Dirkaška poezija v Slovenji vasi

V AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi je potekala tretja letošnja dirka državnega prvenstva Slovenija v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Odlični pogoji za dirkanje in pogumne vožnje dirkačev v sedmih različnih tekmovalnih razredih so poskrbeli za nepozaben in vesel dirkaški dan, ki so ga organizirali člani AMD Ptuj.


Vozniki in voznice so opravili s polovico letošnje sezone državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Tretjo dirko je gostil AMZS Karting in motošportni center v Slovenji vasi, ki se ponaša s 1006 metri zavito stezo, ki je med dirkači ena izmed bolj priljubljenih v letošnjem dirkaškem koledarju. Po sobotnem dežju je bil nedeljski dirkaški dan obsijan s soncem in posledično visokimi temperaturami ozračja in asfalta. Zaradi idealnih razmer so dirkači v sedmih različnih tekmovalnih razredih od minimota, skuterja, supermota in miniGP-ja lahko do konca privijali ročico za plin in tako pokazali ves svoj razkošen dirkaški talent.

Tretji različni zmagovalec v sezoni

V najnižji tekmovalni kategoriji tudi na Štajerskem ni manjkalo prave dirkaške akcije in razburljivih prehitevanj. V Slovenji vasi je v prvi plan zapeljal Jakob Štiftar (ŠD Oktani), ki je postal tretji letošnji zmagovalec v razredu minimoto10. V obeh vožnjah je osvojil prvo mesto in tako zabeležil popolni izkupiček 50 prvenstvenih točk. Drugo mesto je pripadlo zmagovalcu dirke v Krškem, Davidu Štilcu (AMD Orjaki), tretji pa je bil po srboritem boju Žak Rozman (AMD Orjaki).

Počutil sem se zelo dobro, zato sem se lahko potrudil in na koncu zmagal. V prvi vožnji sva se z Davidom malce zaletela in je on nesrečno padel. V drugi vožnji pa sem se odpeljal naprej. Zelo mi je všeč, da se borimo in predvsem uživamo v naših dirkah,

je po odprtju zmagovalne otroške penine povedal Štiftar.

Jakob Štiftar je tretji letošnji zmagovalec v razredu minimoto10.

Težka dirka za branilca državne lovorike

V razredu minimoto14 je po dveh zaporednih zmagah za prvega favorita veljal Tim Komel (GAS Vrtejba). Toda mladi tekmec, David Ivanušič (AMD Orjaki), se s tem ni strinjal, saj je že v kvalifikacijah, ki jih je tudi dobil, nakazal, da želi s prestola izriniti serijskega zmagovalca. Ivanušič se je v prvi vožnji dobro odrezal, tudi vodil, toda mlajši od bratov Komel je izkoristil svojo hitrost, izkušnje in končal kot prvi. Na drugi dirki je bila situacija podobna, Komel se je prebil v vodstvo in narekoval hiter dirkaški ritem. Član AMD Orjaki je v želji, da bi ujel Novogoričana, zdrsnil in tako zapravil možnosti za končni obračun v zaključku dirke.

Današnja dirka je bila ena najbolj težjih v moji karieri in sezoni. Če ne bi imel toliko izkušenj, mi ne bi uspelo. Imel sem kar nekaj dela, sploh z Davidom, ki je hiter in tudi nekoliko lažji kot jaz ter je zato lahko hitrejši na ravnini,

je tretjo letošnjo zmago ocenil Komel.

Branilec naslova državnega prvaka je še tretjič zapored osvojil 50 prvenstvenih točk in je tako utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Kljub padcu je Ivanušič končal na drugem mestu, na zmagovalnem odru pa se jima je pridružil nepopustljivi Johan Pintar (AMD Domžale).

Branilec lovorike v razredu minimoto 14 Tim Komel je imel tokrat precej dela.

Še en Komel nadaljuje svoj zmagovalni pohod

Tai Komel (GAS Vrtejba) je tudi v Slovenji vasi pokazal, da je hiter in perspektiven dirkač v razredu minimoto Open. V kvalifikacijah se je izkazal z najhitrejšim časom kroga, toda za las je ugnal prerojenega Kaija Zupana Vehabovića (ŠD Oktani), ki je zaostal zgolj za 69 stotink sekunde. Izenačenost obeh dirkačev je bila odlična napoved za obe nedeljski vožnji, v katerih nista razočarala. Že na prvi dirki sta bila skupaj, med njima pa je bil še Luka Lenko (Hrvaška), toda iz motorja in iz sebe je več iztisnil starejši od bratov Komel. Zgodba je bila podobna na drugi dirki. Komel se je hitro odlepil od tekmecev, Lenko in Zupan Vehabović pa sta merila moči za drugo mesto, vse dokler slednji v želji po še hitrejši vožnji ni padel. Ne enkrat, ampak kar dvakrat v enem krogu, zaradi česar je uvrstitev na zmagovalni oder na njegovo žalost splavala po vodi.

Končno drugo mesto je pripadlo Luki Lenku, tretje pa je osvojil njegov oče Gašper Lenko (Hrvaška).

Za Komela ja bila to tretja zaporedna skupna zmaga v letošnji sezoni državnega prvenstva:

Bilo je zelo fino. Imel sem boljše štarte kot v Krškem. Upal sem, da bodo dvoboji s Kaijem potekali nekoliko dlje, kot so. Potem ko sem se oddaljil, pa je bilo vse tako kot na prejšnjih dirkah.

Tai Komel je tretjič zapored zmagal v razredu minimoto Open.

Trije zvesti mušketirji v razredu skuterja

Razred skuter 70 je trenutno na žalost organizatorjev mini cestno hitrostnega motociklizma le še bleda senca časov, ko je bilo dirkanje s skuterji ponos državnega prvenstva Slovenije. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov dirke v tem tekmovalnem razredu niso več tako množično obiskane, kot so bile v preteklosti. Trije zvesti dirkači še nimajo namena vreči puške v koruzo in s svojimi pogumnimi vožnjami želijo navdušiti in spodbuditi ljubitelje teh dvokolesnih motociklov, da se jim pridružijo na štartni vrsti. Tudi tokrat so Andrej Ramšak in Zdravko Ramšak ter Silvano Mladovan (vsi AMTK Koper) vozili na "polno", brez strahu in z veliko mero ponosa. Po 20 odpeljanih minutah in štirih dodatnih krogih se je skupne zmage veselil Andrej Ramšak, ki si stezo deli s svojim očetom. Ta je končal pred tretjeuvrščenim Mladovanom.

Bilo je super. Prvo dirko sva se z očetom malo oddaljila in sem osamljeno dirkal. V drugi pa sem malce gledal nazaj, saj je očeta zaneslo iz ovinka. Ni se mi zdelo pošteno, da bi se kar odpeljal in naredil razliko, če se je vso dirko zelo trudil. Sem ga počakal, da se je še malce potrudil za konec. Te dirke so res velik hobi in uživamo v njih,

je po drugi zaporedni zmagi povedal mladenič med dirkaškima veteranoma.

V razredu skuter se je zmage pred svojim očetom Zdravkom Ramšakom  in Silvanom Mladovanom veselil Andrej Ramšak.

Super dirke v konkurenci supermoto

Največ dirkačev je bilo v razredu supermoto, v katerem so številni obiskovalci dirk v AMZS Karting in motošportnem centru videli razburljive dirke in številne talentirane dirkače. Svojo hitrost je v obeh vožnjah izkoristil Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je bil za tekmece nerešljiva uganka. Še najbližje mu je v obeh vožnjah prišel Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je za zmagovalcem v prvi vožnji zaostal za sedem sekund, v drugi pa za tri desetinke manj.

Počutil sem se dobro na motorju, bil je dober trening in zadovoljen sem s svojimi vožnjami. Mi je kar odgovarjalo, da se nisem potreboval veliko boriti s temeci in da sem vozil sam svojo dirko,

je po odličnem treningu in drugi zaporedni zmagi po prestopu v razred supermoto povedal Krševan.

Tretje mesto je tokrat pripadlo še enemu dirkaču, ki se je lani kalil v razredu miniGP 12, Neju Habjanu (GAS Vrtejba).

Enej Krševan je bil v obeh vožnjah za tekmece nerešljiva uganka.

Poškodba Kovačiča ni zaustavila

V razredu miniGP10 so bili v štartni vrsti trije tekmovalci, kljub manjši konkurenci pa so sekali in drveli skozi ovinke kot "nori". Odlično se je odrezal Urh Kovačič (AMD Orjaki), ki je prvo vožnjo končal na drugem mestu, v odločilni drugi pa je zmagal in tako za skupno zmago ugnal Matijo Kodarina (GAS Vrtejba), zmagovalca druge letošnje preizkušnje za točke državnega prvenstva.

V soboto na treningu sem imel smolo na treningu, saj sem padel. Bolečine so velike in komaj sem odpeljal do konca. Vesel sem, da sem prišel do skupne zmage,

je po dirki Kovačič priznal, da je celotno nedeljo dirkal z bolečino v levi roki.

Na najnižjo zmagovalno stopničko je stopil Maroko Cvetko (ŠD Oktani).

Urh Kovačič je kljub bolečinam v roki zmagal v razredu miniGP 10.​​​

Krševan ne bo miren še dve dirki

Čeprav je Tian Krševan (GAS Vrtejba) še drugič zapored deklasiral konkurenco in dirkaški konec tedna zaključil z zmagama v obeh vožnjah, priznava, da ne bo mirno spal, dokler si ne bo nabral dovolj veliko točkovno prednost pred tekmeci. Tokrat v Slovenji vas z vrstniki ni imel veliko dela, vozil je v svojem dirkaškem ritmu in odpeljal svojo dirko. Več dirkaške akcije je bilo za njim, saj sta se za drugo mesto borila Nejc Petrič (GAS Vrtejba) in Tristan Rupelli (MC Nannelli 69). Petrič je obe vožnji končal kot drugi, Rupelli pa je na drugi dirki padel in ostal praznih rok. Njegovo smolo je izkoristil Uroš Petrič (GAS Vrtejba), ki se je tako sinu kot skupno tretjeuvrščeni pridružil na zmagovalnem odru.

Zelo sem se potrudi, da bi čim hitreje dobil prednosti pred zasledovalci. Vozil sem zelo dosledno, ne prehitro in ne prepočasi, da ne bi naredil kakšne nepotrebne napake. Želim se potruditi, da zmagam tudi na naslednjih dveh dirkah, ker želim pridobiti več točkovne prednosti in šele, ko jo bom imel, ne bom več tako nervozen na dirki,

je po osamljenem, vendar nervoznem dirkaškem dnevu povedal Krševan.

Zmagovalec obeh voženj razreda miniGP 12 Tian Krševan in za njim Nejc Petrič.

Sezona se je prevesila v drugo polovico

Dirkače čaka poletni premor, ki se bo končal s tradicionalno dirko v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem 25. avgusta, ko bodo dirko organizirali člani AMD Domžale. Nato sta na sporedu še dirki v Novem Marofu na Hrvaškem in zadnja preizkušnja v Vrtojbi.

Ključne besede


državno prvenstvomini cestno hitrostni motociklizemAMZS Karting in motošportni center