Uvodna dirka v Slovenji vasi prinesla zanimive rezultate

AMZS Karting in motošportni center v Slovenji vasi je bil prizorišče uvodne preizkušnje državnega prvenstva v kartingu.

Na uvodni dirki državnega prvenstva Slovenije v kartingu smo bili priča zelo zanimivim obračunom na progi.
Na uvodni dirki državnega prvenstva Slovenije v kartingu smo bili priča zelo zanimivim obračunom na progi.

V lepem vremenu se je kljub za ta letni čas nekoliko nizkim temperaturam zraka na prvi dirki sezone zbralo lepo število voznic in voznikov, ki so lahko pokazali, kako zmorejo in znajo. Po zimskem premoru še niso vsi v optimalni formi, a številni so pokazali, da so nadgradili svoje vožnje iz lanske sezone. Z organizacijo preizkušnje so se ubadali prizadevni člani AMD Ptuj, ki večjih težav pri tem niso imeli. Tekmovanje je potekalo v razredih Rotax Micro, Rotax Mini, Rotax Junior, Rotax MAX Senior in DD2/DD2 Master, za kategorijo KZ2 pa zaradi premajhnega števila prijavljenih dirke ni bilo. 

Zanimive vožnje

V vsakem razredu pa so tekmovalke in tekmovalci odpeljali po tri vožnje, skupni seštevek pa je odločal o zmagovalcih. Kvalifikacije za štartna mesta so vozili že v soboto popoldne, na nedeljskih dirkah pa je nato tekmovalo več kot šestdeset voznic in voznikov. Tekmovanje se je pričelo nekaj minut čez 9. uro z razredom Rotax Micro, zaključilo pa se je popoldan, po 15. uri,  ko so imeli tretjo vožnjo v razredu DD2/DD2 Master. Vozniki so pokazali veliko mero pripravljenosti ter imenitne boje za čim boljša končna mesta. Prisotni gledalci so bili lahko zadovoljni, saj so videli vrsto zanimivih obračunov in veliko dirkaške akcije na stezi. Tudi vreme je služilo organizatorjem, saj je bilo dopoldanskem času lepo, sončno, vendar hladnejše, v popoldanskem času pa se je nekoliko pooblačilo, vendar dežja ni bilo in dirka je v celoti potekala v suhem vremenu. Ker je dirka štela tudi za pokalno prvenstvo SSC Sportstil, so bili na štartu tudi tekmovalke in tekmovalci iz tujine.

Nedeljske vožnje so pretežno minile v sončnem vremenu.

Grgič dvakrat na zmagovalnem odru

V dveh razredih najmlajših se je skupno merilo 19 voznic in voznikov, od tega sedmerica slovenskih: trije so vozili v razredu Micro, štirje pa v razredu Mini. V kvalifikacijah je Timon Grgič (AMD Šlander Celje) osvojil 1. mesto v skupini Micro, tekmoval pa je tudi v skupini razreda Mini. Po treh vožnjah razreda Micro je bil najboljši Grgič, sledila mu je Neli Štrajhar (AKK Sportstil), na tretjem mestu pa je stal Jaka Levar (AMD Ptuj). V razredu  Mini se je najbolj izkazal Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj). Drugo mesto je pripadlo Filipu Ferku Žeraku (AMD Hajdina), na tretje pa se je uvrstil zmagovalec razreda Micro, Grgič. Mladi vozniki so na progi progi vozili brez strahu in so pokazali veliko borbenost ter poguma.

Timon Grgič je tekmoval kar v dveh razredih.

Lepa popotnica za Levarja 

Pri mladincih v kategoriji Rotax Junior je bil najhitrejši Jure Levar (AMD Šlander Celje), ki bo letos zastopal barve AMZS na tekmovanju FIA Academy Trophy, s katerim se bo soočil že naslednji konec tedna. Imel je dobro štartno izhodišče, ki si ga je priboril med štirinajstimi dirkači v kvalifikacijah, kar je nato s pridom izkoristil v treh vožnjah ter slavil skupno zmago. S hitrimi in dobrimi vožnjami si je drugo mesto priboril Maj Rakuša (AMD Ptuj), tretje mesto pa je zasedel Nik Brecelj (AMD Šlander Celje). Prva dirka v sezoni je pokazala med tekmovalci, da so lačni tekmovanja in da so na sezono dobro pripravljeni.

Jure Levar je suvereno drvel po stezi v Slovenji vasi.

Kovačič prvi

V kategoriji Senior MAX je kljub odstopu v tretji vožnji prvo mesto skupno zasedel Taj Kovačič (AMD Ptuj). V ostri konkurenci fantov, ki že imajo kar dobre izkušnje, si je drugo mesto privozil Nik Trobec (AMD Ptuj), tretji pa je bil tokrat Mai Sadar (AMD Šlander Celje), ki je verjetno pred dirko pričakoval več od doseženega.

Taj Kovačič se je veselil skupne zmage v razredu Senior.

Mlakar ugnal De Ruweja

V razredu DD2 je bil najboljši voznik Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina). S konkurenco je opravil z veliko mero lahkotnosti v vožnjah in zasluženo slavil skupno zmago ter se razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Sledila sta mu Xen DeRuwe (AKK Sportstil), ki je presenetljivo ostal brez zmage, in Aljaž Vidmar (AKK Sportstil). Vozniki so pokazali veliko mero pripravljenosti in natančnosti pri obvladovanju ovinkov ter imenitne boje za čim boljša mesta ter točke državnega prvenstva.

Dimitrij Mlakar je bil najmočnejši v razredu DD2.

Druga od skupno štirih predvidenih dirk za točke državnega prvenstva je načrtovana v nedeljo, 19. maja 2024, in sicer na dirkališču Novi Marof na Hrvaškem,  kjer bo tekmovanje potekalo v organizaciji HAKS.
 

Ključne besede


AMZSkartingSlovenja vasAMD Ptujdržavno prvenstvolicencaAMZS Karting in motošportni center

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

44

Priljubljenost članka

44

Shrani

Delite s prijatelji