Gajser na mivki do sedmega mesta

V Belgiji je bila na sporedu petnajsta dirka svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu, kjer je bil edini slovenski predstavnik z licenco AMZS Makolčan Tim Gajser. Presenečenj na dirki ni bilo, celoten vikend je dominiral vodilni motokrosist v prvenstvu, »kralj mivke«, Nizozemec Jeffrey Herlings.


Gajser je pred tekmovalnim vikendom z ekipo na peščeni progi v Lommelu opravil dodatne treninge in testiranja, da so nastavitve motorja čim bolje pripravili na mehak teren. V sobotnih kvalifikacijah so se načrti za visoko uvrstitev kmalu izjalovili, kajti Gajser je že na začetku kvalifikacijske dirke padel in do konca napravil še nekaj napak, zato si je privozil enajsti startni položaj. Najhitrejši je bil Jeffrey Herlings.

Tudi na dirki je po pričakovanjih dominiral glavni favorit, Jeffrey Herlings, ki je še enkrat več dokazal, da na zahtevni peščeni progi nima prave konkurence. Tim Gajser je v prvi vožnji startal bolje kot v kvalifikacijah in je dirko začel na četrtem mestu. Po nekaj krogih je prehitel takrat tretjega Francoza Romaina Febvreja in se ustalil na tretjem mestu, a ga je Febvre za tem prehitel nazaj in Gajserja potisnil na četrto mesto. Le nekaj minut pred koncem prve vožnje je Gajser napravil napako in padel ter nazadoval na sedmo mesto. Jeffrey Herlings in Antonio Cairoli pa sta v ospredju vozila svojo dirko, pred tretje uvrščenim Febvrejem sta imela skoraj minuto prednosti.

Gajser je dober start ponovil tudi v drugi vožnji in tako kot v prvo, dirko začel na četrtem mestu. Toda kmalu je nazadoval na sedmo mesto, ki ga je nato obdržal vse do konca. V drugi vožnji si je napako privoščil celo Herlings, ki je padel le nekaj minut pred koncem, a je imel dovolj prednosti, da je kljub temu zmagal. Herlings je s tem osvojil novo zmago v letošnji sezoni, Cairoli je bil drugi, skupno tretje mesto na dirki pa si je priboril Max Anstie iz Velike Britanije. Tim Gajser je bil po dveh sedmih mestih sedmi tudi v seštevku belgijske dirke, skupno je vknjižil osemindvajset točk.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva Jeffrey Herlings in Antonio Cairoli še naprej vodita z ogromno prednostjo. Tim Gajser kljub sedmemu mestu in osvojenim osemindvajsetim točkam ostaja četrti. V prvenstvu tretji, Belgijec Clement Desalle, na domači dirki ni bil najuspešnejši in je osvojil manj točk kot Gajser, zato Makolčan ni izgubil priključka s tretjim mestom, se mu je pa približal peto uvrščeni Romain Febvre, ki zdaj za Gajserjem oziroma četrtim mestom zaostaja deset točk.

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo 19. avgusta v Švici.

REZULTATI

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Romain Febvre (Fra), … 7. Tim Gajser (Slo)
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Glenn Coldenhoff (Niz), … 7. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 2. Antonio Cairoli (Ita) 44, 3. Max Anstie (Vbr) 36, … 7. Tim Gajser (Slo) 28

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 683 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 647, 3. Clement Desalle (Bel) 503, 4. Tim Gajser (Slo) 478

Ključne besede


Tim Gajsermotokrosmxgpmotocross

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji