Na VN Velike Britanije Tim Gajser na drugem mestu

Matterley Basin je bil prizorišče druge dirke sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Z licencama AMZS sta Slovenijo zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Najboljši vozniki motokrosa so se drugič v sezoni pomerili za točke svetovnega prvenstva. Velika nagrada Velike Britanije je bila v Matterley Basinu, kjer sta slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar.

V drugi vožnji Gajser navdušil

Gajser je v kvalifikacijah vozil nekoliko zadržano. Med petintrideseterico je postavil 7. čas, s čimer si je malce otežil delo na štartu. Izbral je pozicijo bolj proti sredini štartne rampe in na prvo merilno točko pripeljal na 6. mestu. Nato je večino časa vozil za Jeffreyem Herlingsom, a višje od četrtega mesta se mu ni uspelo prebiti. V drugo vožnjo se je Gajser pognal znova silovito, na prvo merilno točko pripeljal sedmi, a se nato že sredi uvodnega kroga prebil do tretjega mesta. Potem ga je prehitel Cairoli, Gajser pa je zbrano čakal na nov napad. Tega je hitro dočakal. Italijana je pustil za seboj, malce kasneje pa še Jorgeja Prada. Ostal je le še Romain Fevbre, ki se ga je Gajser lotil dva kroga pred koncem. Francoz je bil trd oreh za branilca naslova svetovnega prvaka, a mu ga je uspelo prehiteti in v cilj pripeljati prvi.

Proga je bila malce drugače pripravljena, kot smo tukaj običajno vajeni, zato je bilo tudi težko prehitevati. V prvi vožnji sem zasedel 4. mesto, v drugi pa sem štartal bolje in nato čakal na priložnost za napad na vrh. Čeprav sem na koncu ostal brez zaščitne folije za očala, mi je to uspelo in sem zelo zadovoljen,

je na kratko strnil misli Gajser po dirki, na kateri je skupno osvojil 2. mesto, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa zadržal vodilni položal ter lepo povečal prednost pred tekmeci.

Pancar se s progo ni spoprijateljil

V razredu MX2 se Janu Pancarju kvalifikacije niso posrečile. Postavil je namreč šele 21. čas med štiriintridesetimi vozniki, kar je pomenilo, da je bil prikrajšan pri izbiri mest na štartu obeh voženj. V prvo se je podal odločno, a je na prvo merilno mesto pripeljal šele na 29. mestu. Nato je potrpežljivo dvigoval ritem ter se v cilj pripeljal na 20. mestu. V drugo vožnjo se je Pancar podal bolje kot v prvo. Po štartu je mimo prve merilne točke pridrvel na 20. mestu, a je nato nekaj mest izgubil. Vseeno se je boril, a očitno mu zelo dolga in razgibana proga na jugu Anglije, ki vsebuje tudi kar nekaj zelo dolgih skokov, tokrat ni ustrezala. V cilj je pripeljal na 18. mestu in skupaj na dirki osvojil 24. mesto ter skupno štiri nove točke za skupno razvrstitev v svetovnem prvenstvu kategorije MX2.

Pancar je znova osvojil nekaj točk za svetovno prvenstvo v razredu MX2.

Tretja od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo že 4. julija 2021. To bo dirka za Veliko nagrado Italije, ki bo v Maggiori.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Jorge Prado (Špa), 3. Jeffrey Herlings (Niz), 4. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Fevbre (Fra), 3. Antonio Cairoli (Ita), ...

Skupno VN Velike Britanije: 1. Antonio Cairoli (Ita): 45, 2. Tim Gajser (Slo): 43, 3. Jeffrey Herlings (Niz): 38, ...

Skupno SP (2/19): 1. Tim Gajser (Slo): 93 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz): 78, 3. Romain Febvre (Fra): 73, ...

MX2

1. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Ruben Fernandez (Špa), 3. Mathys Boisrame (Fra), ... 20. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Mattia Guadagnini (Ita), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Rene Hofer (Avt), ... 18. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Velike Britanije: 1. Maxime Renaux (Fra): 47, 2. Mattia Guadagnini (Ita): 43, 3. Ruben Fernandez (Špa): 37, ... 24. Jan Pancar (Slo) 4 točke, ...

Skupno SP (2/19): 1. Ruben Fernandez (Špa): 79, 2. Maxime Renaux (Fra): 74, 3. Mathys Boisrame (Fra): 74, ... 13. Jan Pancar (Slo) 26 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicenca