AMZS raziskava: Po nov, star avto!

Avto-moto

Kako se na trgu rabljenih vozil Slovenci lotevamo nakupa in prodaje?


Nakup ali prodaja rabljenega vozila je za večino kar velik izziv, ki odpira precej vprašanj in skriva veliko pasti. Pri AMZS smo se lotili nove raziskave, s katero želimo z vašo pomočjo raziskati, kaj so tisti najbolj odločujoči dejavniki izbire na trgu rabljenih vozil. Kliknite in nam zaupajte, kako se vi lotite nakupa ali prodaje rabljenega vozila. Kaj vam pri tem največ pomeni - poreklo, prevoženi kilometri, cena, oprema ...?

Slovenski trg rabljenih vozil je v povprečju kar trikrat večji od trga novih vozil. To med drugim pomeni, da pri nas na leto lastnika zamenja več kot 200.000 rabljenih vozil. Ker se veliko avtomobilov na tem trgu proda tudi v neposredni komunikaciji fizičnih kupcev brez posrednika, je nakup ali prodaja vsekakor izziv in za veliko večino tudi precej negotov oziroma stresen dogodek. Četudi se na trgu rabljenih vozil srečujejo neizkušeni kupci oziroma prodajalci z izkušenimi posredniki in celo preprodajalci, pa so se že razvili vzorci, po katerih "običajni" ljudje kupujemo oziroma prodajamo svoje avtomobile. Naša raziskava bo z vašo pomočjo postavila v ospredje tiste paramatre "varnejšega" izbora, ki bodo v pomoč pri nakupu oziroma prodaji rabljenega avtomobila.

Pri nas na leto lastnika zamenja več kot 200.000 rabljenih vozil.

Povpraševanje po rabljenih avtomobilih se povečuje tudi zaradi epidemije

Pestro dogajanje na trgu rabljenih vozil je okrepila tudi epidemija koronavirusa, saj se je zaradi ukrepov, ki so med drugim ustavili javni promet, znova izkazalo, da avtomobil – še posebej pri nas, ostaja ključni člen osebne mobilnosti. Tudi drugod po Evropi so na trgu rabljenih vozil zaznali porast trgovanja, predvsem s starejšimi oziroma cenejšimi avtomobili. AMZS raziskava o mobilnostnih navadah Slovencev je potrdila, da si pri nas ljudje svoj vsakdanjik težko predstavljajo brez uporabe avtomobila.

Raziskava EU Mobility Observatory, ki jo je izvedla mednarodna avtomobilistična zveza FIA Regija I v sodelovanju z osmimi evropskimi avtomobilskimi klubi, je pokazala, da se je po marcu 2020 uporaba osebnih avtomobilov v zasebni lasti bistveno povečala.

Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in nam pomagate najti odgovore na vprašanja, kako se vi lotevate trga rabljenih vozil, komu najbolj zaupate oziroma kaj upoštevate pri prodaji ali nakupu rabljenega vozila. Sodelovanje vam bo vzelo približno 3 minute časa. Anketa bo odprta do vključno 8. marca 2021, rezultati pa bodo predstavljeni v aprilski številki AMZS Motorevije, ki bo izšla 25. marca 2021.

Ključne besede


TrgAMZS raziskavarabljena vozilatrg rabljenih vozil

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1658

Priljubljenost članka

1658

Shrani

Delite s prijatelji