Jan Pancar slavil v Šentvidu v MX Open, mladi slovenski motokrosisti brez finala evropskega prvenstva

Jan Pancar je na domačem terenu, na odlično pripravljeni progi v Dolini pod Kalom, zmagal na predzadnji letošnji dirk evropskega prvenstva v motokrosu v razredu MX Open. Na isti progi je bila tudi zadnja dirka evropske jugozahodne cone za najmlajše voznike motokrosa v razredu EMX65 in nekoliko starejše voznike v razredu EMX85. Nihče od voznikov z licenco AMZS si ni uspel privoziti finala, ki bo konec julija v Loketu.


19-letni Jan Pancar je v obeh vožnjah premagal Čeha Martina Micheka, sicer vodilnega v skupnem seštevku MX Open in pred zadnjo dirko v Kijevu tudi že zmagovalca prvenstva, saj ima z 279 točkami že neulovljivo prednost pred prvim zasledovalcem rojakom Petrom Michalecem, ki je doslej zbral 211 točk. Klemen Gerčar je bil v Dolini pod Kalom tretji, ker ga je Michek premagal v drugi vožnji, oba pa sta zbrala enako število točk. Drugi slovenski vozniki so se uvrstili takole: sedmi je bil Matevž Robek, deveti Jaka Završan, deseti Jan Hribar in enajsti Rok Virant.

 V skupnem seštevku prvenstva MX Open je najboljši slovenski voznik Jan Pancar na šestem mestu s 94 točkami, osmi je Jan Hribar z 69 točkami, trinajsti pa Jaka Završan s 47 točkami med 33 uvrščenimi vozniki.

 Jan Pancar je po dirki povedal: 

Zame je to dober trening za prihajajoče dirke na svetovnem prvenstvu. Ker sem bil ta konec tedna prost in ker je dirka praktično na domačem pragu, smo se odločili za nastop, saj je konkurence vseeno močnejša kot na državnem prvenstvu. Poleg tega pa se tudi proga bolj uniči in sem to s pridom izkoristil za zahtevnejše dirke za svetovno prvenstvo. Pohvalil bi organizatorje, saj so kljub vročini in visokim temperaturam zelo dobro pripravili progo, gasilci pa so poskrbeli tudi za velik čeber z vodo, kjer smo se dirkači po vsaki vožnji vsaj nekoliko ohladili.

V Dolini pod Kalom pa je bila tudi zadnja, četrta dirka evropske jugozahodne cone za najmlajše voznike motokrosa v razredu EMX65 in nekoliko starejše voznike v razredu EMX85.

V razredih EMX65 in EMX85 najboljša voznika z licenco AMZS Hrvat Ivandić in Slovenec Peklaj

V razredu EMX65 je zmagal Italijan Filippo Mantovani s 47 točkami, med vozniki z licenco AMZS je bil najboljši Šimun Ivandić, ki je bil osmi s 26 točkami. Gal Geršak je bil 12. z 18 točkami, Miha Vrh 14. s 15 točkami, Žan Oven pa 16. z 12 točkami.

V razredu EMX85 je zmagal Francoz Marc Prugnieres Quentin s 47 točkami, najboljši slovenski voznik pa je bil Jaka Peklaj, ki je osvojil osmo mesto s 26 točkami - v obeh vožnjah je bil osmi. Jaka Osek je bil 11. z 18 točkami, Tilen Demšič 16. z 12 točkami, Bor Brejc 17. z 11 točkami, Nik Podobnik pa 19. s 7 točkami.

Po štirih dirkah se je najboljših deset voznikov v obeh razredih iz jugozahodne cone uvrstilo v finale evropskega prvenstva - tako kot tudi deseterice najboljših v ostalih treh conah. Finale bo v Loketu na Češkem. Izmed slovenskih voznikov se nihče ni uvrstil v deseterico najboljših, tako da bo finale na Češkem minil brez slovenske udeležbe. Še najbližje uvrstitvi je bil Jaka Peklaj, ki je osvojil 12. mesto, za desetim mestom pa je zaostal za 22 točk. Peklaj je sicer nastopil na vseh štirih dirkah, a se je na drugi poškodoval že na treningu in ni nastopil na dirki in tako na tej dirki ostal brez točk. 

Tekmujem s fanti, ki so tudi do tri leta starejši, kar v tej kategoriji pomeni veliko prednost in zato gledam na to sezono kot na leto učenja. Upam, da mi naslednje leto že uspe priti v finale. Sicer pa sem letos bolj osredotočen na državno prvenstvo, kjer želim obdržati prvo mesto tudi ob koncu sezone,

 je povedal Jaka Peklaj.

 

 

 

Ključne besede


Klemen GerčarJan PancarJaka PeklajMiha VrhŽan OvenLukas OsekRok Plestenjak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji