MX - Tim Gajser znova na stopničkah

Mesto Suphan Buri na Tajskem je bilo prizorišče druge dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Tim Gajser (Honda Gariboldi) se je tudi na drugi dirki sezone v razredu MXGP izkazal in osvojil drugo mesto, kar ga po dveh dirkah v seštevku prvenstva uvršča na skupno drugo mesto.


Na Tajskem so se motokrosisti tudi letos spopadali z visokimi temperaturami, ki so na dan dirke dosegle celo štirideset stopinj. Gajser je v kvalifikacijah osvojil peto mesto, s čimer je bil zadovoljen. Kot je povedal po kvalifikacijah, se ni počutil najbolje in je z močmi varčeval za nedeljsko dirko. Kvalifikacije je dobil Novozelandec Ben Townley.

Na dirki je Gajser v prvi vožnji začel v ospredju. Povedel je osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli, a ga je Francoz Romain Febvre po polovici prve vožnje prehitel in vodstva ni več izpustil. Tim Gajser je bil vso dirko med najboljšo trojico in se je nekajkrat resno vključil v boj za sam vrh, vendar je med prehitevanjem storil napako in ostal na tretjem mestu. Febvre je postal zmagovalec prve vožnje, izkušeni Cairoli je bil drugi, ostali konkurenti pa so zaostali preveč in niso imeli nikakršnih možnosti, da bi zapretili vodilni trojici.

Druga vožnja je že takoj na začetku postregla s pestrejšim dogajanjem. Gajser se je znašel v gneči in se mu ni uspelo prebiti v ospredje, začel je na enajstem mestu. Zmagovalec prve vožnje Febvre je povedel in si je v uvodnih krogih privozil veliko prednost, ki jo je iz kroga v krog še povečeval ter suvereno zmagal. Tim Gajser je začel svoj napad na vrh in ni potreboval dolgo, da se je prebil na peto mesto, kjer je ostal do konca dirke. Prvi štirje motokrosisti so si privozili preveliko prednost, da bi jih Gajser do konca še uspel ujeti, vseeno pa je bil zadovoljen s petim mestom.

Makolčan je na zahtevni tajski preizkušnji osvojil skupno drugo mesto. Zmagal je Romain Febvre, tretje mesto je osvojil Belgijec Jeremy Van Horebeek. Febvre je z dvojno zmago prevzel vodstvo v seštevku svetovnega prvenstva, Gajser je po dveh dirkah s šestimi točkami zaostanka na drugem mestu, tretje mesto v prvenstvu zaseda Rus Evgeny Bobryshev.

Mislim, da je najtežja dirka sezone za nami. Cel vikend sem vozil dobro in sem zadovoljen z izkupičkom. V drugi vožnji nisem najbolje startal, vendar je peto mesto soliden rezultat, kar je bilo dovolj za skupno drugo mesto. Motor je res izjemen, hvala očetu in celotni ekipi,

je po dirki povedal Gajser, ki je bil tako kot ostali tekmovalci, nekoliko izmučen.

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo, na kateri bo poleg Gajserja tekmoval tudi Klemen Gerčar, bo 28. marca na Nizozemskem. Motokrosiste pa že prihodnjo nedeljo v domačih Brežicah čaka uvodna dirka državnega prvenstva.

REZULTATI:

  • 1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)
  • 2. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Ben Townley (Nzl), 3. Maximilian Nagl (Nem), … 5. Tim Gajser (Slo)
  • Skupno na dirki: 1. Romain Febvre (Fra), 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 36 točk, 3. Jeremy Van Horebeek (Bel) 34 točk
  • Skupno v seštevku SP: 1. Romain Febvre (Fra) 92 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 86 točk, 3. Evgeny Bobryshev (Rus) 74 točk

 

Ključne besede


MXGPTim Gajsermotokros