Vransko bo gostilo talentirane dirkače

AMZS Center varne vožnje na Vranskem bo konec tedna gostil najboljše slovenske in tuje dirkače v mini cestno hitrostnem motociklizmu. V nedeljo bo na sporedu četrta dirka državnega prvenstva in tudi priznana mednarodna preizkušnja FIM Mini GP Alpe Adria Series.


Za dirkači v mini cestno hitrostnem motociklizmu je dolg poletni premor, ki ga bo prekinila četrta dirka državnega prvenstva. Dirkači bodo konec tedna zbrani v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo pomerili v sedmih tekmovalnih kategorijah, od minimoto 10 in 14, minimoto Open, skuter, supermoto, miniGP 10 in 12. Poleg dirk za točke slovenskega prvenstva bo tradicionalno potekala tudi preizkušnja FIM Mini GP Alpe Adria Series, ki v središče Slovenije privabi talentirane dirkače iz tujine.

Štilec bo branil zmago minimoto 10

V kategoriji minimoto 10 bo zmago z zadnjega prizorišča dirke za državno prvenstvo branil David Štilec (AMD Orjaki). V Slovenji vasi ni imel prave konkurence, saj je dobil obe vožnji. Presenetiti ga bo poskušal Nik Podpečan Vehovec (Gas Vrtejba), ki se nadeja, da bo na Vranskem naposled le prišel do zmage, ki se mu v letošnji sezoni še izmika. Jakob Štiftar (Gas Vrtejba) v skupnem seštevku zaseda drugo mesto in upa, da bo lahko ponovil dobre vožnje, ki jih je pokazal v Krškem, ko je bil najboljši.

Proga na Vranskem mi je zelo všeč. Lansko leto sem zelo dobro vozil, vendar sem na obeh dirkah padel, kar želim letos popraviti. Proga je lepa, bolj tehnična, dolga ravnina je in hitri ovinki, zato je veliko priložnosti za prehitevanje,

je pred novo preizkušnjo povedal Štilec, ki je tudi vodilni v skupnem seštevku letošnje sezone.

Prvi trije iz razreda minimoto 10 na tretji dirki državnega prvenstva v Slovenji vasi: prvi Štilec, drugi Podpečan Vehovec in tretji Štiftar (skrajno desno).

Tim Komel le enkrat brez točk

Med dirkači v razredu minimoto 14 je na minulih treh dirkah največ prikazal Tim Komel (Gas Vrtejba), čeprav se uvodna preizkušnja zanj ni končala uspešno. Pet od skupno šest voženj je končal na prvem mestu in je tako zasluženo vodilni dirkač pred drugouvrščenim Markom Cvetkom (AMD Šentvid pri Stični) in Kaijem Vehabovićem (AMD Divača) na tretjem, ki se lahko tudi pohvali z eno zmago v letošnjem tekmovalnem letu.

Vransko je moja najljubša proga, ker ima hitro in dolgo ravnino ter zaprte ovinke in na takšni konfiguraciji steze sem najbolj hiter,

optimistično na novo preizkušnjo gleda mlajši od bratov Komel.

V razredu minimoto Open odprt boj

Elitni razred minimoto Open je v letošnji sezoni poskrbel za kar nekaj razburjenja in veliko dirkaške akcije. V začetku sezone je prevladoval Tadej Maver Guštin (AMD Divača), toda pred dirko v Slovenji vasi se je poškodoval in bil prisiljen izpustiti preizkušnjo. Njegovo odsotnost je s pridom izkoristil Tai Komel (Gas Vrtejba), ki je na poligonu pri Ptuju zmagal in tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Vransko mi je všeč, tam sem že vozil in steza mi odgovarja. Komaj čakam, da bom lahko znova dirkal na stezi z dolgo ravnino in zaprtimi ovinki, 

je pred četrto dirko sezone povedal Tai Komel.

V Slovenji vasi se je v dirkaško konkurenco vrnil večkratni državni prvak v minimotu Jan Poropat (ŠD Nenaten), ki se je nadejal, da bo prišel do skupne zmage, vendar se je zaradi tehničnih napak in padca moral zadovoljiti z drugim mestom.

Kogovšek letos razred zase

Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) je v letošnji sezoni v kategoriji skuter še vedno neporažen. Nanizal je tri skupne zmage in bil najboljši v vseh šestih vožnjah. Tudi na zahtevni progi na Vranskem računa, da bo njegova rezultatska in točkovna bera še boljša:

Vransko je nekakšna glavna dirka v Sloveniji, kar se tiče državnega prvenstva. Več bo tekmovalcev, več bo gledalcev, res je največja dirka in vem, da bom imel večjo konkurenco, toda šel bom po zmago.

Supermoto poslastica dirkaškega konca tedna

V konkurenci dirkačev supermota lahko vnovič pričakujemo izenačene dvoboje ter vožnje na limitu. V letošnji sezoni smo bili priča dramatičnim razpletom, ki so se končali v korist Etiena Kantarja Božiča (ŠD Nenaten). Vodilni v skupnem seštevku se je moral na zadnjem prizorišču pošteno potruditi, da je prišel do skupne zmage, saj je bil Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) na svoji prvi dirki odlično razpoložen in je dobil drugo vožnjo.

V boju za naslov državnega prvaka je tudi Fabrizio Valenta (Italija), ki je trenutno drugi.

Na Vranskem še nikoli nisem vozil z motorjem za supermoto. Lahko bo dobro, lahko bo pa tudi slabo. Bom videl, kaj se bo zgodilo, zato se bom pustil presenetiti,

je pred novim izzivom v sezoni povedal Kantar Božič.

Petrič pridobil na samozavesti

Nejc Petrič (GAS Vrtejba) je po obilici smole v letošnji sezoni le pridobil na samozavesti, potem ko je v AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi le prišel do želene skupne zmage. V obeh vožnjah je s prestola razreda miniGP 10 izrinil Tiana Krševana (GAS Vrtejba), ki ima po treh odpeljanih preizkušnjah v skupnem seštevku zgolj štiri točke prednosti. V boju za naslov prvaka ostaja tudi Urh Kovačič (AMD Orjaki), zmagovalec prve dirke sezone.

Na Vranskem sem že vozil, všeč mi je steza, vendar letos bom tam dirkal z drugačnim motorjem, zaradi česar ne vem, kako mi bo šlo,

je pred novo dirko razkril Petrič.

Več favoritov za zmago, a Habjana ne bo

V razredu MiniGP 12 smo v letošnjem državnem prvenstvu na treh dirkah videli tri različne zmagovalce. Enej Krševan (GAS Vrtejba) je sicer vodilni dirkač prvenstva, a v Slovenji vasi višje kot do tretjega mesta ni uspel priti. Na tretji dirki sezone je bil razred zase Tristan Rupelli (GAS Vrtejba), ki je v dvobojih s povratnikom po poškodbi Nejom Habjanom (GAS Vrtejba), uprizoril dih jemajoče vožnje, s številnimi prehitevanji.

Poskušal bom, da mi uspe dobra dirka. Na Vranskem bodo konkurenti znova zelo močni. Poskušal bom priti do zmage,

je samozavestno povedal Rupelli.

V Slovenji vasi je bil Tristan Rupelli (levo) razred zase. Na Vranskem ne bo enega od favoritov za zmago, Neja Habjana (desno).

Toda na Vranskem ne bo enega od favoritov za zmago, Neja Habjana, ki se je vnovič poškodoval. Na treningu na hrvaški stezi Novi Marof je padel in si zlomil obe roki. To je že druga hujša poškodba mladega tekmovalca, ki še ne ve kdaj se bo lahko vrnil v dirkaško karavano:

Poškodoval sem se prejšnji teden na treningu v Novem Marofu. Po zdrsu zadnje gume me je vrglo z motorja, klasičen »Highside«. Na levi roki sem utrpel običajni zlom, brez posebnosti, desna roka pa je potrebovala operacijo. Poškodovani so bili tudi živci. Trenutno imam obe roki v mavcu. Zdravniki pravijo, da bo rehabilitacija trajala kar nekaj časa, kdaj se bom vrnil na motor pa je trenutno še prezgodaj govoriti.

Mednarodna konkurenca na Vranskem

Poleg dirk za državno prvenstvo bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekala tudi priznana preizkušnja FIM Mini GP Alpe Adria Series. V preteklih letih smo med tekmovalci videli že kar nekaj talentiranih dirkačev, ki si svoje znanje kasneje vnovčili tudi na dirkah svetovnega prvenstva. Je valilnica mladih perspektivnih tekmovalcev, ki bodo zagotovo še dodatno popestrili dirkaško akcijo na Vranskem.

Dirkaška akcija se bo z ogrevanji začela ob 9. uri in 30 minut, uro pozneje pa bodo na sporedu prve vožnje v vseh kategorijah.

Ključne besede


državno prvenstvoAMZS Center varne vožnje na Vranskemdirkanjemini chm

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji