Speedway: Svetovno prvenstvo v Krškem

Šport

Žagarjev jubilej brez slavja


Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayu ni začel tako, kot je želel in načrtoval. Na prvih treh dirkah je ostal brez uvrstitve v polfinale, njegova točkovna bera je s 17 točkami skromna, tudi njegova uvrstitev v skupnem seštevku prvenstva je temu primerna: 12. mesto.

Za slovenskimi speedwayisti, pa tudi ljubitelji tega športa, je že vrhunec sezone: dirka za svetovno prvenstvo na štadionu Matije Gubca v Krškem prvo junijsko soboto. Pričakovanja pred dirko so vedno visoka, še zlasti to velja za Žagarja. Tudi letos je bilo tako - še zlasti zato, ker so v Krškem temeljito preuredili stezo, jo nasuli in utrdili z novim materialom, s  čimer naj bi zagotovili več možnosti za prehitevanja. To se je tudi zgodilo, zato je bilo v Krškem tokrat več zanimivih obračunov kot v prejšnjih letih, ko je bila na progi zgolj ena hitra linija in je o končnem uspehu večinoma odločal štart, pri čemer so imela pomembno vlogo tudi štartna mesta. Letos vozniki dan pred dirko vozijo kvalifikacije z merjenjem časa na krog in najboljši lahko prvi izbira štartno številko in s tem štartna mesta. Matej Žagar, ki je bil na prvi dirki v Varšavi najhitrejši v kvalifikacijah, na domači progi ni ponovil uspeha - bil je šesti, a se s tem ni obremenjeval: “Vsega nisem želel razkriti, kljub temu pa bom dvakrat štartal z notranjega štartnega mesta, ki velja za najboljšega,” je povedal po treningu.

Dirka v Krškem je bila izjemno pomembna tudi za Matica Ivačiča, ki je drugo leto zapored nastopil pred domačimi gledalci, pa tudi za Nicka Škorjo in Denisa Štojsa, ki sta bila rezervna voznika.

Na dirki v lepem, toplem vremenu in odličnem vzdušju so se upi na Žagarjev uspeh hitro razblinili. V svojem prvem nastopu je osvojil točko za tretje mesto, v drugem je ostal brez točke, v tretjem je dobil točko in jasno je bilo, da na polfinale lahko računa le z dvema zmagama v zadnjih dveh vožnjah iz notranjega štartnega mesta. Ko je v četrtem nastopu spet osvojil tretje mesto, je bilo upov na polfinale konec. V svojem zadnjem nastopu je vendarle pokazal, da še zna zmagovati - bil je hitrejši od Kolodzieja, Lindgrena in Janowskega, a seštevek šest točk je zadostoval le za 12. mesto.

Svojo priložnost je zelo dobro izkoristili Matic Ivačič: resda je zbral le dve točki za dve tretji mesti, ko je v svoji drugi vožnji premagal Janowskega in v tretji Lindgrena, toda Ivačičevo odločno prehitevanje Lindgrena je pokazalo njegov napredek. Pred letom je Ivačič ostal brez točk. Priložnost za nastop je v eni vožnji dobil tudi Nick Škorja, a ostal brez točke.

Zmage se je veselil Poljak Bartoš Zmarzlik, ki je bil v finalu hitrejši od Slovaka Vaculika in Danca Madsna.

Na tretji dirki prvenstva v Pragi je Žagar slavil svoj stoti nastop na dirkah za svetovno prvenstvo, a jubileja ni nadgradil z dobrim rezultatom. Osvojil je vsega štiri točke in osvojil 14. mesto, tako da ni izboljšal svojih dosežkov: na stotih dirkah je odpeljal 562 voženj, v njih 135 krat zmagal, se 21 krat uvrstil v finale, petkrat zmagal, zbral 839 točk, v povprečju 8,39 točke na dirko. Letos je njegovo povprečje le 5,67 točke na dirko, kar nazorno priča o njegovih letošnjih dosežkih. Nima pomena ugibati, zakaj je tako, saj se to sprašuje tudi Žagar - v pomanjkanju izkušenj zagotovo ne, saj je 36-letni voznik iz Črne vasi pri Ljubljani tretji najbolj izkušen voznik: več nastopov v SP imata le Šved Lindgren in Američan Hancock, ki pa letos zaradi ženine bolezni še ni nastopil na dirki za SP.

 Ker se je pred dirko v Pragi, na kateri je prvič na dirki za SP zmagal Poljak Januš Kolodziej, Madsen je bil drugi, Poljak Dudek pa tretji, poškodoval še lanski svetovni prvak Sajfutdinov, je to precej premešalo karte: prvi rezervni voznik Robert Lambert je nastopil na vseh treh dirkah, drugi rezervni voznik Max Fricke na eni, a brez nastopov na vseh dirkah bosta težko v ospredju, sta pa tekmecem odščipnila kar precej točk. Žagar je na 12. mestu s sedmimi točkami zaostanka za osmim mestom, ki tudi prihodnje leto zagotavlja nastopanje med svetovno elito.

Si je pa Žagar to možnost zagotovil tudi z uvrstitvijo v finale kvalifikacijskega tekmovanja za nastopanje na SP leta 2020, ki bo konec avgusta v Goričanu na Hrvaškem. Nastopanje si bodo zagotovili le prvi trije, konkurenca je zelo močna, prednost je Žagarjevo dobro poznavanje proge in spodbujanje slovenskih gledalcev.

Škorja v finalu SP za mlade

Nick Škorja se je drugo leto zapored uvrstil v finale svetovnega prvenstva v speedwayu za voznike stare do 21 let. To mu je uspelo na kvalifikacijski dirki v Stralsundu v Nemčiji s tretjim mestom. Finale je sestavljeno iz treh dirk: 22. junija v Lublinu na Poljskem, 14. septembra v Güstrowu v Nemčiji in 4. oktobra v Pardubicah na Češkem. Lani je Škorja osvojil 13. mesto, ki ga bo letos skušal izboljšati.

 

 

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarKrškoMatic Ivačič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji