S temeljito avtomobilsko higieno ustavite učinke soli, zračne rje in virusov

Nasveti

Spomladanska osvežitev - vožnja v čistem in razkuženem avtu je veliko bolj prijetna oziroma varna


Temeljito spomladansko čiščenje avtomobila prinaša več varnosti in veliko boljše počutje za volanom. Preobrazba avtomobila naj se začne z menjavo pnevmatik in v aktualnih virusnih časih sklene z dosledno skrbjo za higieno v potniški kabini. Znova opozarjamo na previdno izbiro čistil. 

Spomladanska preobrazba avtomobila naj se začne pri kolesih. Koledarska zima se je na cesti sicer končala 15. marca, a zaradi omejitev pri delovanju storitvenih dejavnosti smo šele pred kratkim lahko avtomobile zapeljali k vulkanizerjem. Če letnih pnevmatik še niste izbrali, preberite naš letošnji test 28 letnih pnevmatik dimenzij 235/55 R 17 in 225/40 R 18, na naši spletni strani pa najdete tudi rezultate testov iz prejšnjih let. Pomembno je, da poskrbite tudi za čiščenje zamenjanih pnevmatik, še zlasti, če so na dodatnih platiščih. Po prihodu od vulkanizerja obvezno preglejte pnevmatike zaradi skritih poškodb. Če opazite neenakomerno obrabo, bo dobro po nasvet stopiti v delavnico AMZS, kjer bodo izkušeni strokovnjaki preverili stekanje koles in nastavili geometrijo podvozja. Pnevmatike in platišča pred shranjevanjem dobro očistite tako, da z ustreznim čistilom temeljito operete umazanijo zimskega cestnega posipa in ostankov prahu zavornih oblog. Zelo pomembno je, da pred shranjevanjem pnevmatike in platišča posušite, da ne pride do oksidacije in razvoja plesni.

Pnevmatike in platišča pred shranjevanjem dobro očistite tako, da z ustreznim čistilom temeljito operete umazanijo zimskega cestnega posipa in ostankov prahu zavornih oblog.

Temeljito pranje: bodite pozorni na nevarne sledi zimskih poškodb

Temeljito spomladansko čiščenje karoserije in podvozja je skoraj nujno opravilo, saj podaljšuje dobo trajanja vozila in lastniku razkriva morebitne mikro poškodbe, ki lahko privedejo do večjih težav - razvoja rje. Mikromehanske poškodbe zaradi peska in kemične reakcije soli na karoseriji pustijo sledi, ki postanejo vstopne točke oksidacije. Rja na izpostavljenih delih lahko premaga tovarniško zaščito in tudi utrudi materiale, kar neposredno vpliva na varnost. Karoserijske dele najprej temeljito izperite. Če uporabljate visokotlačni čistilnik, ne pozabite na ustrezno razdaljo in tlak ter pravilno izbiro šobe, da ne poškodujete laka. Ustrezen detergent nanesite od spodaj navzgor in mu pustite nekaj časa, da aktivne snovi opravijo z umazanijo. Nato znova temeljito izperite karoserijo in jo do suhega obrišite z ustrezno krpo. Bodite pozorni na globlje poškodbe laka zaradi kamenčkov, ki prek zime lahko tudi pri novejših avtomobilih povzročijo oksidacijo. Ne pozabite, da tovarniška garancija proti prerjavenju predpisuje nego avtomobila in pregled karoserije ob predpisanem servisnem intervalu, kar mora biti označeno tudi v servisni knjižici.

Karoserijske dele najprej temeljito izperite. Če uporabljate visokotlačni čistilnik, ne pozabite na ustrezno razdaljo in tlak ter pravilno izbiro šobe, da ne poškodujete laka.

Zračna rja in cvetni prah

Nemalokrat veliko slabe volje povzroči zračna rja. Ta se v obliki drobnih rjavih pikic pokaže že po nekaj minutah na sveže oprani pločevini. Gre za skupek raznoraznih nečistoč, ki so posledica zimskega onesnaženja zraka. Nečistoče se sprimejo okoli aerosola; če je avto pogosteje parkiran blizu industrijskih obratov, se ti trdovratni delci globlje “zažrejo” na lakirane površine. Pojav zračne rje višje temperature še pospešijo, saj se v nečistoči aktivirajo drobni delci soli iz ostankov zimskega posipa. Marjan Juhart iz podjetja Juvi pri odstranjevanju zračne rje svetuje uporabo namenskega čistila Koch reactive rust remover:

Čistilo razpršite po celotni površini karoserije in tudi po platiščih. Še posebej skrbno pa ga nanesite po vidnih sledeh zračne rje in pustite delovati, da se obarva v rdeče. Rdeči aktivator prikazuje umazanijo vodnega kamna (magnezijev in kalcijev karbonat), umazanijo zavornih oblog in delcev zračne rje. Po petih minutah umazanijo skupaj s čistilom očistite in pri tem uporabite pralno gobo.

Izkušen strokovnjak opozarja na izbor ustreznih čistil, ki morajo biti uporabljena v pravem razmerju: “Pri spomladanskem čiščenju je pomembno, da z lakiranih površin in stekel odstranimo tudi cvetni prah ter drobne delce puščavskega peska, ki so ga letos že prinesli in tudi v Sloveniji odložili višinski vetrovi. Za lesk in zaščito laka svetujem uporabo kakovostnih šamponov (Koch nano), ki jih je treba mešati v pravilnem razmerju - 4 pokrovčke šampona na 4 litre vode.”

Rdeči aktivator prikazuje umazanijo vodnega kamna (magnezijev in kalcijev karbonat), umazanijo zavornih oblog in delcev zračne rje.

Za čiščenje kabine ne uporabljajte vlažilnih robčkov

Marjan Juhart svetuje, da se je pri spomladanskem čiščenju z enako skrbnostjo treba lotiti tudi notranjosti avtomobila: “V notranjost vozila nosimo pesek, natrijev klorid, magnezijev klorid, kalcijev klorid - po domače sol. Gre za agresivne delce snovi, ki razjedajo tako zunanje kot notranje dele.”

Pri čiščenju notranjosti ne pozabite na notranjo stran stekel. Kdor vidi bolje, vozi varneje. Notranjega čiščenja se po nasvetu Juharta najprej lotite s sesalcem. Pri sesanju armaturne plošče na cev namestite okroglo ščetko s ščetinami za prah in temeljito posesajte tudi sledi cvetnega prahu ali puščavskega peska. Nato notranjost obrišite z mokro, a ožeto krpo in nežno odstranite prašne madeže. Še posebej previdno se lotite zaslonov na dotik in druge občutljive elektronske opreme v avtomobilu. Marjan Juhart opozarja, da vlažilni robčki, ki jih ljudje radi uporabljajo (tudi tisti za nego dojenčkov) niso prava izbira za čiščenje armature:

Odsvetujemo uporabo kakršnihkoli vlažilnih robčkov za čiščenje notranjosti. Robčki lahko škodujejo notranjim materialom, posebej plastiki. Tudi robčki za dojenčke vsebujejo emulgatorje, zato njihovo uporabo odsvetujemo. Skoraj vsi podobni izdelki vsebujejo alkohol, različne konzervanse, kot so formaldehidi, in druge aktivne sestavine. Notranje površine se na soncu segrevajo in vlažilni robčki poškodujejo površino.

Izbor pravih čistil je zelo pomemben, da ne pride do kemičnih poškodb materialov. Ceneni pripravki z neustreznimi, celo agresivnimi aktivinimi snovmi lahko povzročijo precej škode. Pazite tudi na ustrezno pH vrednost.

Ne pozabite na higieno in dezinfekcijo klimatske naprave

Pri spomladanskem čiščenju avtomobila velja spomniti na ustrezno vzdrževanje klimatske naprave. Kombinacija prahu in vlage zaradi nekakovostnega ali izrabljenega sistema filtriranja in nezadostnega odvajanja kondenza predvsem na izparilniku povzroča razvoj različnih mikroorganizmov. Zaradi takega onesnaženja nastane neprijeten vonj. Vodja AMZS servisa Jurij Kočar poudarja, da je poleg vzdrževanja hladilnega dela klimatske naprave treba poskrbeti tudi za higieno prezračevalnega oziroma ventilacijskega sistema. Na to nas opozarja tudi strokovnjak za avtomobilsko nego Marjan Juhart: "Vsekakor priporočam dezinfekcijo klime v kabinskem prostoru. V ta namen smo razvili Juvi posebno pršilo za klimatske naprave."
Pri razkuževanju kabine je izjemno pomembno, da razkužilo v avtomobilu deluje sistemsko in ne poškoduje materialov v kabini.

Previdno pri izbiri razkužil!

Koronavirus še vedno zahteva posebno higieno avtomobila in veliko previdnosti

Epidemija koronavirusa bo tudi po dokončni odpravi strogih ukrepov zahtevala zvrhano mero previdnosti. Notranjost avtomobila je zelo specifičen prostor, ki ob slabi higieni predstavlja precejšnjo nevarnost za okužbo z virusi. Posebno previdni bodo morali biti na servisih, v taksi službah in podjetjih za izposojo avtomobilov. Marjan Juhart poudarja, da bo moralo biti razkuževanje avtomobilov še vedno zelo dosledno. Pri tem je pomembno, da razkužilo v avtomobilu deluje sistemsko in ne poškoduje materialov v kabini:

Za razkuževanje in dezinfekcijo ne priporočamo alkohola, etanola ali izopropanola, ker lahko poškodujejo površine; plastiko, usnje, gumo, aluminij, vinil. Za občutljive površine tudi niso primerni tudi izdelki z aktivnimi snovmi, kot so natrijev klorid, hipoklorova kislina in formaldehid. Za profesionalno dezinfekcijo reševalnih vozil, taksijev, pa tudi hladilnikov s hrano priporočam razkužilo Nuscosept, ki uniči več kot 140 različnih patogenih organizmov, med njimi tudi viruse. To razkužilo je namenjeno tudi zasebnim uporabnikom za razkuževanje rok, površin in osebnih avtomobilov. Na pušča sledi in aktivno deluje še 4 ure po nanosu. Je okolju prijazno, ne pušča madežev in preprečuje ponovno kontaminacijo. Registrirano je kot biocid. Pri razkuževanju avtomobila ta pripravek razpršite po notranjosti vozila in počakajte pet minut, da uniči klice bakterij, glivice in tudi viruse z ovojem, kakršen je tudi koronavirus.”

Prvi topli pomladni dnevi so dobra priložnost, da se tudi v avtu dokončno poslovite od zime. Sonce nam vsem da nov zagon in prav je, da je temeljitega spomladanske čiščenja deležen tudi avto.

Vaše mnenje ...

Vaše mnenje nam je pomembno.

Ali se po koncu zime lotite temeljitega čiščenja avtomobila?

Nosilci za smuči “spijejo” dodatno gorivo

Ko boste iz garaže avto postavili na sonce, najprej odstranite vse morebitne nujne in manj nujne elemente zimske opreme, ki jih v toplih mesecih ne potrebujete voziti na strehi in v prtljažniku. Strešni kovček ali drugi nosilci smučarske opreme na strehi vozila povečujejo zračni upor in povečajo porabo goriva. Nepotrebni tovor v prtljažniku, kot so lopata za sneg, snežne verige … pa poleti le jemljejo prostor.

Ključne besede


ZdravjeČiščenjenasvetkoronavirus

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

141

Priljubljenost članka

141

Shrani

Delite s prijatelji