Tisoč novih dogodivščin

Pogovor

Luka Žagar, član AMZS


Luka Žagar je 20-letni študent elektrotehnike iz Ljubljane, ki ga zanimajo avtomobili in tehnologija, še raje pa ima svoje cestno kolo, ki mu med drugim omogoča lažje premikanje po mestu. Ugotavlja, da na leto prevozi več kilometrov na pedalih kot v avtomobilu. Član AMZS je postal zaradi nekaterih ugodnosti pri urah vožnje, da je bila to prava odločitev, pa je potrdila izkušnja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem ter pomirjenost na cesti – naj bo za volanom ali na kolesu.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše pozitivne izkušnje z AMZS. Nam jo lahko opišete?

Kot avtomobilističnega navdušenca me je resnično presenetila in se mi v spomin vtisnila izkušnja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Na prilagojenem terenu sem imel možnost testirati obnašanje svojega vozila v nepredvidljivih situacijah, postaviti stabilizacijske in zavorne sisteme na preizkušnjo ter izboljšati svoje sposobnosti vožnje v različnih situacijah. Z izkušnjo na Vranskem se še bolj zavedam pomena varne vožnje in pravilnega ukrepanja v prometu, kar je ključno za zagotavljanje varnosti na cestah. Zahvaljujoč izkušnjam, ki sem jih pridobil na tečaju, bolje razumem pomen varnostne razdalje, obvladovanja vozila v različnih razmerah ter vpliv pnevmatik na vožnjo.

Kaj vam pomeni avto oz. vožnja?

Večini ljudi avto predstavlja samo mobilno sredstvo, ki jih pripelje od točke A do točke B, vendar kot bodoči inženir v jekleni pošasti vidim več kot samo prevozno sredstvo. Je tisoče dobrih trenutkov, tisoče kilometrov raznih destinacij, razgledov, dogodivščin in potencialnih idej. Kilometre v avtomobilu primarno nabiram ob koncih tedna, ko obiščemo stare starše ali se odpravimo na lepše. Seveda pa se kilometri hitro vrstijo na poletnih vožnjah na morje. Ugotavljam, da več kilometrov skoraj letno pustim na svojem kolesu, kot pa jih položim skozi avtomobilske pnevmatike.

Kakšen voznik bi rekli, da ste?

Smatram se za dokaj defenzivnega voznika, ki pa rad občasno uživa v dinamični vožnji skozi tehnično zahtevne ovinke in pohodi stopalko za plin.

Vidim, da ste strasten kolesar. Je to vaša najljubša oblika mobilnosti?

Živim v mestu, okolju, ki zahteva določene mobilnostne prilagoditve. Kolo je zame časovno in prostorsko najbolj prilagodljivo prevozno sredstvo v mestnem okolju. Rad sedem na kolo, če le ni cestišče zasneženo, kar pa se v Sloveniji ne zgodi velikokrat. Kolesarstvo mi ne le olajša mobilnost, ampak tudi predstavlja enega od športov, s katerim se najraje ukvarjam. Spoštovanje in predvidljivost med udeleženci v prometu, ne glede na prevozno sredstvo, pa sta ključna za varnost v prometu.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Kaj vas na cesti najbolj moti?

Na slovenskih cestah me najbolj motijo vozniki, ki med vožnjo uporabljajo mobilne naprave, jezni in nepazljivi vozniki ter slabo vzdrževane ceste, ki z raznimi luknjami in poškodbami predstavljajo tveganje za varnost vseh udeležencev v prometu.

Koliko časa ste že član AMZS in zakaj ste se včlanili?

Član AMZS sem postal predvsem zaradi zanimanja za avtomobilsko tematiko, ugodnosti pri urah vožnje in izjemnih izkušenj ter znanja, ki sem jih pridobil od odličnih inštruktorjev. Doslej na srečo nisem potreboval pomoči AMZS na cesti in upam, da tako tudi ostane. Članstvo mi daje občutek varnosti, da se v primeru neljubega dogodka na cesti lahko vedno zanesem na AMZS.

Kaj je za vas največja prednost AMZS članstva?

Največjo prednost članstva AMZS vidim v zagotovljeni pomoči na cesti v primeru okvare tako avtomobila kot kolesa, pa v poučnih vsebinah v Motoreviji, ki pokrivajo vse pomembne vidike prometa in avtomobilizma.

Kako si predstavljate mobilnost prihodnosti?

Glede mobilnosti prihodnosti verjamem, da bo pomembno vlogo igralo čistejše in bolj učinkovito prevozno sredstvo, kot so električna in vodikova vozila. Poleg tega pa bo treba tudi celovito razmišljanje o infrastrukturi in načinih organizacije prometa, vključno z alternativnimi oblikami mobilnosti, kot je deljenje avtomobilov in izboljšanje javnega prevoza.

Ali ste vedeli ...
AMZS članstvo zagotavlja tudi pomoč na cesti za kolesarje – v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji.

 

Ključne besede


KolesarjenjeSrečanjaAMZS članstvovarna mobilnostpogovor