Švara do zmage v Modeni

Slovenski vozniki skuterjev in minimota so minuli konec tedna nastopili v Italiji. Z licencami AMZS so vozili Klemen Švara, Andrej Zalovič Filipič ter Jan Poropat in Tristan Rupelli.


Čeprav se tekmovalna sezona na domačih stezah za voznike skuterjev in minimota še ni začela, pa slovenski dirkači že preizkušajo formo na dirkah v tujini. Na drugi od skupno desetih dirk z imenom Trofeo Mallosi je Slovenijo zastopalo moštvo 174 Racing Team, ki ga vodi Aleks Ugrin. Ob dveh Slovencih, Klemnu Švari in Andreju Zaloviču Filipiču, je bil v moštvi tudi italijanski voznik Giacomo Caffagni.

Predvsem Švara je v razredu ScooterMatic blestel, saj je na avtodromu v Modeni dobil obe vožnji in se je skupno zavihtel na prvo mesto na dirki. Deževno vreme, ki je vseskozi spremljalo tekmovalce in močno oteževalo pogoje za dirkanje, mu ni prišlo do živega. Zelo dobro se je odrezal že v kvalifikacijah in se je v prvo vožnjo podal z drugega štartnega položaja. V boju za zmago ga je ogrožal Vincenzo Sciacca, a Švara je v zadnjem ovinku odbil napad italijanskega voznika s Sicilije in je prvi prečkal ciljno črto. V drugi vožnji pa je član AMTK Koper hitro pobegnil zasledovalcem ter vseskozi vodil in je v cilj na koncu pripeljal s prednostjo štirih sekund. V skupnem seštevku dveh dirk ima Švara 50 točk in si deli prvo mesto (skupaj z Gennarom Scelzom), čeprav na prvi preizkušnji sezone, ki je bila konec marca v Airoli, sploh ni nastopil. V tem razredu je tekmoval tudi Andrej Zalovič Filipič, prav tako član AMTK Koper. V kvalifikacijah si je privozil deseti štartni položaj. V prvi vožnji je v cilj pripeljal na 10. mestu, v drugi pa je bil 9., kar mu je v skupni razvrstitvi prineslo 9. mesto. V skupnem seštevku tekmovanja ima 23 točk in je na 17. mestu.

Klemen Švara in Aleks Ugrin (na sredini) ob zmagi v Modeni.

V Italiji je tekmoval tudi Jan Poropat, in sicer v minimotu v kategoriji Open B. Na kartodromu Happy Valley, ki se nahaja v mestu Cervia ob Jadranski obali dobrih 30 kilometrov pred Riminijem, je imel slovenski voznik na tej dirki tudi nekaj smole. Na prostih treningih se je spoznal s progo ter izkoristil vsako minuto, saj zaradi epidemije koronavirusa in s tem povezane bolezni covid-19 pri nas treningi na stezi ob ukrepih, ki zadevajo šport in javno življenje, praktično niso bili mogoči. Čeprav je bila razlika očitna, saj so imeli italijanski vozniki možnost nemoteno trenirati v tem času, pa je Poropat pokazal, da se ne predaja brez boja. Sobotne kvalifikacije je končal na 4. mestu, kar je bil lep obet za obe obe nedeljski vožnji. V prvi je nato žal padel, saj se kmalu po štartu ni uspel izogniti padcu tekmeca pred njim. Zato je v cilj pripeljal šele na 12. mestu.

Poropat se je nesrečno znašel na tleh v prvi vožnji dirke v Cervii.

V drugi vožnji pa je vendarle pokazal, kaj zna in zmore s trenutno pripravljenostjo in formo. Ciljno črto je prevozil na 5. mestu.

Padci so se sestavni del tega športa in se pač dogajajo. Nič zato. Pozitivno gledam naprej in komaj čakam na nove dirke in nove izzive,

ni bil po koncu preizkušnje niti malo slabe volje Poropat, ki je skupno na dirki osvojil 8. mesto. Slovenske barve je v otroškem razredu Junior B branil tudi Tristan Rupelly, ki pa žal tokrat ni prišel do točk v skupni razvrstitvi in je na dirki skupno pristal na 20. mestu.

Ključne besede


AMZSminimotoskuterJan PoropatlicencaAMTK KoperKlemen ŠvaraAndrej Zalovič FilipičTristan RupelliAleks Ugrin

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji