Stari in novi dirkaški obrazi navdušili na Grobniku

Dirkači v razredu superbike in supersport 600 so minulo nedeljo na hrvaškem dirkališču Grobnik odprli letošnjo sezono državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Branilec naslova prvaka v šibkejšem razredu Enej Logar po norem padcu odstopil, zmaga odšla v roke Etiena Kantarja Božiča. V kraljevem razredu do premierne zmage povratnik v dirkaški karavani Aleš Brzin.

Zmagovalec razreda superbike in povratnik na dirkah državnega prvenstva Aleš Brzin.
Zmagovalec razreda superbike in povratnik na dirkah državnega prvenstva Aleš Brzin.

Sezona v cestno hitrostnem motociklizmu za točke državnega prvaka Slovenije se vsako sezono tradicionalno začne sredi marca na dirkališču Grobnik. Spomladansko vreme je prijetno popestrilo razburljiv dirkaški konec tedna, ki so ga dodatno obogatili dirkači z licencami AMZS. Njihove vožnje v razredu supersport 600 in superbike so potrdile, da so med zimskim premorom pridno in marljivo trenirali, velika pričakovanja o razburljivih dirkah pa so upravičili že na uvodni dirki novega tekmovalnega leta.

Presenečenj ni manjkalo v obeh razredih, ki sta se po odhodih starih in prihodu novih tekmovalcev korenito spremenila.

Imamo eno bazo, jedro dirkačev, ki se vsako leto udeležujejo dirk, ki jih mi organiziramo in to nas veseli. Poskušamo čim bolje promovirati naše dirke, ki jih začnemo organizirati takoj po koncu minule sezone. Veseli nas številčni obisk dirkačev na prvi dirki na Grobniku,

je po otvoritvi sezone povedal soustanovitelj društva 2n’Race in organizator dirk državnega prvenstva Matija Zaletelj.

Izkupiček branilca naslova v razredu supersport 600 Eneja Logarja (desno): motor totalka, dirkač brez praske, neprecenljive izkušnje pred naslednjo dirko.

Podprvak ohranil mirne živce

V razredu supersport 600 so že na prostih treningih in kvalifikacijah imeli glavno besedo glavni akterji minule sezone prvak Enej Logar (AMD Domžale), Etien Kantar Božič (MD Depala vas) in Domen Lipnik (Društvo 2n’Race). Najboljša trojica je bila celoten čas zelo izenačena, na nedeljski dirki pa so odločale malenkosti, predvsem mirna glava.

Odličen štart na 10 krogov dolgi dirki dirkačev na 600 kubičnih motorjih je uspel trikratnemu zaporednemu državnemu prvaku. Po nekaj krogih je imel Idrijec pred zasledovalcema lepo prednost, toda v lovu za enim od tujih hitrih dirkačev ga je sredi zagrebškega ovinka pričakala gospa smola. Le teti sreči se lahko zahvali, da je bila z njim na motorju, ko ga je katapultiralo s sedeža in je predčasno končal dirko. Za branilca naslova je bil izkupiček slednji: motor totalka, dirkač brez praske, neprecenljive izkušnje pred naslednjo dirko na Pannonia Ringu.

Pametno in zelo zrelo je navdušil lanski podprvak, ki je imel sicer sam obilico težav z voznostjo svojega motorja. Težavam se je zoperstavil, odbil napade tekmecev in ciljno črto še drugič v karieri na dirkah državnega prvenstva prepeljal kot prvi.

Etien Kantar Božič se je zoperstavil vsem težavam na Grobniku in zmagal v razredu supersport 600.

Malo mi je žal, da je Enej padel, ker nisva mogla poravnati računov od lani. Drugače sem izboljšal čase krogov, z motorjem sem se še bolj spoprijateljil. To sem vzel kot dober trening, saj ne bom vozil celotnega prvenstva,

je z nasmeškom na obrazu po dirki razlagal Kantar Božič.

Za mladeniča iz Lucije bi to lahko bila tudi zadnja letošnja dirka za točke državnega prvenstva, saj bo svojo pozornost in talent usmeril v dirkanje na mednarodni sceni.

Nismo se še povsem odločili, toda zaradi finančne plati bi v dveh tekmovanjih težko dirkal. Bomo videli, če bom letos lahko odpeljal še kakšno dirko,

je svoj pogled v prihodnost usmeril sicer lanski državni prvak v supermotu.

Tako kot Logar svojega dne ni imel Lipnik, ki je končal izven uvrstitev med najboljšo trojico. Preboj na drugo mesto je tokrat uspel Davidu Vodišku (Društvo 2n’Race), tretje pa si je privozil Miha Slatinšek (2n’Race).

Davidu Vodišku je uspel preboj na drugo mesto v razredu supersport 600.

V elitnem razredu superbike povratniki navdušili

Pogled na letošnjo štartno vrsto v razredu superbike je povsem drugačen, kot je bil na lanskih šestih dirkah. Lani najboljši trije tokrat niso bili del državnega prvenstva.

V dirkaško karavano sta se vrnila Aleš Brzin (AMD Trebnje) in starosta slovenskega dirkanja Albin Štern (Društvo 2n’Race), ki sta bila odločena na prvi dirki sezone dokazati, da imata dirkanje v krvi.

S štarta se je odlično pognal starejši povratnik na dirkališčih, Štern, a se je izkazalo, da se je s štartnega mesta pognal, še preden so ugasnile rdeče luči. Za to napako je prejel kazen, po dirki pa še dodaten kazenski pribitek 10 sekund, ker ni začel dirke s pravega položaja.

Kljub temu je osvojil končno tretje mesto. Pred njim je dirko končal debitant na dirkah državnega prvenstva Slovenije Žiga Golob (AMD Trebnje).

Najboljši trije v razredu superbike, od leve proti desni: Žiga Golob, Aleš Brzin in Albin Štern.

Veliki zmagovalec je po težkih obračunih prvič v karieri na tem nivoju postal Brzin, ki je vozil preudarno, toda hitro, konkurente pa z tudi z brezompromisno odločenostjo prehiteval enega za drugim. Kazen glavnega tekmeca ni imela vpliva na njegovo predstavo na stezi, saj je ciljno črto prečkal kot prvi. 

To je bilo res neverjetno, v vseh teh letih dirkanja se je vedno nekaj sfižilo. V petek in soboto je šlo vse narobe, danes pa se je vse poklopilo,

so bili prvi občutki Brzina po prvi zmagi.

Naslednja dirka bo 21. aprila na Pannonia Ringu na Madžarskem.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji