Dirkaška vročica v Vrtojbi

Prva aprilska nedelja je postregla z uvodno letošnjo preizkušnjo državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Na karting stezi Društva Gas Vrtejba tik ob slovensko–italijanski meji je bilo peklensko vroče, še najbolj zaradi atraktivnih voženj dirkačev, ki so navduševali z drznimi prehitevanji.


Poletne temperature, živo srebro se je povzpelo do 25,5 stopinje Celzija, so bile kot nalašč za prvi letošnji dirkaški konec tedna v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Asfaltna podlaga na karting stezi v Vrtojbi je bila razgreta, dirkači pa "našpičeni", da uvodno preizkušnjo državnega prvenstva Slovenije v sezoni 2024 odpeljejo vrhunsko. Največja sprememba v primerjavi z minulo sezono je bila opazna v kategoriji supemoto, saj se je dirke udeležilo dvajset dirkačev iz Slovenije in Hrvaške.

Navdušili so tudi vozniki v najnižjih kategorijah minimota kot tudi njihovi starejši dirkaški kolegi v kategoriji miniGP, kjer ni manjkalo atraktivnih padcev in dih jemajočih prehitevanj.

Na mladih svet stoji

Prvi so se na stezo pognali dirkači v razredu minimoto10, kjer je lansko zmago branil Liam Ostrožnik (Društvo GAS Vrtejba). Mladenič s številko 34 na motorju je prvo vožnjo končal za Davidom Štilcem (AMD Orjaki), popravni izpit pa je opravil z odliko in ciljno črto prečkal kot prvi, kar mu je v šeštevku točk prineslo skupno zmago.

Danes je bila lepa nedelja, čeprav sem v obeh vožnjah slabo štartal. V prvi vožnji mi je zmanjkalo časa, da bi za prvo mesto napadel Davida Štilca. Sem bil pa zato hitrejši v drugi vožnji. Letošnja skupna zmaga je bila težja kot lanska, saj je bil Johan zelo hiter, prav tako David, zato je bilo kar težko osvojiti prvo mesto,

je po napeti in atraktivni dirki povedal Ostrožnik.

Skupno drugo mesto je tako osvojil Štilec, na zmagovalnem odru pa se jima je pridružil Žan Rozman (AMD Orjaki).

Zmagovalec dirke v razredu minimoto10 Liam Ostrožnik.

Državni prvak že za uvod pokazal zobe

Tim Komel (Društvo GAS Vrtejba), branilec naslova državnega prvaka v kategoriji minimoto 14, tudi tokrat ni dopustil presenečenja. Vsakokrat, ko je zapeljal na stezo, je bil trdno odločen, da tekmece pusti daleč za seboj. Obe vožnji je dobil z veliko prednostjo, v vodstvu je od začetka do konca vozil sam, čeprav je priznal, da dirkanje še zdaleč ni bilo dolgočasno:

Danes sem imel zaradi manjše konkurence bolj enostavno dirko. Bilo bi bolje, če bi imel več tekmecev, vendar mi ni bilo dolgčas, saj sem imel kar nekaj težav z gumami med dirko. Mehaniki si med dirkami niso upali popraviti težav, kljub temu mi je uspelo zmagati.

Johan Pintar (AMD Domžale), ki je imel v minulem tekmovalnem letu obilico težav z motorjem, je tokrat le prišel do tako želene uvrstitve na zmagovalni oder, bil je drugi. Tretje mesto je osvojil David Ivanušič (AMD Orjaki).

Tim Komel, branilec naslova državnega prvaka v kategoriji minimoto 14, ni dopustil presenečenja.

Zmaga po notah starejšega od bratov Komel

V najvišji kategoriji minimota, Open, je bil v središču pozornosti Tai Komel (Društvo GAS Vrtejba), ki je tako kot mlajši brat lani osvojil naslov državnega prvaka. Taiju je celoten dirkaški konec tedna za vrat dihal Luka Lenko (Hrvaška), ki pa naposled ni uspel držati njegove silovitega dirkaškega ritma. Starejši od bratov Komel se je tako z lepo prednostjo v obeh vožnjah pripeljal do popolnega izkupička 50 prvenstvenih točk:

Kot sem letos začel, bom poskušal tudi končati, z zmago. Celotna sezona bo dolga in tudi težka. Točke so točke in le to šteje, zato upam, da ne bom imel morebitnih težav.

Lenko se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Matjaž Marolt (Hrvaška).

Starejši od bratov Komel se je z lepo prednostjo v obeh vožnjah pripeljal do zmage v razredu minimoto Open.

Osamljeni jezdec Mladovan

V konkurenci voznikov skuterjev smo bili tokrat prikrajšani za silovite obračune za zmago. Petkratnega zaporednega državnega prvaka Nejca Kogovška v Vrtojbi ni bilo, Matija Benčič (AMTK Koper) pa je prestopil v močnejši tekmovalni razred supermoto. Edini, ki se od vseh, ki so v sezoni 2023 dirkali s skuterji, pojavil na štartu, je bil Silvano Mladovan (AMTK Koper). Gospod, ki ima srce mladeniča, je iz sebe in motorja znova iztisnil vse, v drugi vožnji še preveč, saj je bil zaradi tehnične okvare primoran parkirati ob stezi. Kljub temu je po koncu prejel pokal za prvo mesto.

Bolezen okrnila kategoriji miniGP 10

Tudi v kategoriji miniGP 10 na žalost nismo videli zanimivih prehitevanj, saj je bolezen zdesetkala štartno vrsto. Edini, ki je uspel priti na štart in tudi končati dirko, je bil Urh Kovačič (AMD Orjaki).

S svojimi vožnjami sem zadovoljen, na žalost je bolezen tekmecem preprečila nastop. Moja pričakovanja bodo še naprej velika, imam dober občutek na motorju,

je po zanj vseeno razburljivi dirki, ki jo je odpeljal s tekmeci v močnejši konkurenci miniGP 12 povedal Kovačič, ki je vseeno zasluženo prejel pokal za zmagovalca.

Kjer se preprirata dva, tretji dobiček ima

Obe vožnji v konkurenci miniGP 12 sta bili dih jemajoči, predvsem zaradi nepričakovanih padcev in dirkaških incidentov. Najbolj dramatičen trenutek se je pripetil v prvi vožnji, ko sta se za zmago borila Tristan Rupelli (MC Nannelli 69) in Tian Krševan (Društvo GAS Vrtejba). Oba sta bila izjemno hitra in odločena, da ciljno črto prečkata prva, toda le nekaj krogov pred koncem dirke je pri izstopu iz prvega ovinka odneslo zadnje kolo Rupelliju, po zdrsu pa je čez njegov motor spektakularno skočil mlajši od bratov Krševan. Oba sta dirko končala na tleh, brez sape in prvenstvenih točk. Njuno smolo, ki je bila klasičen dirkaški incident, je izkoristil Nejc Petrič (Društvo GAS Vrtejba), ki je prišel v cilj kot prvi.

Po hitrem popravilu obeh motorjev sta bila tako Rupelli kot Krševan nared za drugo vožnjo. Lanski državni prvak v kategoriji miniGP 12 je štartal odlično, toda že v prvem krogu pregorel v preveliki želji, saj je v najbolj zahodnem delu steze padel in moral nadaljevati z zadnjega mesta. Rupelli se je pripeljal do prvega mesta, drugi je bil Petrič, tretje mesto pa je po brezkompromisni vožnji v drugem krogu vseeno pripadlo Krševanu. Skupna zmaga je odšla v roke Petriča, na drugo zmagovalno stopničko je stopil Enej Krševan (Društvo GAS Vrtejba), ki je tako kot Nejc konstantno zbiral točke, na najnižjo pa se je uvrstil Ivano Tadić (Hrvaška).

Prvo dirko sem dobro štartal, vendar sem v prvem ovinku naredil napako in tekmeci so mi ušli. Po napaki Rupellija sem lahko prišel do prvega mesta. Vem, da sem imel kar nekaj sreče in zavedam se, da v prihodnje ne bo več temu tako,

je prizemljeno podoživel prvo skupno zmago v sezoni 2024 Petrič.

Smolo Rupellija in Krševana je izkoristil Nejc Petrič.

Gneča na stezi s popestreno dirkaško akcijo

V najmočnejši kategoriji supermoto smo videli skoraj rekordno število udeležencev, ki so navdušili občinstvo ob progi. Skupaj jih je bilo na dirki kar 22, kar je pomenilo, da je bila na stezi nepopisna gneča, ki pa je bila za spremembo od tiste turistične v Portorožu, dobrodošla. Več dirkačev pomeni, da je zanimanje za supermoto v porastu, hkrati pa je bila dirkaška akcija v vsakem trenutku zagotovljena. V središču pozornosti sta bila po odličnih kvalifikacijah Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) in povratnik na dirkaškem asfaltu Luka Pleško (Društvo GAS Vrtejba). V vodilni skupini jima je družbo delal še David Božič (Hrvaška).

V obeh vožnjah se je brneča karavana supermota s štartnih mest pognala hitro in odločno, po nekaj zavojih pa sta bila v ospredju Osenk Drčar in Pleško, ki sta se večkrat izmenjala v vodstvu, na koncu pa je prvo vožnjo dobil prvi.

V drugi vožnji je za nekdanjega udeleženca v evropski konkurenci nastopil čas za revanšo, toda Andraž Osenk Drčar je sredi dirke izkoristil gnečo in se za nekaj metrov oddaljil od Pleška. Ta ni odnehal vztrajno mu je sledil in v prvem ovinku zadnjega kroga sam izkoristil gnečo za spreten manever prehitevanja in prevzem vodstva, ki ga do konca kroga ni izpustil iz rok. S tem si je priboril tudi skupno zmago, Osenk Drčar je bil drugi, tretji pa Božič, ki pa vseeno ni uspeh slediti hudemu ritmu konkurentov.

Trinajst let sem zdržal brez dirkanja. Presenečen in navdušen sem nad številom udeležencev. Res je bilo super. Z Andražem sva imela lepe borbe, bilo je sicer kar nekaj gneče, vendar je bilo super za nas kot občinstvo,

je po najboljšem scenariju po povratku povedal Pleško.

V središču pozornosti sta bila Andraž Osenk Drčar in povratnik na dirkaškem asfaltu Luka Pleško.

Naslednja dirka državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu bo 12. maja 2024 v Krškem.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

18

Priljubljenost članka

18

Shrani

Delite s prijatelji