VIDEO: AMZS in Continentalova delavnica o zimskih pnevmatikah za člane AMZS

Promet

Reportaža: Očitne razlike v neposredni primerjavi - zimska in letna pnevmatika na spolzki podlagi


Na prvo novembrsko soboto sicer nikjer v Sloveniji ni bilo dovolj snega za preskušanje razlik med letnimi in zimskimi pnevmatikami, a na posebnih voznih površinah AMZS centra varne vožnje na Vranskem so se udeleženci AMZS in Continentalove delavnice o zimskih pnevmatikah vseeno na lastne oči (in roke ter noge) učinkovito prepričali, zakaj je treba imeti pozimi na kolesih avtomobila zimske pnevmatike …

VIDEO: Učinek steptanega snega na drsni površini

AMZS center varne vožnje je bil že ob gradnji pred več kot desetimi leti zasnovan tako, da s svojimi številnimi moduli in različnimi voznimi površinami omogoča temeljito preskušanje voznih lastnosti avtomobilov (in drugih vozil); nekateri moduli so prekriti s površinami z malo oprijema, ki simulira zasneženo ali poledenelo vozišče, nekateri moduli pa so opremljeni z namakalnim sistemom, ki na vozišču ustvari vodni film oziroma zagotovi stoječo vodo, še eno past jesenskih in zimskih cest. Približek zimskih voznih razmer je dovolj prepričljiv, da vsak voznik lahko izza volana hitro ugotovi prednosti, a tudi slabosti pnevmatik na kolesih svojega avtomobila.

Preden smo udeležence delavnice - izmed skoraj 100 prijav smo jih izžrebali 20 - posedli za volane avtomobilov, smo jim v kratkem predavanju predstavili sodelovanje AMZS v testiranju pnevmatik, ki ga opravlja skupaj s partnerskimi avtomobilskimi klubi. Vodja tehnične podpore kupcem pri podjetju Continental Adria pnevmatike Luka Širovnik je zbranim udeležencem prek videoklica izdal nekaj tehničnih skrivnosti zimskih pnevmatik in predstavil novo Continentalovo zimsko pnevmatiko wintercontact TS 870. Kar nekaj zanimivih in tehtnih vprašanj udeležencev je dokaz, da področje zimskih pnevmatik in zimskih voznih razmer naše bralce in člane AMZS še kako zanima. Nobeno teoretično pridobljeno znanje in spoznanje ne šteje toliko kot preskus v praksi, zato smo pogovor v učilnici hitro končali in se preselili na poligon AMZS centra Vransko.

Že opazovalci od zunaj smo lahko na daleč prepoznali razliko v zavorni razdalji med letnimi in zimskimi pnevmatikami ter razliko v oprijemu ter vodljivosti pri izogibanju oviram, osupli vozniki pa so te razlike občutili tudi z lastnimi rokami.

V praksi bistevno bolj očitna razlika kot v teoriji 

Preskus učinkovitosti zimskih pnevmatik smo zasnovali tako, da so udeleženci delavnice odpeljali začrtano progo na poligonu z dvema avtomobiloma - prvi je imel na kolesih nove letne pnevmatike, drugi pa nove zimske - wintercontact TS 870. Iz bogatih izkušenj takšnih in drugačnih vozniških testiranj dobro vemo, da je najučinkovitejša neposredna primerjava, zato so se udeleženci presedali iz enega v drug avto oziroma z letnih na zimske pnevmatike in obratno.
Prvi sklop vozniških vaj je obsegal zaviranje na mokri cesti z veliko vode in umikanje vodnim oviram na drseči površini modula s hidravlično ploščo. Že opazovalci od zunaj smo lahko na daleč prepoznali razliko v zavorni razdalji med letnimi in zimskimi pnevmatikami ter razliko v oprijemu ter vodljivosti pri izogibanju oviram, osupli vozniki pa so te razlike občutili tudi z lastnimi rokami.
Še bolj presenečeni so bili udeleženci delavnice po vozniških vajah na drugem delu poligona na Vranskem, kjer so morali na drseči površini - koeficient trenja na tej površini simulira oprijemljivost steptanega snega - najprej poskusiti speljati in peljati navkreber oziroma po klancu navzgor; zimske pnevmatike so bile seveda dosti bolj učinkovite od letnih. Še bolj so bili udeleženci delavnice presenečeni nad razlikami pri vodljivosti in oprijemu: modul poligona na Vranskem s klancem z drsečo površino je v učinkovitost kakovostnih zimskih pnevmatik prepričal še zadnje nejeverneže - verjetno tudi zato, ker je ta modul še najbolj podoben kakšnemu resničnemu zasneženemu klancu, na katerem z letnimi pnevmatikami kaj hitro lahko oddrsimo s ceste.

Sodelavci Continentala, partnerja pri tej vozniški delavnici, so udeležencem postregli z veliko strokovnimi informacijami in nasveti, pa tudi s kavo in okrepčilom iz njihovega razstavnega dostavnika (Continental ShowVan) na poligonu AMZS centra varne vožnje Vransko.

Skupno kosilo in zanimiv pogovor z udeleženci po končani delavnici je še enkrat potrdil, da so naši člani željni tovrstnih dogodkov, pri katerih imajo tudi sami priložnost preskusiti tehnične in vozniške rešitve; prebirati dobre članke je zanimivo, a niti slučajno ne tako zanimivo, kot preskusiti zapisano z volanom v rokah. Hvala vsem udeležencem in sodelujočim za izredno zanimivo tehnično delavnico!

  

Izboljšave na vseh področjih
Nova Continentalova pnevmatika wintercontact TS 870 in TS 870 P

Pozorni bralci naših testov pnevmatik so gotovo zasledili pojasnilo, zakaj v zadnjem testu zimskih pnevmatik, ki smo ga objavili v oktobrski Motoreviji, ni nove Continentalove zimske pnevmatike TS 870 oziroma TS 870 P: ko smo kupovali pnevmatike za letošnji test, teh pnevmatik še ni bilo na prodajnih policah, zato jih nismo mogli kupiti - in testirati. Pri Continentalu so prihod nove zimske pnevmatike napovedali sicer za leto 2020, a so izdelavo in distribucijo ob omejitvah zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili v leto 2021 - in zato zamudili sodelovanje na našem letošnjem testu.

Naslednica zelo uspešne pnevmatike wintercontact TS 860, ki je večkrat zmagala na naših testih, je po besedah Continentalovih strokovnjakov boljša od predhodnice prav pri vseh lastnostih; novi so tako zgradba pnevmatike kot gumena zmes in oblika tekalne površine (dezen), kar prinese izboljšanje vseh glavnih značilnostih pnevmatike in še večjo uravnoteženost lastnosti.
Oprijem na snegu so izboljšali z novo razvitimi tridimenzionalnimi lamelami, učinkoviteje razporejenimi za čim boljši oprijem: globoke vzdolžne lamele dopolnjujejo prečne utore in izboljšajo oprijem tako pri vožnji naravnost kot v ovinkih na zasneženi podlagi.



Nova gumena zmes z oznako cool chili z mešanico posebnih smol zagotavlja boljši oprijem na mokrem, polimeri v gumeni zmesi pa v kombinaciji z gostejšimi strukturnimi povezavami zmanjšujejo obrabo in s tem povečajo število prevoženih kilometrov. Hkrati zmes cool chili zagotavlja manjši kotalni upor, s tem pa manjšo porabo goriva oziroma energije.
Pnevmatika wintercontact TS 870 je na voljo v 19 dimenzijah premera od 14 do 17 palcev, preseka od 45 do 65 in širine od 175 do 225 milimetrov.

Druga različica nove Continentalove pnevmatike ima oznako wintercontact TS 870 P; ta je namenjena večjim in močnejšim avtomobilom, v primerjavi s predhodnico TS 860 P so Continentalovi inženirji namesto oblike tekalne površine v obliki črke V izbrali čvrstejšo in bolj stabilno obliko s štirimi vzdolžnimi kanali med vrstami gumenih blokov. Inovativna oblika bolje odvaja vodo izpod tekalne površine in skrajšuje zavorno pot.

Po Continentalovem zagotovilu ima nova pnevmatika v primerjavi s predhodnico za štiri odstotke boljše lastnosti na mokrem, za 8 odstotkov boljše lastnosti pri splavanju, za pet odstotkov krajšo zavorno pot na ledu in za šest odstotkov boljše lastnosti na suhem in na snegu, hkrati pa ima tudi manjši kotalni upor in manjšo obrabo. Pnevmatika wintercontact 870 P je na voljo v 52 dimenzijah s premerom od 16 do 21 palcev, presekom od 35 do 65 in širino od 205 do 255 milimetrov.

 

Ključne besede


ZimaVarna vožnjaContinentalzimske pnevamtikedelavnicaContinental Driving Experience

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji