Prva dirka državnega prvenstva v e-kartingu v zgodovini Slovenije

Uvodno preizkušnjo spletnega državnega prvenstva v kartingu na digitalizirani stezi AMZS Centra varne vožnje na Vranskem je dobil Jernej Simončič.


Avto-moto zveza Slovenije se je v sodelovanju z E-športno zvezo Slovenije (EŠZS) lotila novega izziva. Letos namreč premierno organizira državno prvenstvo v spletnem kartingu in v torek 2. februarja 2021 je bila na sporedu prva od sicer skupno petih dirk, po katerih bomo dobili prvega državnega prvaka v e-kartingu. Uvodna preizkušnja je bila na virtualni stezi AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. V predkvalifikacijah se je za vstopnico na dirko merilo 50 voznikov, med katerimi je bila tudi aktualna državna prvakinja v kartingu v razredu Rotax Senior Max Katja Pivk. Vendar na virtualni progi dobitnica prestižne kristalne čelade v letu 2020 niti približno ni bila tako hitra, kot je običajno na asfaltni stezi. Žal se ni prebila med osemindvajseterico, ki se je nato na dveh polfinalnih dirkah merila za mesto v finalni vožnji, v kateri je sodelovalo po odločitvi žirije izjemoma petnajst voznikov. V zgodovino se je s prvo zmago na dirkah državnega prvenstva v spletnem kartingu v Sloveniji zapisal Jernej Simončič.

Seveda sem vesel zmage, kljub temu, da je bila zame dirka precej monotona. Zdi se mi odlično, da se je AMZS odločil organizirati državno prvenstvo v e-kartingu kot eni od disciplin simuliranega dirkanja, saj se veščine odlično prenesejo v realnost in prispevajo k varnejši vsakodnevni vožnji. Z ekipo Burst Esport sicer profesionalno tekmujem na mednarodnem nivoju in mi je slovenska scena nekaj povsem novega. Si pa želim, da bi se simulirano dirkanje razcvetelo tudi pri nas. Veseli me, da sem lahko del začetka te zgodbe,

je bil po dirki ob premierni zmagi v državnem prvenstvu zelo zadovoljen zmagovalec, ki je bil na koncu pošteno hitrejši od Tila Čeha, sicer najboljšega v predkvalifikacijah, na tretjem mestu na finalni dirki pa je pristal Tomaž Eržen.

Zelo smo zadovoljni, da je že prvo državno prvenstvo v e-kartingu privabilo toliko tekmovalcev. V AMZS smo pred časom digitalizirali stezo našega centra varne vožnje na Vranskem, kjer sicer potekajo dirke za državno prvenstvo v kartingu in še v nekaterih drugih panogah pod našim okriljem, vse večji interes za virtualno dirkanje pa nas je spodbudil, da smo letos prvič razpisali tudi tovrstno državno prvenstvo. Upamo, da bomo tudi na ta način za karting navdušili še več mladih, nenazadnje pa je e-šport tudi ena od usmeritev mednarodne motociklistične zveze FIM, katere članica je AMZS, ki želi virtualna tekmovanja povezati z obstoječimi panogami FIM in obstoječimi prvenstvi,

je po prvi izpeljani dirki pripovedoval Luka Mežan, vodja področja avto-moto šport AMZS. Druga dirka spletnega državnega prvenstva  v kartingu bo 9. februarja 2021 na virtualni stezi Euroring na Madžarskem. Predkvalifikacije za uvrstitev na polfinalni dirki bodo potekale od četrtka 4. februarja 2021 od polnoči pa do vključno ponedeljka 8. februarja 2021, ko se bodo končale minuto pred polnočjo, spremljate pa jih lahko tudi na tej povezavi. Vabljeni k udeležbi!

Ključne besede


AMZSAMZS Center varne vožnjedržavno prvenstvoLuka MežaneKartEŠZSspletni kartingJernej SimončičTil ČehTomaž Eržen

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

50

Priljubljenost članka

50

Shrani

Delite s prijatelji