Tim Gajser drugi na Veliki nagradi Latvije

Tretja dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu je prinesla še tretje drugo mesto Tima Gajserja med svetovno elito v sezoni v razredu MXGP. Jan Pancar je vknjižil drugo točko v skupnem seštevku in je dirko razreda MX2 končal na 22. mestu.


Po več kot petih mesecih premora (zaradi pandemije koronavirusa) so se znova pomerili najboljši motokrosisti, ki nastopajo na preizkušnjah za svetovno prvenstvo. Tretja dirka sezone je bila na sporedu v Latviji, natančneje v Kegumsu, kjer sta z licenco AMZS vozila tudi Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.

Aktualni svetovni prvak v najmočnješi kategoriji je pokazal, da je imenitno pripravljen na zahtevno nadaljevanje sezone, saj je v Kegumsu v obeh vožnjah demonstriral vrhunsko obvladovanje težke proge, motorja in tekmecev. Izkazal se je že v kvalifikacijah, ki jih je dobil. V prvi vožnji je izvrstno štartal, nato pa ga je prehitel Glenn Coldenhoff. Nizozemec si je v osmem krogu privoščil napako in slovenski motošportni šampion je spet prevzel vodstvo, ki ga potem ni več izpustil iz rok.

Začel sem dobro in prvi pripeljal v prvi zavoj, nato pa sem bil malce zakrčen, zato sem vodstvo izgubil. Vozil sem za Glennom, ki je storil napako, kar sem izkoristil in potem kontroliral ritem ter prvi prečkal cilj, s čimer sem zelo zadovoljen.

Gajser je tudi v drugo vožnjo štartal zelo dobro, vendar je v prvi zavoj malce pred njim prišel Glenn Coldenhoff. Znova smo videli neizprosen boj, v katerem je slovenski motokros as vseskozi kontroliral situacijo na stezi, potem pa je v dvanajstem krogu padel na zahtevni ritem sekciji in zdrsnil na peto mesto. Pognal se je v lov za tekmeci, a do konca položaja ni več uspel izboljšati.

Pancar do nove točke med elito

Jan Pancar se je dirke lotil s sila slabim izhodiščem iz kvalifikacij, v katerih je pristal na 35. mestu. V prvi vožnji je iz sebe in motorja iztisnil vse, kar je lahko. Ciljno črto je prečkal na 24. mestu. V drugo vožnjo se je podal še bolj odločno ter zagnano. Z izkušnjo iz prve je vedel, kje lahko pridobi in tekmece prehiteva. Pametno in preudarno je stopnjeval tempo ter v zadnjem krogu ujel dvajseto mesto in s tem prišel do druge točke v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MX2.

Pancar je prišel do druge točke v razredu MX2 v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo.

 

Četrta dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 bo že v sredo 12. avgusta 2020. To bo dirka za Veliko nagrado Rige, ki bo potekala spet na stezi v Kegumsu v Latviji.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Romain Fevbre (Fra), ...

2. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Romain Fevbre (Fra), 4. Jeffrey Herlings (Niz), 5. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno na VN Latvije: 1. Glenn Coldenhoff (Niz): 47, 2. Tim Gajser (Slo): 41, 3. Romain Fevbre (Fra): 40, ...

Skupno v SP (3/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 130, 2. Tim Gajser (Slo): 126, 3. Glenn Coldenhoff (Niz): 103, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Roan Van De Moosdijk (Niz), 3. Ruben Fernandez (Špa), ...  24. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jago Geerts (Bel), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Mathys Boisrame (Fra), ... 20. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno na VN Latvije:  1. Tom Vialle (Fra): 47, 2. Roan Van De Moosdijk (Niz): 40, 3. Mathys Boisrame (Fra): 38,... 22. Jan Pancar (Slo): 1

Skupno v SP (3/18): 1. Tom Vialle (Fra): 134, 2. Jago Geerts (Bel): 112, 3. Jed Beaton (Avs): 95, ... 32. Jan Pancar (Slo): 2 točki 

VIDEO: Kako sta se Tim in Jan pripravljala na nadaljevanje sezone

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajserJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicencakoronavirus