Tim Gajser se v obrambo naslova svetovnega prvaka podaja z novim motorjem

V nedeljo 1. marca bodo znova zahrumeli motokros motorji na najvišji tekmovalni ravni, saj bo Matterley Basin prizorišče prve dirke svetovnega prvenstva v letu 2020. Slovenijo bosta z licenco AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Tim Gajser je aktualni branilec naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP. V sezono se podaja z zelo dobro popotnico, saj je v pripravljalnem obdobju imenitno vozil na dirkah za odprto prvenstvo Italije. Na treh dirkah je dobil kar pet od šestih voženj in bil z novim motorjem izjemno zadovoljen.

O novem motorju ne smem preveč razpredati. Spremenjen je praktično od A do Ž. Prvi pokazatelji so zelo dobri. Takoj, ko sem ga dobil v roke in z njim odpeljal prvi krog, sem se na njem počutil zelo domače. V vožnji sem zelo užival.

Gajser nima samo novega motorja, ampak ima v moštvu tudi novega sovoznika. To je Avstralec Mitchell Evans.

Dobro sva se ujela in moram potrditi, da je Mitch zelo dober voznik. Prepričan sem, da bova v prihajajoči sezoni spisala novo lepo zgodbo našega moštva Team HRC.

Evans in Gajser po koncu enega od napornih treningov.

Svetovno prvenstvo se začenja v Angliji, kjer vremenske razmere velikokrat niso prav prijazne za tekmovalce.

Po nekaj letih znova začenjamo v Evropi, še posebej v Angliji, kar je kar malo čudno. Vemo namreč, da je lahko marca tam zelo mrzlo in deževno. V tej sezoni je kar nekaj novih prizorišč in prog, ki so nekaj posebnega, saj verjetno na njih nihče od teh, ki smo v konkurenci za svetovno prvenstvo, še ni tekmoval. Menim, da je to dobro, saj bo vse skupaj popestrilo dirkanje, da ni vsako leto vse enako.

Slovenski šampion je na začetek sezone dobro pripravljen, dodatno pa je skušal še izboljšati nekatere elemente v vožnji, za katere meni, da bi mu lahko pomagali pri doseganju zadanih ciljev.

Veliko sem treniral štarte. Že lani sem to prvino dobro obvladal, letos pa želim to še nadgraditi, saj si želiš biti vsako leto še boljši, zato sem v to vložil veliko truda na treningih. Moj glavni cilj je obraniti naslov svetovnega prvaka in dal bom vse od sebe, da mi to uspe.

Gajser, ki vozi z licenco AMZS, v letu 2020 brani naslov svetovnega prvaka.

Zaradi zgoščenega urnika ima svetovni prvak trenutno v načrtu samo dve dirki domačega državnega prvenstva.

Vozil bom v Orehovi vasi in v Slovenskih Konjicah, če pa se bo ponudila priložnost, se bom odzval in vozil še na kakšni drugi dirki.

V novo sezono svetovnega prvenstva se podaja tudi Jan Pancar, ki bo barve Slovenije in AMZS branil v razredu MX2. Ob koncu minule sezone je imel težave s poškodbo zapestja, a to je mladi up slovenskega motokrosa uspešno saniral.

Zapestje je povsem v redu in z njim nimam več težav.

Za Pancarja je neprijetna poškodba zapestja preteklost.

Pancar je zamenjal ekipo in zdaj vozi nov motocikel. V novem okolju se je dobro znašel

Podpisal sem pogodbo z ekipo KTM Racestore. Postavitev motorja je malce drugačna kot pri Yamahi, ki sem jo imel do sedaj, in mi bolj ustreza glede na višino, ki jo imam. Drugih razlik niti ni, morda v majhnih nastavitvah, ki se mi prilagajajo na način, da iz motorja iztisnem vse, kar lahko.

Pancar se v novo sezono podaja z novim moštvom in novim motorjem.

Študijske obveznosti, saj je jeseni postal bruc na fakulteti za strojništvo, uspešno usklajuje z visokimi tekmovalnimi ambicijami in cilji.

Za zdaj kar gre. Je sicer dokaj pestro, ampak če si discipliniran, potem lahko »voziš« na obeh področjih. Priprave na sezono se niso bistveno razlikovale od prejšnjih let. Bilo je le malce več testiranj, da sem se lahko povsem spoprijateljil z motorjem.

Pancar je odpeljal tudi dve dirki odprtega prvenstva Italije, kjer pa se mu ni vse izšlo tako, kot je želel.

Nisem bil najbolj zadovoljen, ampak sem ugotovil, kje so problemi in modificiral določene nastavitve ter rešil nekatera vprašanja, ki sem jih imel.

Tudi Pancar se bo preizkusil na nekaterih dirkah državnega prvenstva, ki pa jih želi predvsem izkoristiti za dober trening.

Dirke državnega prvenstva namerava Pancar (št. 253, pred njim v skoku Peter Irt) izkoristiti za dober trening.

Verjetno bo že prva dirka svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2 postregla z napetimi boji za najvišja mesta. V najmočnejšem razredu bo imel Tim Gajser obilo dela, saj tekmeci, ki ga bodo želeli sklatiti s svetovnega motokros trona, zanesljivo niso počivali. Največja pričakovanja v novi sezoni bodo najverjetneje že v Angliji skušali čimbolj opravičiti Antonio Cairoli, Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Romain Fevbre, Arnaud Tonus, Gautier Paulin, Arminas Jasikonis, Pauls Jonass, Jeremy Seewer in bržčas še kdo. Ne gre pa pozabiti tudi na Jorgeja Prada, ki je lani suvereno osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MX2, zdaj pa se bo ambiciozno in z velikimi načrti preizkusil med svetovno motokros elito še v najmočnejšem razredu.

Dirko MXGP za svetovno prvenstvo, Veliko nagrado Anglije v Matterley Basinu, si boste lahko v nedeljo, 1. marca 2020, v neposrednem prenosu ogledali na programu Šport TV 1 (Š1). Prva vožnja bo ob 14., druga pa ob 17. uri.

Dirki razreda MX2 bosta prav tako programu Šport TV 1 (Š1), začeli pa se bosta uro pred preizkušnjama v razredu MXGP.

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

28

Priljubljenost članka

28

Shrani

Delite s prijatelji