Herlings svetovni prvak, Gajser peti

Nizozemec Jeffrey Herlings je na predzadnji, domači dirki svetovnega prvenstva v motokrosu postal letošnji svetovni prvak v kategoriji MXGP. V Assnu, ki je v pričakovanju domačega naslova pokal po šivih, je Herlings z naslovom prvaka kronal letošnjo izjemno sezono. Predstavnik AMZS Tim Gajser je bil peti.


Posebnost proge v Assnu je, da jo na dirkališču za cestne dirke vsako leto zgradijo samo za dirko svetovnega prvenstva, za kar porabijo ogromne količine mehke mivke. Timu Gajserju prizorišče ne ustreza najbolj, zato je tudi letos s svojo ekipo na Nizozemsko odpotoval že nekaj dni pred dirko, da so poiskali ustrezne nastavitve motorja. V kvalifikacijah se je pričakovano veselil mojster peščenih terenov Jeffrey Herlings, Tim Gajser je bil četrti.

Gajser je v prvi vožnji začel solidno in je držal peto mesto. Po napaki domačina Coldenhoffa je napredoval na četrto mesto, kjer se je obdržal do konca prve vožnje, saj mu prve trojice, na čelu katere je bil Jeffrey Herlings, ni uspelo več ujeti. Herlings je s suvereno zmago že po prvi vožnji in dirko pred koncem sezone osvojil naslov svetovnega prvaka, saj ima v seštevku svetovnega prvenstva neulovljivo prednost.

Druga vožnja je postregla s podobnim razpletom. Gajser je začel bolje kot v prvo, a je moral priznati premoč konkurentom, ki so bili na peščeni progi hitrejši. Po začetnem tretjem mestu, je drugo vožnjo končal na petem. Herlings si je v drugi vožnji privoščil napako in je padel, kar pa Nizozemca ni ustavilo na poti do nove zmage. Drugi je bil Cairoli, tretji pa Coldenhoff. Gajser je bil skupno peti, osvojil je štiriintrideset točk. Clement Desalle, ki v svetovnem prvenstvu zaseda tretje mesto in ga Gajser lahko še prehiti, je bil v obeh vožnjah uvrščen za Gajserjem, vendar je razlika med njima pred finalno dirko sezone še vedno velikih dvajset točk. Kljub temu pa možnosti, da bi Gajser letošnje prvenstvo sklenil med najboljšo trojico, ostajajo.

Svetovno prvenstvo se bo čez dva tedna zaključilo v italijanski Imoli.

Jan Pancar je tekmoval na zadnji dirki evropskega prvenstva EMX 250. Na Nizozemskem je tekmovalo štirideset motokrosistov, zato kvalifikacije tokrat niso odločale o uvrstitvi na dirko, temveč le o startnih mestih. Pancar je kvalifikacije končal na devetindvajsetem mestu, na dirki pa je ostal brez točk. Osvojil je osvojil skupno enaintrideseto mesto. V evropskem prvenstvu je letos odpeljal šest od enajstih dirk in je v seštevku prvenstva s trinajstimi točkami štiriinštirideseti. Točke je letos osvojilo šestinšestdeset tekmovalcev. 

Timu manjka 20 točk do 3. mesta v skupni razvrstitvi, zato bo na zadnji dirki v Imoli še toliko bolj potreboval podporo navijačev. Člani AMZS, izkoristite člansko ugodnost in na zadnjo dirko sezone letošnjega svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu odpotujte z nami in s turistično agencijo Avantura. 

 

 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan Pancarmotocross