Kratek test: Nissan qashqai 1.3 DIG-T 160 tekna SS DCT

Test

Nov motor za nov zalet - Qashqai kljub zrelosti ostaja konkurenčen


Qashqai, Nissanov cestno-terenski prodajni hit, si je s predlansko varnostno in lepotno osvežitvijo uspešno podaljšal življenje.

oblika in prostornost 4/5 zvezdic
zmogljivost in poraba 4/5 zvezdic
vozne lastnosti in udobje 4/5 zvezdic
varnost in oprema 4/5 zvezdic
vrednost glede na ceno 4/5 zvezdic

Motor Nissan - Renault - Mercedes naveze

Zdaj je dobil tudi sodoben bencinski motor - 1,3-litrski bencinski turbo štirivaljnik, ki so ga pri Nissanu (in Renaultu) razvili v sodelovanju z Mercedesom. Na preskusu smo imeli močnejšo različico s 117 kW, ki je prednji kolesi poganjala prek 7-stopenjskega avtomatiziranega menjalnika z dvojno sklopko. Kot smo zapisali že v prvem testu tega motorja (v mercedesu razreda A), prostorninsko majhen, a živahen motor preseneti z odzivnostjo in prožnostjo. Tudi z avtomatiziranim menjalnikom DCT se dobro ujame, le premalo uglajena sklopka menjalnika zna povzročiti precej sunkovito speljevanje z mesta. Motor je opremljen s filtrom trdnih delcev in ima minimalen izpust trdnih delcev, a podobno kot v mercedesu A se tudi tokrat ni izkazal z varčnostjo: poraba goriva je zelo odvisna od načina vožnje in lahko pri preveč športnem razpoloženju zaniha tudi proti 10 l/100 km. Testna poraba: 7,9 l/100 km.

Na preskusu smo imeli močnejšo različico s 117 kW, ki je prednji kolesi poganjala prek 7-stopenjskega avtomatiziranega menjalnika z dvojno sklopko. Prostorninsko majhen, a živahen motor preseneti z odzivnostjo in prožnostjo.

 

Polno založen, a ne popoln

Paket opreme tekna ne pušča veliko neizpolnjenih želja: najpomembnejši asistenčni sistemi so v serijski opremi (ne vsi, nekaj jih je za doplačilo), prav tako prilagodljiva LED žarometa, posodobljen multimedijski sistem in še veliko več. Na seznamu doplačil so le še usnjena notranjost in nekaj drugih dodatkov. Se pa v kombinaciji s tem motorjem ne da dobiti sistema za delno samodejno vožnjo propilot, prav tako ne štirikolesnega pogona - ta je na voljo le za dizelski motor.

Ostale lastnosti qashqaija dobro poznamo: zadnja klop ponuja dovolj prostora za kolena, 430-litrski prtljažnik je uporaben in lahko dostopen, avto pa s svojo prepoznavno obliko še vedno obrne glavo ali dve.

Posodobljen sistem multimedije

 

Pod črto ...

Po ceniku je treba za takšnega qashqaija odšteti malce manj od 30.000 evrov, s spretnostjo pri pogajanju o ceni in popustih pa lahko privarčujete še tisočaka ali dva. Qashqai res ni več najmlajši, je pa z novo tehniko in motorjem dobil nov zalet.

Všeč nam je +

prepoznavna oblika, dobra pogonska kombinacija, varnostni pripomočki

Ni nam všeč -

uglajenost menjalnika, čvrsto vzmetenje, dokaj visoka osnovna cena

Tehnični podatki

Motor in prenos moči: bencinski, štirivaljni, turbo, prostornina: 1332  cm3, največja moč: 117  kW (160  KM) pri 5500 vrt./min, največji navor: 260  Nm pri 2000 vrt./min. Pogon na prednji kolesi, sedemstopenjski avtomatizirani menjalnik.
Mere in masa: dolžina: 439,4  cm, širina: 180,6  cm, višina: 159  cm, medosna razdalja: 264,4  cm, masa praznega vozila: 1461  kg, dovoljena skupna masa: 1885  kg, prostornina prtljažnika: 430 - 1585 l, posoda za gorivo: 55 l.
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 183  km/h, pospešek od 0 do 100 km/h: 11,1 s, normna poraba goriva zunaj mesta/mesto/kombinirano: 4,9/7,3/5,6 l/100 km, izpust CO2: 131  g/km, poraba na testu: 7,9  l/100 km.
Cena:  Renault Nissan Slovenija: 29.150 EUR

  

 

Ključne besede


TestTest avtaNissannissan qashqai

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

169

Priljubljenost članka

169

Shrani

Delite s prijatelji