V Torunu se je Žagarju polfinale izmuznil v dvajseti vožnji

Poljski Torun je bil prizorišče sedme, predzadnje dirke najboljših speedway voznikov, ki se potegujejo za naslov svetovnega prvaka, slovenske barve pa je branil Matej Žagar.


Svetovna speedway elita se je iz Prage preselila v Torun, kjer bo tudi končala s tekmovanjem najvišje ravni. Na prvi od dveh dirk, ki jih gosti Marian Rose MotoArena, se je Matej Žagar, ki na speedway dirkah svetovnega prvenstva Slovenijo zastopa z licenco AMZS, odrezal v skladu s preteklimi šestimi preizkušnjami, na katerih ni blestel.

Prvič se je na progo podal v drugi vožnji, v kateri je imel skrajno notranji štartni položaj A. Z rdečo čelado na glavi je v prvi ovinek prišel na prvem mestu in nato zelo dobro odpeljal vse štiri kroge ter si privozil prvo mesto. To je bil lep obet za nadaljevanje, v katerem je drugič štartni položaj zasedel v peti vožnji. Štart se mu ni posrečil, v začetku drugega kroga je padel Bartosz Zmarzlik, kar je pomenilo ponovitev štarta. Tudi tokrat je malce zaspal, vendar uspel iz sebe in motorja izvleči vse, kar je lahko, to pa je pomenilo drugo mesto. Pet točk po dveh opravljenih vožnjah je nakazovalo, da bi se Žagarju ob podobnem nadaljevanju lahko drugič v sezoni posrečila uvrstitev v polfinale.

Sanj o polfinalu konec v dvajseti vožnji 

Tretjič je osemnajstkratni zaporedni prvak Slovenije, ki je pretekli konec tedna šampionsko speedway žezlo brez boja predal Maticu Ivačiču, na štartu stal v deseti vožnji. Vnovič ni začel optimalno, a se mu je uspelo prebiti do tretjega mesta, ki mi je prineslo še eno točko, s katero se je še malce bolj približal cilju, uvrstitvi med prvo osmerico. Petnajsta vožnja je pomenil četrti štart v večeru za Žagarja. Tokrat je bil postavljen na skrajno zunanji štartni položaj D. Začel je silovito in z rumeno čelado na glavi v prvi zavoj pripeljal z veliko hitrostjo, ki ga je nato v ravnini izstrelila na drugo mesto, vendar ga ni uspel zadržati. V ostrem boju za idealno linijo in vsak centimeter na progi je ciljno črto prevozil na tretjem mestu. Petič na štartu je bil Žagar v dvajseti vožnji. Vse je imel v svojih rokah. Za preboj v polfinale je potreboval zmago. S povsem notranjega štartnega položaja A se je v prvi ovinek pognal odločno in za trenutek prevzel vodstvo, vendar neposredna konkurenta za preboj med osmerico Martin Vaculik in Artem Laguta sta ga prehitela in vožnjo je končal na tretjem mestu, kar je bilo žal premalo za polfinale. Zmage na dirki, prve v karieri v najvišjem speedway rangu tekmovanj, se je sicer razveselil Avstralec Max Fricke, drugo mesto je pripadlo Macieju Janowskemu, tretji pa je bil Britanec Tai Woffinden, medtem ko je vodilni v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo Bartosz Zmarzlik ostal tik pod odrom za zmagovalce na četrtem mestu. 

Osma in hkrati zadnja dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bo spet v Torunu, in sicer že v soboto 3. oktobra 2020 s prvo vožnjo ob 19. uri.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke: 1. Max Fricke (Avs) 20, 2. Maciej Janowski (Pol) 18, 3. Tai Woffinden (VB) 16, 4. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14, ... 11. Matej Žagar (Slo) 6 točk, ...

Skupno (7/8): 1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 113, 2. Tai Woffinden (VB) 105, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 103, ... 11. Matej Žagar (Slo) 43 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji