Grmek v finalu evropskega prvenstva v speedwayu za mladince

Velik uspeh 18-letnega ljubljanskega speedwayista, ki si je drugič v karieri privozil nastop v finalu evropskega prvenstva v speedwayu za voznike do 19 let.

Predstavitev voznikov. Anže Grmek zgoraj levo.
Predstavitev voznikov. Anže Grmek zgoraj levo.

Žarnovica na Slovaškem je gostila polfinalno dirko evropskega prvenstva mladincev do 19 let, na kateri je AMZS in Slovenijo zastopal Anže Grmek, član AMTK Ljubljana. Z devetimi osvojenimi točkami si je privozil osmo mesto ter si tako zagotovil nastop na finalni dirki, ki bo 19. avgusta 2023 v Gorzowu na Poljskem.

Dirko je Grmek obetavno začel z zmago po odličnem štartu proti Poljaku Oskarju Paluchu. Tudi v drugi vožnji mu je štart dobro uspel in je prve tri kroge vodil, nato pa oddal točko Britancu Danielu Thompsonu. Svoj tretji nastop je začel z zunanje pozicije, s katere mu štart ni uspel. Osvojil je tretje mesto ter skupnemu seštevku dodal točko. Tudi četrti nastop proti vodilnima se mu z notranje pozicije ni izšel najbolje. Ciljno črto je prevozil tretji in bil pred zadnjim nastopom pri sedmih točkah. V zadnji vožnji se je moral potruditi za napredovanje na finalno dirko in to mu je z osvojenima dvema točkama uspelo. Z modre pozicije si je izboril drugo mesto in dirko končal pri devetih točkah na končnem osmem mestu. 

Grmek (na sredini) v boksih.

Zmagal Poljak Wiktor Przyjemskemi

Na stezi v Žarnovici se je najbolje znašel Poljak Wiktor Przyjemskemi, ki na dirki ni oddal niti točke in bo tudi na finalni dirki favorit za prvaka Evrope med mladinci. Ukrajinec Nazar Parnickij je edini točki izgubil proti Poljakoma Przyjemskemu in Paluchu ter dirko končal z 12 točkami na drugem mestu, tretji pa je bil prav tako z 12 točkami Paluch. Na mesta, ki še vodijo na finalno dirko, so se pred Grmekom razvrstili še Antoni Mencel (Poljska), Norick Blödorn (Nemčija), Daniel Thompson (Velika Britanija) in Sebastian Kössler (Avstrija) z enakim številom točk kot Grmek. Za njim sta bila na devetem mestu izenačena Čeha Jan Jeniček in Matouš Kemenik. Ker se je po rednem delu dirke ulil dež, dodatne vožnje za deveto mesto niso izpeljali in kot rezervni voznik se je na finalno dirko uvrstil Kamenik. 

Finale evropskega prvenstva v speedwayu za voznike do 19 let bo v soboto, 19. avgusta 2023, v Gorzowu na Poljskem. 
 

Ključne besede


AMTK Ljubljanaspeedwayevropsko prvenstvoAnže Grmekmladinci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji