V Slovenji vasi dež krojil razplete po posameznih kategorijah

V AMZS Centru kartinga in moto športa v Slovenji vasi so člani AMD Ptuj pripravili drugo dirko sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu.


Uvodna preizkušnja državnega prvenstva Slovenije v kartingu je bila že marca. Takrat v Jesolu v Italiji so bile razmere za tekmovanje povsem drugačne od tokratnih v Slovenji vasi, kjer je po svoje razplet krojilo tudi vreme oziroma dež. Zato pa so zahtevne razmere gledalcem ob progi ponudile spektakularne boje, malce manj pa so bili verjetno navdušeni tekmovalci, ki so se morali na stezi hitro znajti ter prilagoditi. Tokrat so se na progi v Slovenji vasi pomerili večinoma slovenski tekmovalci, bilo pa je tudi nekaj tujih voznikov iz bližnjih držav. Suho jutro je prizaneslo prvim trem dirkam, nato pa so padavine poskrbele, da so bile na gokartih kategorij Max Senior in DD2 že zmontirane pnevmatike za vožnjo v dežju. Zato je bilo na progi še bolj atraktivno kot v suhem, saj se je vsaka že najmanjša napaka drago plačala.

 

Dokler ni bilo padavin, so dirke potekale brez zapletov na stezi.

Že v prvi vožnji nesreča

V sedmih različnih razredih se je za čim boljša mesta potegovalo več kot 50 tekmovalcev. V petek in soboto je bila proga odprta za treninge, v soboto popoldan pa so bile na sporedu tudi kvalifikacije za štartna mesta na nedeljskih dirkah. V nedeljo so nato izvedli po tri vožnje v vsakem razredu in vsi so morali pokazati, kako se znajdejo v deževnih razmerah. Že v prvi dirki je takoj po startu v kategoriji MAX Junior prišlo do stika tekmovalcev in nesreče, ki je za pol ure zaustavila dirkanje. Dirkači so zapirali svoje linije, a ker ni bilo dovolj prostora za vse, je prišlo do klasičnega drgnjenja gum in poskakovanja gokartov. V gneči pa je žal prišlo trka in eden od tekmovalcev je utrpel poškodbo roke.

Dež je močno popestril dogajanje na stezi

Ko je začelo deževati, so razmere postale skoraj kaotične, a za gledalce sila zanimive. Obilo vrtenja in drsenja skozi ovinke je od tekmovalcev zahtevalo popolno zbranost in hitre reflekse. Sodnik ob progi na zadnjem ovinku pred štartno ravnino je razmere opisal kratko, a jedrnato:

Pa to je noro.

Dež je poskrbel, da so morali voznice in vozniki vseskozi ohraniti maksimalno zbranost. 

V razredu Micro MAX je zmagal Angel Frančeškin (AMD Šlander Celje). Še najbolj se mu je približal Nik Brecelj (AKK Sportstil), tretji pa je bil Jure Levar (AMD Šlander Celje). V razredu Mini MAX je bil prvi David Planko (AKK Sportstil), sledil mu je Luka Simonič (AKK Sportstil), na tretji stopnički za najboljše pa je bil Max Trobec (AMD Ptuj). V razredu MAX Junior se je najbolj izkazal Aljaž Vidmar (AKK Sportstil), ki je dobil vse tri vožnje, sledil mu je Nik Trobec (AMD Ptuj),  ki je bil trikrat drugi, tretje mesto pa je zasedel Tai Šiler (AMD Ptuj). Kategorija MAX Senior je bila v znamenju Maia Sadarja (AMD Šlander Celje), ki je vnovčil tudi bogate mednarodne izkušnje in trikrat ciljno črto prečkal prvi. 

Z vožnjami sem izredno zadovoljen, zmagal sem v vseh vremenskih razmerah, na suhi, mokri in nekaj vmes progi. Res je za mano super dan,

je bil zadovoljen Sadar, ki letos v državnem prvenstvu očitno cilja na naslov najboljšega v svoji kategoriji. Drugo mesto si je s tremi drugimi mesti privozil Miha Ažman (AKK Sportstil), tretje pa je pripadlo Kaji Kralj (AMD Ptuj). V razredu Rotax DD2 je znova dominiral Xen De Ruwe (AKK Sporstil), ki je bil nepremagljiv v vseh treh vožnjah. Anže Dovjak (AMD Šlander Celje) si je privozil drugo mesto na zmagovalnem odru, tretji pa je bil Matic Kolmanič (AMD Ptuj). V kategoriji KZ2 je zmagala Sara Markučič (AMD Šlander Celje), a ji je Jan Harc Ternjak (AMD Ptuj) tesno sledil. Tretji je bil Jan Skledar (AMD Hajdina). V razredu 125 shifter je zmagal Marko Žerak pred Zvonkom Črešnikom (oba AMD hajdina), tretje mesto pa je zasedel Janez Vok (AMD Ptuj).

Xen De Ruwe se ni pustil presenetiti v težkih vremenskih razmerah.

Dan je bil zelo zanimiv, saj je bilo pestro vreme in pestro dogajanje na progi. Kljub zapletom, nesreči in čakanju reševalnega vozila, je za nami uspešen dan. Kot organizatorji smo zelo zadovoljni, prav tako pa so odlični tudi odzivi tekmovalcev,

je potegnil črto pod drugo dirko sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu Uroš Langerholc, predsednik AMD Ptuj, ki je organiziral tokratno preizkušnjo.

Tretja od skupno štirih preizkušenj za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu je na sporedu 25. julija 2021. Potekala bo na Vranskem v organizaciji AKK Sportstil.

Ključne besede


AMZSkartingSlovenja vasdržavno prvenstvoAMZS Center kartinga in moto športaXen De RuweMai SadarSara MarkučičAljaž Vidmarlicencadržavno prvenstvo v kartinguDavid PlankoAngel FrančeškinMarko Žerak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji