Ključni mejniki slovenskega moto športa v samostojni Sloveniji

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije obeležujejo 30-letnico samostojnosti Republike Slovenije in ob tem jubileju izpostavljajo tudi ključne mejnike slovenskega moto športa od leta 1991.


Muzej novejše zgodovine Slovenije je osrednja ustanova za proučevanje slovenske zgodovine 20. in 21. stoletja. V okviru obeležitve 30. obletnice Republike Slovenije na svoji spletni strani izpostavljajo tudi najpomembnejše mejnike, ki so zaznamovali slovensko moto športno zgodovino od osamosvojitve do danes. Gre za prispevek, pripravljen v sodelovanju z Avto-moto zvezo Slovenije, nacionalno športno zvezo za moto šport in karting.

Začetki dirkanja na tleh naše današnje države segajo v začetek 20. stoletja. Lani je namreč Avto-moto zveza Slovenije obeležila častitljiv jubilej, stoto obletnico prve motociklistične dirke na ozemlju Slovenije. Eden ključnih razlogov za začetek združevanja slovenskih avtomobilistov in motociklistov v Kranjskem avtomobilnem klubu, ustanovljenem leta 1909, iz katerega izhaja današnja Avto-moto zveza Slovenija, pa je bil tudi avto-moto šport. 

Video: 110 let avto-moto športa na Slovenskem

Video: Stoletnica prve motociklistične dirke na Slovenskem 

Ključne besede


AMZSSlovenijamotošportobletnicaMuzej novejše zgodovine Slovenijemejnikiosamosvojitev

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji