Menjava olja na AMZS: motorju zanesljivost in miren tek, vozniku pa darilo Total

TotalEnergies

Brezskrbni kilometri: Na menjavo olja v AMZS, kjer vas čaka kakovostna storitev in darilo TotalEnergies.

Motor z notranjim zgorevanjem je trenutno še vedno najbolj učinkovit pogon za dolge oziroma velike razdaljev v avtomobilih, ki so še dostopni večini voznikov. Pri AMZS vedno poudarjamo kako pomembno je ustrezno vzdrževanje avtomobila skozi njegov življenjski cikel. Da bo dizelski ali bencinski motor, ki je srce avtomobila zanesljivo opravil svojo nalogo, potrebuje kakovostne nadomestne dele in olje, ki poskrbi za optimalno delovanje. Pri AMZS tesno sodelujemo s priznanim proizvajalcem olj in maziv TotalEnergies, zato našim članom in strankam, ki v AMZS servisnih centrih pripeljejo svoj avto na servis z menjavo olja, podarimo tudi priročno darilo.

Oglas
Oglas

Kakovostne storitve v servisnih centrih AMZS se zato izražajo tudi pri uporabi maziv. Zahvaljujoč svoji učinkovitosti maziva TotalEnergies, ki jih uporabljajo v delavnicah AMZS, le ta odstranjujejo nečistoče, ščitijo pred obrabo in korozijo, delujejo kot tesnilna sredstva in znižujejo temperaturo. Vse to omogoča večjo učinkovitost pogonskega sklopa. 

Pri menjavi olja TotalEnergies v AMZS enotah po Sloveniji, bo motor dobil zelo kakovostno olje, voznik pa strokovno storitev in zelo praktično darilce za prenašanje goriva življenja - vode. 

Maziva omejujejo trenje tako, da olajšajo prosto gibanje več mehanskih delov, ki pridejo v stik drug z drugim

Kako pomembna je izbira kakovostnega in ustreznega olja, dokazuje že podatek o vplivu na motor. Pravzaprav samo kakovostna maziva, ki jih je potrebno menjati skladno s predpisi proizvajalca lahko predstavljajo do 35 % funkcije hlajenja motorja.
TotalEnergies že več kot 100 let uvaja inovacije za podaljšanje življenjskega cikla motorja z zaščito pred obrabo in korozijo, za zmanjšanje porabe goriva zahvaljujoč namenskemu območju varčevanja z gorivom in za optimizacijo stroškov vzdrževanja vozila z manj pogostimi menjavami olja.

Maziva TotalEnergies, ki so na voljo v servisnih centrih AMZS so bila prvotno razvita za dirkanje in zato temelji na najsodobnejših raziskavah. Nikakor ni nezanemarljivo tudi dejstvo, da maziva razvijajo v tesnem sodelovanju z njihovimi avtomobilskimi partnerji! Total Lubricants je tudi zavezan razvoju palete izdelkov, ki so skladni z okoljskimi standardi, so energetsko učinkoviti in zmanjšujejo emisije CO 2.

Kako redno preverjate nivo olja v motorju vašega avtomobila?

Žal v času nenehnega hitenja, večina ljudi spregleda preverjanje motornega olja. To je enostaven in hiter postopek, ki lahko prepreči veliko škodo, ki vas stane tudi nekaj tisoč evrov za popravilo. Pred vsakim daljšim potovanjem je zato obvezno potrebno preveriti motorno olje. A pozor! Če vozite novejši avto boste zelo verjetno zaman iskali merilno palico za merjenje nivoja olja pod motornim pokrovom.  V tem primeru boste morali preveriti nivo na prikazovalniku osrednjega informacijskega zaslona. Ponavadi se ta podatek nahaja v menijskem sklopu statusa vozila. Tam se nahajajo tudi vsa opozorila, ki jih vozniku glede stanja vozila javi diagnostika nadzorne enote oziroma centralni računalnik.

Če imate avto, kjer olje preverite z merilno palico pa je postopek malce bolj umazan a še vedno zelo enostaven. Potrebujemo le papirno brisačo ali staro krpo v katero obrišemo merilno palico, ki jo boste zagledali takoj, ko boste odprli pokrov motorja. 
V vsakem primeru pa priporočamo, da preverite nivo olja (z merilno palico ali prek informacijskega zaslona) zjutraj, ko je motor hladen in ko je večina olja stekla v oljno posodo motorja. Oljna posoda, oziroma karter tvori dno vašega motorja in je rezervoar za motorno olje. Priporočamo tudi uporabo rokavic za enkratno uporabo, da se izognete madežem na rokah. Pri tem je zelo pomembno, da v primeru, da je potrebno doliti nekaj olja, uporabljajte samo priporočeno olje za vaš motor. Pri tem pa je dobro imeti podatek o fizikalno-kemičnih lastnostih olja, ki je v motorju saj olja z različnimi dodatki in različnih stopenj viskoznosti ni priporočljivo mešati med seboj. Specifikacija olja je zapisana v navodilih za uporabo ali v servisni knjižici in na servisnem lističu ob motorju. Še opozorilo, oziroma nasvet: Ob padcu tlaka olja v motorju je ponavadi že prepozno, zato je potrebna redna kontrola nivoja. Pri dolivanju pa le bodite zelo pozorni, da olje nalijete v pravo odprtino. Na AMZS smo že večkrat reševali situacije, ko so ljudje nevede nalili olje v odprtino za dolivanje hladilne tekočine, za pranje šip ali celo v odprtino za dodajanje sečnine AdBlue. To pa je povezano z večjimi dodatnimi stroški, ki se jim je dobro izogniti. 

Pri izbiri olja bodite pozorni na zahteve izdelovalca avtomobila, kakovost olja in ustreznost - preverite oznake.

Kako preveriti olje vašega avtomobila v nekaj korakih?

1. korak: avto postavite na ravno površino in ugasnite motor. Prepričajte se, da je motor hladen.

2. korak: Dvignite pokrov motorja, poiščite merilno palico: običajno je takšne barve, da izstopa (pogosto rumena, rdeča ali bela). Če ga ne najdete, preverite priročnik za uporabo kjer bo vse jasno napisano. Velika verjetnost je, da vaš avto (sploh če je novejše izdelave) nima sistema za merjenje z merilno palico ampak le digitalni prikazovalnik nivoja. 

3. korak: Preverite motorno olje tako, da z brisačo vzemite merilno palico, jo obrišite in preverite visoko in nizko oznako na konici merilne palice. Merilna palica je potopljena v olje v oljni posodi. V primeru, da nima merilne palice se ravnajte glede na prikaz nivoja na digitalnem merilniku. 

4. korak: Ponovno vstavite merilno palico, jo izvlecite in preverite olje. Če je nivo vašega motornega olja pod nizko oznako, ga boste morali dodati več. Ob tem je pomembno, da olja nikdar ne napolnite nad najvišjo raven. V primeru digitalnega prikaza pa pojdite še enkrat v menijski prikaz in preverite nov nivo olja. 

Oglas
Oglas
Ob padcu tlaka olja v motorju je ponavadi že prepozno, zato je potrebna redna kontrola nivoja. Pri dolivanju pa le bodite zelo pozorni, da olje nalijete v pravo odprtino.

Kako doliti olje? Kaj morate paziti?

Merilno palico namestite nazaj in pazite, da se ne dotika ničesar in pobere umazanije motorja.
Odstranite pokrov odprtine za polnjenje olja, ki se običajno nahaja na vrhu motorja. Če ga ne najdete, preverite uporabniški priročnik.
Nalijte potrebno količino olja v motor.
Ponovno namestite pokrovček za dolivanje olja in ga zanesljivo privijte.
Ponovno preverite nivo in se prepričajte, da je pod oznako za najvišji nivo olja. To je pomembno ker prekomerno polnjenje olja lahko poškoduje katalizator. Zato začnite z majhno količino in po potrebi ponovite postopek.

Naročite se na servisni termin v AMZS

V AMZS servisnih delavnicah vam nudimo redne servisne storitve za motorna vozila vseh znamk. Poskrbimo za vse - od menjave olja in filtrov pa do menjave jermen in vodne črpalke. Nudimo garancijo na vsa opravljena dela in jamčimo vgradnjo kvalitetnih nadomestnih delov priznanih proizvajalcev.

Izbrane storitve

Kontaktni podatki

Vaše osebne podatke bo AMZS d. d. uporabil za namen izvedbe servisne storitve. Če nam svojih osebnih podatkov ne boste želeli posredovati, se ne boste mogli prijaviti na izbrano servisno storitev. Vaše osebne podatke bomo v skladu z vašo privolitvijo obdelovali tudi za namen pošiljanja obvestil, ponudb, anket in e-novic. Če se odločite za prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja. Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da na elektronski naslov dpo@amzs.si pošljete ključno besedo "odjava". Vaše osebne podatke bomo za namen izvedbe servisne storitve hranili še pet let od zaključka dogodka oziroma poravnave vseh obveznosti, za namen obvestil, ponudb in anket pa do vašega preklica. Več o politiki zasebnosti

Privolim, da lahko Skupina AMZS zbira, shranjuje in uporablja (v nadaljevanju: obdeluje) moje osebne podatke.

Prikaži vse
Želim biti seznanjen s ponudbo

prek sporočil SMS/MMS, e-pošte, klasične pošte, klicev/videoklicev, multimedijskih platform, aplikacij, spletnih mest družbe in družbenih omrežij:

Pomagajte izboljšati storitve

Ključne besede


AMZS servisTotalEnergiesolja Totalmenjava olja

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

39

Priljubljenost članka

39

Shrani

Delite s prijatelji