Kondicija bo v tej sezoni še zelo pomembna

Eden najboljših slovenskih cestno-hitrostnih dirkačev Marko Jerman pandemijo koronavirusa preživlja v domačem okolju. V krogu družine skuša najti čim več pozitivnih stvari in idej, s katerimi si zapolnjuje čas, ki bi ga sicer preživel na treningih.


Marko Jerman na pandemijo koronavirusa gleda podobno kot drugi športniki. Primoran je malce potrpeti, saj je gibanje posameznikov zaradi ukrepov pri zajezitvi neprijetne nadloge, ki pesti celotno zemeljsko oblo, močno omejeno in mu onemogoča treninge na motorju. Vseeno ne počiva in pridno vadi ter nabira moč, saj meni, da bo v zgoščenem urniku tekem, ki bo sledil po koncu koronavirusa, kondicija zelo pomemben dejavnik pri doseganju dobrih rezultatov in zastavljenih ciljev.

Kako gledate na situacijo, ki je nastala s pandemijo koronavirusa? Se vam je pokvaril ritem treningov?

Trenutna situacija je vse zelo prizadela in športniki nismo izjeme. Vsi športni dogodki in treningi so odpovedani, posledično je tudi manj vsebin športne narave za gledalce in navijače. Gibanje je omejeno, zato je potrebno občutno prilagoditi treninge. Zame so se treningi povsem ustavili, saj v Sloveniji nimamo dirkalne steze, tako da moram na trening v tujino. Na srečo smo bili na 8-dnevnem testiranju v Španiji v začetku februarja, tako da smo se vsaj delno pripravili.

Kaj v danih okoliščinah sploh počnete? Kako trenirate?

V teh časih se zaveš, kako ranljiv je človek in da je zdravje najpomembnejše. Trenutno kondicijo vzdržujem s tekom in fitnesom ter vajami za moč. Drugače pa se s partnerko in hčerko veliko igramo, zvečer pa nekaj časa preživimo ob televiziji. Pogrešamo predvajanje moto dirk.

Tekmovanj ni in se ne ve, kdaj bodo. Kaj lahko svetujete mlajšim, kako naj se pripravljajo v teh dneh?

Žal še ne vemo točno, kdaj bo epidemija koronavirusa mimo. Edino, kar lahko naredimo, je, da ostanemo v zadostni fizični pripravljenosti. Moj nasvet mladim je, da pridno trenirajo s tekom ali s kolesom ali v domačem fitnesu, če ga imajo, ter delajo vaje za krepitev različnih mišic. Ko se bodo tekmovanja po dolgem premoru začela, bo dobra kondicija izjemno pomembna in še kako potrebna.

Motor stoji v garaži ali ga peljete morda “na zrak”?

Moj tekmovalni motor je trenutno na Poljskem pri ekipi, kjer ga še pripravljajo ter urejajo določene nastavitve.

Jerman s fanti, ki skrbijo, da tehničnih težav z motorjem ni.

Kaj pa vzdrževanje motorja? Kako pomembno je zdaj, da je vse pripravljeno? Ko se bo enkrat začelo, časa najbrž za morebitne popravke ne bo.

Za vzdrževanje skrbijo mehaniki poljske ekipe AF Racing Team Ducati Torun. Časa za popravke bo ob koncu tega obdobja res malo, vendar se bo verjetno situacija pošteno spremenila. A temu se bomo pač prilagodili.

Iz psihičnega vidika je najbrž zdaj zelo težko vsem. Kako to prebroditi?

V vsaki situaciji poskušam najti pozitivne stvari. Sedaj imam čas za stvari, ki sem jih prej dolgo časa prelagal. Sam sem se lotil obnove starega dvotaktnega kros motorja. Verjamem, da ima vsak doma kakšen projekt, ki se ga sedaj lahko loti, da se nekoliko zamoti in hkrati ob njem tudi malce razvedri.

Ključne besede


Marko Jermancestno-hitrostni motociklizemkoronavirus

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji