Druga dirka državnega prvenstva v cross countryju na novi progi v Kočevju

Člani MotoX Generation so na povsem novi progi v Kočevju organizirali dirko v cross countryju. Drugič v sezoni je štela tudi za točke državnega prvenstva Slovenije.


Kočevje je premierno gostilo dirko državnega prvenstva Slovenije v cross countryju za voznike z licencami AMZS. Proga je bila tokrat bolj prijazna do voznikov, saj je bila večji del speljana po gozdu in v senci. Pot do štarta v gozdu je bila nekoliko drugačna, saj so morali tekmovalci, zbralo se jih je približno 150 v različnih kategorijah, počakati na skupno prečkanje glavne ceste. Vsekakor pa je bil tokratni teren kar trd oreh za marsikaterega voznika in voznico. Trasa je bila zelo tehnična. Vodila je po gozdu med drevesi z vmesnimi skalami, spusti in vzponi, za nameček pa se je še zelo kadilo. Tisti, ki so se udeležili sobotnega treninga, so bili zagotovo v prednosti, saj so že poznali hitre linije in jih natrenirali.

 

V kategoriji enduro 85 napeto do konca

Najmlajši so v razredu Enduro 85 poskrbeli za 45 minut dolgo napeto in razburljivo dogajanje na progi. V ospredju so bili vozniki, ki tekmujejo tudi na tekmah državnega prvenstva v panogi motokros, in sicer Klemen Rozman (AMD Radovljica), Jaka Drolc (AMD Radovljica) in Tim Kotarc (ŠD Myteam). Nace Jelenc (AMD Radovljica), drugouvrščeni na prvi tekmi v Žireh, je bil tokrat odsoten zaradi bolezni. Po štartu je povedel zmagovalec iz Žirov Rozman. Vodstvo je obdržal vse do dveh krogov pred koncem tekme, ko je nesrečno padel. Situacijo je izkoristil Jaka Drolc, ki se je celotno tekmo vozil tik za Rozmanom. Za Drolca je to prva zmaga v prvenstvu.

Drolc je po smoli Rozmana prišel do zmage v razredu Enduro 85.

Zelo sem vesel zmage. Po padcu Rozmana sem umirjeno odpeljal zadnji krog ter zaključil dirko prvi. K zmagi mi je pripomogla tudi udeležba na sobotnem treningu, saj sem si lahko pogledal hitre linije in se na ta način izognil marsikateri skali, ki je bila prekrita s travo,

je bil zadovoljen po koncu preizkušnje mladi Drolc. Razumljivo je bil drugovurščeni Rozman bistveno slabše volje in ni skrival razočaranja. Vseskozi je praktično vozil na prvem mestu, a žal po padcu ostal brez njega. Zdaj se bo osredotočil na dirke po poletnem premoru, do takrat pa ga seveda čaka še kar nekaj treningov na motorju, ki mu bodo zagotovo pomagali v jesenskem delu sezone.

Rozman je po štartu povedel in dolgo časa vodil, nato pa malce pred koncem padel in ostal brez prvega mesta.

Tretjeuvrščeni Tim Kotarc je že v drugem krogu na skali predrl pnevmatiko. Zato je vozil bolj previdno in z glavo, prav tako pa je moral znižati tempo dirkanja.

Tri kroge pred koncem dirke sem ugotovil, da je tik za menoj Teo Kranjc, zato sem moral dvigniti tempo vožnje, sicer ne bi obdržal tretjega mesta,

je povedal Kotarc, ki je s svojo uvrstitvijo napovedal, da se do konca sezone verjetno obeta ogorčen boj za prva tri mesta v državnem prvenstvu v tej kategoriji.

Kotarc si je privozil tretje mesto v razredu Enduro 85 na dirki v Kočevju.

Kutnar potrdil odlično pripravljenost

Tudi v kategoriji gold, ki je štela za točke državnega prvenstva, so tekmovalci poskrbeli za napeto in zanimivo dogajanje na stezi. Zopet se je pokazalo, da tokratna proga ne bo postregla z visokimi hirostmi, ampak bo odločalo tehnično znanje, predvsem hitra vožnja med drevesi. Na štartu se je najbolje odrezal Miha Špindler (AMD Radovljica), ki na koncu ni bil najbolje zadovoljen s svojo predstavo, a je imel kar nekaj tehničnih težav z motorjem. V kategoriji gold 4T je prvo mesto osvojil Luka Kutnar (MK Fire Group), ki je bil praktično celotno tekmo brez konkurence.

Glede na to, da v soboto nisem bil na treningu priznam, da je bilo prisotno malce strahu. Zato sem prišel na progo malce prej in sem si jo peš dobro ogledal,

je povedal Kutnar, ki si je nato dirko poprestril z iskanjem novi idealnih linij ter dodal, da je na progi užival. V kategoriji gold 2T je prvo mesto zasedel Miha Špindler, ki je zelo pohvalil novo progo, nekoliko manj pa svojo predstavo.

Celotno tekmo se nisem "sestavil" in sem bil povsem "podrt". Dodatno so mi vožnjo otežile še tehnične težave. Je pa zanimivo, da se mi še nikoli ni zgodilo, da mi ne bi bilo potrebno dotočiti goriva kot tokrat. Se pozna, da je proga "zaprta",

je povedal Špindler po koncu dirke. Za največje presenečenje je poskrbel Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični), ki je kljub padcu v ogrevalnem krogu in hudim bolečinam v prstu ter slabem štartu v kategoriji Junior 23 osvojil prvo mesto, v skupnem seštevku razreda gold pa je bil uvrščen za Kutnarja in pred Špindlerja. S svojo predstavo je bil zelo zadovoljen.

 

Hauptman v skoku - zaustavila ga ni niti poškodba prsta, ki jo je doživel pri padcu v ogrevalnem krogu.

Na četrtem mestu v kategoriji gold v skupnem seštevku se karte niso premešale. Bor Brejc (AMD Radovljica) je zopet pokazal solidno predstavo. Kljub padcu v tretjem krogu je osvoji tretje mesto v kategoriji Junior 23 in nam zaupal, da mora predvsem razviti dobro hitrost, da bo lahko še bolj konkurenčen tekmecem, ki jim zdaj še gleda v hrbet.

Prva cross country dirka v Kočevju uspela

Rok Rus, eden od organizatorjev in hkrati direktor dirke v Kočevju, je bil z organizacijo  in potekom preizkušnje zadovoljen.

Večjih težav ni bilo. Najbolj pomembno je predvsem to, da niso bili aktivni rešilci ter da vsi tekmovalci odhajajo domov živi, zdravi in zadovoljni,

je povedal Rus, ko je padel zastor nad dirko in dodal, da so za postavitev nove proge porabili kar nekaj časa, saj so za to urejali kočevski pragozd, kar se je na koncu lepo obrestovalo. Odziv tekmovalcev pa je bil tokrat različen. Na svoj račun so prišli predvsem vzdržljivostni motociklisti (t.i. enduraši), malo manj pa tisti, ki so boljši na motokrosističnih progah, je zaključil pogovor Rus.

Naslednja tekma v cross countryju v organizaciji MotoX Generation bo na sporedu po poletnem premoru predvidoma 11. septembra 2021 v Šentvidu pri Stični.

Ključne besede


AMZScross countryLuka Kutnardržavno prvenstvoGal HauptmanBor BrejclicencaMotoX GenerationMiha ŠpindlerEnduro 85GoldKlemen RozmanNace JelencJaka DrolcTim Kotarc

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

25

Priljubljenost članka

25

Shrani

Delite s prijatelji