestu.

Tadej Maver Guštin je prvič vozil na evropskem prvenstvu.

Moje prvo evropsko prvenstvo je bila zelo pozitivna izkušnja. V sobotnih dirkah sem bil obakrat četrti, torej prvi za Italijani. V nedeljski dirki se mi je obetal enak rezultat, vendar je vmes posegla roke usode, saj se mi je snela veriga. Uspel sem jo ponovno namestiti na svoje mesto in dirko nadaljevati, vendar je bil moj zaostanek prevelik, da bi se boril za izgubljeno mesto. Žal mi je, ker bi bil, če gledam čase drugih tekmovalcev, četrti. Vendar tudi to je del športa,

je ocenil dirko Maver Guštin, ki je skupno osvojil peto mesto. Poropat je izkoristil ponujeno priložnost in si privozil četrto mesto v tretji vožnji, ki je pomenilo tudi četrto mesto v skupnem seštevku.

Letošnje evropsko prvenstvo v Assnu je bilo zame precej težavno. Problemi so se začeli že v soboto na prvih dveh dirkah, saj sem imel težave s sklopko. V nedeljo je bilo nekoliko bolje, zato sem lahko odpeljal solidno dirko. Na koncu sem zasedel skupno četrto mesto. Vreme je bilo veliko presenečenje, saj ni deževalo. Bilo je hladneje kot pri nas, zato so bili pogoji za dirkanje idealni. Tekmeci so bili izjemno hitri, večinoma pa poznani obrazi,

pa je misli ob koncu tekmovanja strnil Poropat. Naslov evropskega prvaka si je privozil Italijan Leonardo Lapadula pred rojakoma Luco Bandinijem in Leonardom Martinazzijem.

Ključne besede


AMZSminimotoevropsko prvenstvoJan PoropatlicencaTadej Maver Guštinmini cestno hitrostni motociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji