#Srečanja: AMZS članstvo je naložba v brezskrbne počitnice

Pogovor

Damjan Utranker, član AMZS


Svoboda, ki jo nudi hiša na kolesih, je eden glavnih razlogov, da se je Damjan Utranker pred devetimi leti odločil za nakup avtodoma. Brezskrbnost pri raziskovanju oddaljenih krajev pa mu prav toliko let omogoča AMZS in niti pomisliti ne upa, kako bi se brez AMZS članstva končalo zadnje potovanje po Črni gori.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše pozitivne izkušnje z AMZS. Zaupajte nam jo.

Lansko jesen smo se spet zapeljali v Črno goro, a za razliko od prejšnjih potovanj se je to končalo z dvema klicema na AMZS številko za pomoč na cesti v 12 urah! Naše potovanje z avtodomom smo morali prvič prekiniti v vasici Plužine, ko nam je začela utripati rdeča lučka za akumulator. Na mehanika smo kot nalašč naleteli tik ob cesti in ta je ugotovil, da je nekaj narobe z regulatorjem v alternatorju. Mehanik je imel vlečno službo, ni pa bil usposobljen za večja popravila. Poklicali smo AMZS in se dogovorili za avtovleko in popravilo pri drugem mehaniku. Kar nekaj časa je trajalo, da smo uspeli najti in zamenjati regulator, a po nekaj urah smo že lahko nadaljevali pot proti domu. Naslednji dan nam je na avtocesti, le nekaj kilometrov pred mestom Pakoštane, počila pnevmatika. Še enkrat sem poklical AMZS, po dobrih dveh urah čakanja – zaradi nedelje in praznika dneva mrtvih je, razumljivo, trajalo dlje – je prišla avtovleka, še nekaj ur pa je trajalo, da smo uspeli najti in zamenjati pnevmatiko.

Zakaj bi AMZS članstvo priporočili tudi drugim?

Zelo smo bili zadovoljni s pomočjo AMZS. V vseh devetih letih, kar imamo avtodom in AMZS članstvo, tega nismo potrebovali, ko pa nas je avtodom pustil na cedilu, nas je iz zagate rešil prav AMZS. Najbolj mi je bila všeč ažurnost AMZS, pa tudi prijaznost mehanikov v Črni gori in vulkanizerjev na Hrvaškem. Vse nastale stroške, ki so nastali, so nam na AMZS povrnili takoj, ko smo prispeli domov v Celje in izpolnili nekaj nezahtevnih obrazcev.

"Vse nastale stroške, ki so nastali, so nam na AMZS povrnili takoj, ko smo prispeli domov v Celje in izpolnili nekaj nezahtevnih obrazcev."

 Koliko kilometrov na leto naredite z avtodomom?

V avtodomu s soprogo in tremi otroki preživimo skoraj sto dni na leto in z njim letno naredimo med 10.000 in 20.000 kilometri. Lahko bi rekel, da to ni naš drugi, ampak kar prvi dom. Vesel sem, da sem že vrsto let član AMZS, članstvo pa mi velja tudi za kombi, ki ga uporabljamo za krajše poti, ko se denimo peljemo na tekme v gorskem kolesarstvu ali gremo smučat. Rad izkoristim še druge ugodnosti, ki mi s članstvom pripadajo. Na AMZS enoti pa uredim vse, od servisnih in tehničnih pregledov do podaljšanja registracije in zavarovanja. Vsakemu, še posebej avtodomarjem, priporočam AMZS članstvo!

Na cesti in v avtodomu preživite res veliko časa. Na kaj je treba biti pri vožnji z avtodomom najbolj pozorni in ali imate opravljen tečaj varne vožnje, prilagojen voznikom avtodomom?

Zavedati se je treba, da avtodom ni tako stabilen v ovinkih in da je zavorna pot daljša, zato veliko pozornosti namenim varnostni razdalji. Na tečaju varne vožnje na Vranskem sem bil s kombijem, kjer sem ugotovil predvsem to, da so kritične situacije v prometu povsem obvladljive, če ima vozilo dobre pnevmatike. Razmišljam, da bi se v kratkem udeležil tudi tečaja z avtodomom zaradi nasvetov, kako varno potovati z avtodomom.

Kaj pričakujete od mobilnosti v prihodnosti in od AMZS?

Smo kolesarska družina, sam se ukvarjam tudi s servisom koles. Smiselno in priročno bi bilo, da bi AMZS članstvo vključevalo tudi asistenco za kolesa, še posebej električna, saj je pri teh veliko več možnosti za tehnične okvare in poškodbe kot pri običajnih kolesih.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ali ste vedeli, da ... 
AMZS pomoč na cesti v tujini vključuje celotno Evropo in tudi Severno Afriko in Bližnji vzhod.

Ključne besede


pomoč na cestiSrečanjaavtodompomoč na cesti v tujiniČlan AMZSpogovor

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

86

Priljubljenost članka

86

Shrani

Delite s prijatelji