Legendarno Brno upravičilo dirkaški sloves

Cestno hitrostni motociklisti, ki tekmujejo za točke državnega prvenstva Slovenije z licencami AMZS, so svoje dirkaško znanje prikazali na dirkališču Brno. Najbolje se je na 5403 metrov dolgi stezi v razredu superbike znašel Bine Štern, v konkurenci supersport 600 se je zmage veselil Enej Logar.


Idealni vremenski pogoji na Moravskem so pričarali pravo dirkaško kuliso, ki so jo slovenski dirkači cestno hitrostnega motociklizma začinili z drznimi vožnjami po dirkališču Brno. Legendarna steza, ki je 16 kilometrov oddaljena od drugega največjega češkega mesta in je med letoma 1993 in 2020 gostila dirkače svetovnega prvenstva, je tudi med slovenskimi vozniki ena izmed najbolj priljubljenih v dirkaškem koledarju. Vožnja po 5403 metrov dolgi stezi, ki slovi po strmih spustih in vzponih, je izziv za vsakega dirkača.

Od dvojice najboljši Štern

V elitnem razredu državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu superbike sta se za zmago udarila Aleš Brzin (AMD Trebnje) in Bine Štern (2n’Race). Mlajši od obeh, Brzin, je odlično dirkaško formo prikazal že na kvalifikacijah, ko je postavil čas 2:07.823 in si tako priboril najboljše štartno izhodišče za nedeljsko dirko.

Glede na to, da dve leti nisem dirkal in sem takoj po vnovičnem prihodu sem se približal svojemu najboljšemu času kroga tukaj, mislim, da mi je simulator dirkanja dal veliko. Učiš se idealne linije, velikokrat jih odpelješ, tako da sem že v prvem krogu vedel, kaj moram narediti in kje. Simulator mi je ogromno dal in to stezo sem res dobro natreniral,

je o povsem drugačnih pripravah na dirkaški konec tedna na Češkem povedal 30-letni elektroinštalater.

Dirka v konkurenci superbike se je začela eksplozivno, brez taktiziranja, zaradi česar je bilo vseh deset krogov dih jemajočih. Brzin je s prvega mesta slabše štartal, kar je s pridom izkoristil Štern in si že v prvih krogih privozil neulovljivo prednost. Mlajši tekmec je sicer sredi dirke prišel bližje, toda do konca preizkušnje mu je zmanjkalo prepotrebnih krogov, da bi lahko učinkoviteje napadel veterana slovenskega dirkanja. Za Šterna je bila to prva letošnja zmaga, potem ko je na uvodnih dveh preizkušnjah slavil zmago ravno Brzin.

Vse priprave, s tem mislim fizične, na prvi dirki sem imel težave z rokami, so se obrestovale. Jutranji treningi že ob 5. uri zjutraj so doprinesli svoje, saj fizičnih težav nisem imel. Visoka temperatura asflatne podlage mi je povzročala težave, težko je bilo izbrati prave gume. Smo kombinirali in na koncu smo se pravilno odločili. Guma je zdržala, zaradi taktičnega popuščanja sredi dirke jo je ostalo ravno ravno dovolj, da sem lahko prišel do končne zmage,

je po zahtevni preizkušnji na razgretem asfaltu dirkališča v Brnu povedal Štern.

Aleš Brzin (19) lovi Bineta Šterna (101).

Logar si je pokoril konkurenco v Brnu

Med tekmovalci, ki so z licencami AMZS nastopili v kategoriji supersport 600, je bilo tako kot že vso sezono tudi na Češkem pestro. Enej Logar (AMD Domžale) se je otresel nedavne dirkaške smole, ki ga je doletela po naletu sotekmovalca na dirki Alpe Adria. Na tretjih letošnjih kvalifikacijah za državno prvenstvo se je izkazal z najboljšim časom kroga, ki je bil od najbližjega konkurenta Domna Lipnika (2n’Race) boljši za sekundo in šest desetink. S tretjega mesta je tretjo letošnjo preizkušnjo začel trenutno najmlajši v konkurenci dirkačev supersport 600 Andrej Habjan (2n’Race).

21-letni Idrijec se ni silovito pognal s štarta, kar pa ne moremo trditi za Habjana, ki je prevzel vodstvo po manjšem zdrsu zadnje gume Logarja v stadionskem delu dirkališča. Habjan je bil hiter in je nekaj krogov uspešno vodil. Logar je sredi dirke izkoristil izkušnje in Habjana prehitel ter nato 1. mesto rutinirano zadržal do konca dirke.

Dirka je bila res zanimiva, štartal sem malce slabše in nato v prvem krogu naredil še napako. Habjan me je prehitel, sva imela tri kroge boja, potem pa sem prevzel vodstvo in uspešno pripeljal v cilj kot prvi,

je zadovoljno po težki dirki razložil Logar.

Habjan in Lipnik sta se neizprosno borila za drugo mesto, toda pri vstopu v prvi ovinek predzadnjega kroga je imel lani drugouvrščeni v skupnem seštevku državnega prvenstva več hitrosti, zaradi česar ga je prehitel in do konca ubranil vse njegove napade. Lipnik je zasedel drugo mesto, Habjan pa je bil še drugo zaporedno dirko tretji.

Na tretji dirki sezone je v razredu supersport 600 zmagal Enej Logar (21).

Poletni premor ne bo dolg

Poletje ne bo vroče le zaradi visokih temperatur, ampak tudi zaradi dirkaške vročice, ki se bo nadaljevala že konec naslednjega meseca. Že čez en mesec se bodo vozniki razreda superbike in supersport 600 zbrali na Madžarskem. Na Pannonina Ringu jih 21. julija čaka že četrti letošnji obračun za točke državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemlicenca2n'raceEnej LogarAlbin Štern