Na drugi dirki v Pragi Žagar dvanajsti

Najboljši vozniki speedwaya so se v Pragi še drugič merili za točke svetovnega prvenstva v speedwayu.


Prvotno načrtovano sobotno dirko je po enajstih vožnjah prekinil močan dež, ki je pošteno zalil stezo na stadionu Marketa, in organizatorji so drugo preizkušnjo za točke svetovnega prvenstva po tehtnem premisleku in tudi izčrpnih pogovorih z vozniki prestavili na nedeljo. Termin v času kosila je za svetovno speedway elito nekoliko nenavaden, naš Matej Žagar, ki med najboljšimi vozniki speedwaya na svetu nastopa z licenco AMZS, pa je bil bržčas kar zadovoljen, da se je sobotna dirka prekinila, saj je po treh opravljenih vožnjah zbral le tri točke in ni blestel.

Višje od drugega mesta v vožnji ni šlo

Na štartu se je edini slovenski voznik speedwaya med najboljšimi na svetu prvič pojavil v četrti vožnji. Na skrajno notranji štartni poziciji A z rdečo čelado na glavi se je v prvi ovinek pognal brezkompromisno. Iz njega je prišel na tretjem mestu in tako tudi prečkal ciljno črto. Drugič je bil Žagar pred belo štartno vrvico v sedmi vožnji, in sicer z modro čelado na štartnem mestu B. Podobno kot v svoji prvi vožnji je iz prvega zavoja prišel na tretjem mestu, ki ga je nato obdržal do konca. Tretjič se je Žagar v boj za čim boljše mesto med četverico na stezi pognal v deseti vožnji. Štartna pozicija C in bela čelada na glavi sta mu v petek prinesla zmago v šestnajsti vožnji, zato si je zagotovo želel ponovitve tega rezultata. Začel je odločno, a se mu ni izteklo po željah. Iz prvega ovinka je pripeljal četrti in na tem mestu je tudi prečkal ciljno črto, kar je pomenilo, da ima po treh vožnjah le skromni dve točki. Četrto vožnjo dneva je slovenski speedway šampion opravil v šestnajsti vožnji. Štartna pozicija D z rumeno čelado ni bila najboljša, vendar slovenski voznik se ni predajal. Boril se je po najboljših močeh, a višje od tretjega mesta mu ni uspelo priti. Petič in hkrati zadnjič na ovalu steze stadiona Marketa smo Žagarja videli v sedemnajsti vožnji. Začel jo je z belo čelado s štartne pozicije C. Iz prvega ovinka je prišel na prvem mestu in ga zadržal vse do zadnjega kroga, ko ga je prehitel vnovič izvrstni Maciej Janowski. Žagar je v cilj pripeljal drugi, a žal to ni bilo dovolj, da bi se uvrstil v polfinale. Na dirki je osvojil 12. mesto, tudi v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo pa je po dveh preizkušnjah na 12. mestu. Drugo praško dirko je sicer dobil Rus Artem Laguta.

Tretja in četrta dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bosta konec julija v Vroclavu na Poljskem. Olimpijski stadion bo najboljše voznike speedwaya gostil 30. in 31. julija 2021.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke (Praga II): 1. Artem Laguta (Rus) 20, 2. Maciej Janowski (Pol) 18, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 16, ... 12. Matej Žagar (Slo) 5, ...

Skupno (2/11): 1. Maciej Janowski (Pol) 38, 2. Artem Laguta (Rus) 32, 3. Emil Sajfutdinov (Rus) 32, ... 12. Matej Žagar (Slo) 11 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji