V Jesolu izpeljana prva dirka državnega prvenstva v kartingu

Italijansko dirkališče Azzurra v Jesolu je bilo prizorišče uvodne preizkušnje voznic in voznikov gokarta za točke državnega prvenstva.


Uvodna dirka sezone državnega prvenstva v kartingu je bila v sončnem, a mrzlem Jesolu v Italiji. Preizkušnja na stezi Azzurra ni štela samo za točke državnega prvenstva, ki poteka pod okriljem AMZS, ampak tudi za točke mednarodnega prvenstva CEZ - Srednjeevropska cona. Celotno dogajanje na prizorišču, ki leži tik ob Jadranskem morju in se nahaja malce pred Benetkami, so zaznamovali tudi strogi preventivni ukrepi ter premišljen protokol za izvedbo dirke. Boji za čim boljša mesta so potekali brez gledalcev ob progi. Italija namreč v duhu trenutnih zdravstvenih razmer dopušča različna športna tekmovanja, vendar dovoli prisotnost le spremljevalnemu osebju znotraj posameznih ekip, ki jih imajo voznice in vozniki. 

 

Številčna udeležba poskrbela za napete boje na progi

Na hitri in zahtevni progi, dolgi 1045 metrov, se je merilo več kot 150 tekmovalcev v šestih različnih razredih, med njimi pa je bilo tudi 40 slovenskih voznikov. Kljub koronavirusu je bila udeležba zelo dobra, bojazen prireditelja, AKK Sportstil, da tekmovalcev ne bo dovolj, pa povsem odveč. Dirkanje je bilo na visoki ravni. Vozniki so povsem pozabili na neprijetne ukrepe zaradi koronavirusa, ki v veliki večini zaznamujejo naš vsakdanjik. Povsem so se prepustili adrenalinu, ki jih je zagrabil, ter so se ukvarjali sami s seboj, sotekmovalci, idealno linijo in stotinkami, ki odločajo na takšnih preizkušnjah. V petek in soboto je bila proga odprta za treninge, v soboto popoldan pa so bile na sporedu tudi kvalifikacije za štartna mesta na nedeljskih dirkah. V nedeljo so se izvedle po tri vožnje v vsakem razredu, vozniki pa so pokazali zvrhano mero pripravljenosti ter prikazali imenitne boje za čim boljša mesta.

V Jesolu so se odvijali ostri boji za čim boljša mesta v vsaki vožnji v posameznem razredu.

Mednarodne izkušnje so prednost v domačem prvenstvu

V razredu Micro MAX je dominiral Angel Frančeškin. Še najbolj se mu je približal Nik Brecelj. Aleksandar Bogunović je unovčil bogate mednarodne izkušnje ter potrdil, da je imenitno pripravljen tudi za domače dirke v kategoriji Mini MAX, na katerih mu bo težko kdo kos, če bo vozil tako, kot tokrat. V razredu MAX Junior se je najbolj izkazal Taj Kovačič, ki se je v prvi vožnji iz ozadja prebijal naprej. V preostalih dveh ni dovolil presenečenja in je slavil skupno zmago na dirki, a v nadaljevanju sezone lahko vseeno pričakuje, da bosta predvsem Nik Trobec in Aljaž Vidmar huda konkurenta v borbi za najvišja mesta. Kategorija MAX Senior je bila v znamenju Maia Sadarja, ki ima za seboj prav tako obilo mednarodnih izkušenj. Dimitrij Mlakar in Miha Ažman se mu bosta skušala na naslednjih dirkah čimbolj približati ter ga sklatiti z vrha, če se bo za to ponudila priložnost.

Medtem, ko je v Jesolu potekala dirka slovenskega državnega prvenstva, je dobrih sto kilometrov južneje Nik Ščulac z licenco AMZS na progi Adria International Raceway vozil na prvi od skupno osmih preizkušenj italijanske serije IAME. V kategoriji X30 mini je zmagal v finalni vožnji in pokazal, da sodi v krog zelo obetavnih voznikov, ki imajo pred seboj ob trdem delu na treningih še lepo dirkaško prihodnost.

Rdeča zastava zaradi nesreče v razredu DD2

V razredu DD2 je druga vožnja dneva postregla s spektakularno nesrečo. Kmalu po štartu je namreč srbski voznik Nikola Tosić po kontaktu z drugim dirkačem poletel v zrak. Z glavo je treščil v zaščitne pnevmatike, a jo je k sreči odnesel brez poškodb. V slovenskem prvenstvu je znova dominiral Xen De Ruwe, ki je tako zelo dobro začel z obrambo naslova najboljšega iz lanskega leta v tem razredu. Kategorija KZ2 je bila prav tako zelo zanimiva. Prvo in tretjo vožnjo je dobila Sara Markučič, a ji Jan Harc Ternjak in Karim Greblo nista popuščala, kar v nadaljevanju sezone verjetno napoveduje oster boj za naslov državnega prvaka. Vsekakor je prva dirka pokazala, da so voznice in vozniki željni tekmovanja in tudi zelo dobro pripravljeni na sezono.

Sara Markučič je v dveh od treh voženj zmagala, a je vseeno zasedla šele tretje mesto v skupnem seštevku dirke.

Vesel sem, da smo dirko sploh izpeljali. Dan je bil dolg, a dirko smo končali zelo uspešno in brez zapletov. Zahvalil bi se vsem tekmovalcem, ki so prišli in uspešno tekmovali v mednarodni konkurenci,

je misli po koncu tekmovanja strnil Roman Jernejc, prvi mož organizatorja dirke, AKK Sportstil.

Druga dirka državnega prvenstva v kartingu v letu 2021, ki je pod okriljem AMZS, je načrtovana 5. in 6. junija v AMZS Centru kartinga in moto športa v Slovenji vasi. Organizator preizkušnje bo AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSkartingAleksandar Bogunovićdržavno prvenstvoAMZS center kartinga in motošportaXen De RuweCEZMai SadarSara MarkučičTaj KovačičAKK Sportstildržavno prvenstvo v kartinguAngel Frančeškin

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

40

Priljubljenost članka

40

Shrani

Delite s prijatelji