#TreniramDoma s Severinom Sajevcem: Motoristi smo pozitivni

Najboljši slovenski trial voznik in aktualni državni prvak v tej atraktivni motošportni disciplini Severin Sajevec v času pandemije koronavirusa ostaja pozitiven in se prepušča domišljiji pri treningih.


Tekmovanja v trialu so zelo zahtevna ter psihično in fizično močno obremenjujejo tekmovalca, ki mora v sozvočju z obvladovanjem zmožnosti motorja še posebej dobro držati ravnotežje. To je neposredno povezano s sposobnostjo maksimalne osredotočenosti na premagovanje ovire, ki je pred njim. Situacije, ki se pojavljajo na tekmovanjih, pa je v nekaterih pogojih morda trenirati kar doma, je prepričan Severin Sajevec.

Kako gledate na situacijo, ki je nastala s pandemijo koronavirusa?

Je mnogo težje, a v tem trenutku se zavedam pomena in zares ostajam pretežno kar doma. Zame je to nova situacija. Toliko kot sedaj, v življenju še nisem bil doma. Ostajam pozitiven in vseeno tesno povezan s športom in prijatelji bencina, ampak le na nekoliko drugačen način.

Kaj v trenutnih okoliščinah lahko vozniki sploh počnete? Kako trenirati?

Vsekakor lahko ostajamo v stiku s s športom. Kondicijski treningi, treningi za ravnotežje in koordinacijo ter podobno. Seveda pa moraš biti pri tem kar iznajdljiv in uporabiti nekaj domišljije.

Za prvi dve vaji lahko uporabite tudi kros ali enduro motocikel. Če nimate primernega motorja, lahko uporabite - kolo.

Že starejši so težko vsekozi doma, mladi pa so verjetno še bistveno bolj nemirni in neučakani. Kako naj se pripravljajo v teh dneh?

Verjetno smo vsi pogledali skoraj že vse youtube kanale - žal pa to ni primerljivo z občutkom, ki ti ga da motor. Verjetno smo mnogi opravili tudi vsa dela v garaži ali na motorju ter uredili še cel kup drugih stvari. Dobro se je pripraviti s kondicijskim treningom. Trial vseeno dopušča nekaj možnosti treniranja tudi na manjši površini, tako z domišljijo lahko nekaj lahko vseeno narediš kar doma.

Kako pomembno je vzdrževanje motorja, da je vse pripravljeno? Ko se bo enkrat začelo, veliko časa za morebitne popravke ne bo.

Ja, trenutno več časa lahko namenimo nastavitvam in popravilom. Ampak vsi vemo: urejen motor ni za v garažo, če se malce pošalim. Rišem tudi grafike za motorje in sem se v teh dneh precej ubadal tudi s tem.

Iz psihičnega vidika je najbrž zdaj zelo težko vsem. Kako to prebroditi?

Pomembno je ostati pozitiven in to motoristi tako smo. Nisem ravno dober za tovrstne nasvete. Vsem pa želim veliko zdravja v upanju, da se kmalu vidimo.

Sajevec zbrano premaguje zahtevno oviro na progi.

Ključne besede


zdravjetrialSeverin Sajeveckoronavirus#TreniramDoma

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji