V nedeljo druga dirka svetovnega prvenstva v motokrosu

Matterley Basin bo prizorišče druge preizkušnje za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Na Veliki nagradi Velike Britanije bosta z licencama AMZS slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Svetovna karavana motokrosistov se bo prihajajoči konec tedna drugič letos merila za točke svetovnega prvenstva. Prizorišče druge preizkušnje sezone bo Matterley Basin. Lani se je svetovno prvenstvo v začetku marca tukaj tudi začelo, Tim Gajser pa je osvojil drugo mesto in napovedal novo uspešno sezono, ki jo je nato končal z naslovom svetovnega prvaka. Najboljši slovenski motokrosist na jug Anglije prihaja z imenitno popotnico, saj je dobil uvodno preizkušnjo razreda MXGP v Orljonoku ter tekmecem pokazal, da je izvrstno pripravljen. Iz tira ga ni vrgel niti ponesrečen štart druge vožnje na VN Rusije, ko je zletel s proge ter se nato iz 23. mesta zelo suvereno in hitro prebijal naprej ter še drugič ciljno črto prečkal prvi in v žep pospravil maksimalnih 50 točk.

Gajser na vrhu zmagovalnih stopničk v Orljonoku, levo drugi Herlings, desno tretji Fevbre.

Vselej rad vozim v Matterley Basinu. Progo Tiga243land sem kreiral po vzoru te. Po dirki v Rusiji sem imel nekaj dni počitka, nato pa sem se vrnil k trdim treningom. Zdaj nas v zelo kratkem času čaka veliko dirk, zato je pomembno najti dobro razmerje med treningi in počitkom. Želim biti dobro pripravljen skozi celo sezono, zato temu pripisujem velik pomen. Z začetkom sezone sem zadovoljen in upam, da bom enako nadaljeval tudi ta konec tedna,

je Gajser povedal za spletno stran TeamHRC. Zaveda se, da ga vnovič čaka težko delo, saj bo spet brez moštvenega kolega Mitcha Evansa. Avstralec se je vrnil v domovino, kjer ga čaka še ena operacija poškodovanega levega zapestja, kar pomeni, da bo odsoten še nekaj dirk in slovenskemu motokros šampionu ne bo mogel pomagati zaustavljati napade tekmecev. Med njimi bo najbrž najbolj nevaren Jeffrey Herlings, lani zmagovalec na tej progi, ki je v Rusiji za Gajserjem pristal na skupno drugem mestu. Ne gre spregledati niti Romaina Fevbreja, ki se tukaj običajno počuti zelo domače, veliko pa so po prvi dirki ostali dolžni tudi veteran Antonio Cairoli, Jorge Prado, Arnaud Tonus, Jeremy van Horebeek, Glenn Coldenhoff in drugi, ki so zaostali za lastnimi pričakovanji na uvodni preizkušnji ob obali Črnega morja. Ne gre spregledati tudi Britancev Shauna Simpsona in Adama Sterryja, ki progo poznata kot lastni žep in bosta pred domačim občinstvom še dodatno motivirana.

Prva vožnja VN Velike Britanije v razredu MXGP v Matterley Basinu bo v nedeljo 27. junija 2021 ob 14.15 uri, druga pa ob 17.10 uri.

Pancar leto dni izkušenejši

V razredu MX2 bo skušal Jan Pancar nadgraditi, kar je pokazal v Orljonoku, kjer se je veselil skupno 10. mesta ter pokazal, da je naredil korak naprej v primerjavi z minulo sezono. Opazno je, da je fizično napredoval. Trdi treningi z novim trenerjem za fizično pripravljenost Markom Tomičem že kažejo rezultate. Na jug Anglije se Pancar podaja z lepo popotnico iz italijanskega prvenstva, v katerem je vozil pretekli konec tedna. Res se mu štarta nista posrečila, a je vseeno v obeh vožnjah v ostri konkurenci prišel do četrtega mesta. 

Pancar kroti motor med dirko italijanskega prvenstva.

Lani je v Matterley Basinu predvsem nabiral izkušnje in ostal brez točk. Leto dni izkušenejši član AMD Šentvid pri Stični bo zdaj najbrž vozil bistveno bolje. Cilj zanj bo verjetno znova prva deseterica, za kar bo moral bržčas napeti vse sile, kajti agresivni tekmeci bodo napadali z vseh strani, tudi za ceno morebitnega padca. Zato previdnost na progi ne bo odveč. Največ oči pa bo bržkone znova uprtih v Toma Vialla, ki je prepričljivo dobil prvo dirko v Rusiji. Dodatna motivacija za Francoza v Matterley Basinu so tudi neporavnani računi s tekmeci iz lanske sezone, ko je na tej progi pristal na drugem mestu na zmagovalnem odru.

Prva vožnja VN Velike Britanije v razredu MX2 v Matterley Basinu bo v nedeljo 27. junija 2021 ob 13.15 uri, druga pa ob 16.10 uri.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji