Štirje slovenski vozniki kartinga v Bahrajnu

Med 11. in 18. decembrom 2021 je v Sakhirju v Bahrajnu potekalo zaključno tekmovanje Rotax MAX Challenge Grand Finale, na katerem so AMZS in Slovenijo zastopali Nik Trobec, Mai Sadar, Matic Kolmanič in Xen De Ruwe.


Slovita proga Bahrain International Karting Circuit v Sakhirju, ki jo zelo dobro poznajo tudi dirkači formule 1, je gostila najboljše voznike kartinga v tekmovanju Rotax MAX Challenge Grand Finale. Prestižni finalni obračuni so namenjeni samo za najboljše voznike sveta v kategorijah Rotax, ki so osvojili prva mesta na posameznih izbranih prvenstvih. Desetim zmagovalcem Sportstil pokala je distributer Rotaxa za naše področje omogočil nastop na tekmovanju, med njimi pa so bili tudi štirje slovenski vozniki. Med kar 378 vozniki iz 60 držav so slovenske barve branili Xen De Ruwe (AKK Sportstil), Mai Sadar (AMD Šlander Celje), Matic Kolmanič (AMD Ptuj) in Nik Trobec (AMD Ptuj).

Na finalu v Bahrajnu se je zbralo kar 378 voznikov iz 60 držav.

Letos so prvič na najvišji ravni izpeljali tudi tekmovanje z E20 kartingi (elektro kartingi), ki so razvili hitrost vse tja do 133 km/h.

Tekmovalni teden je bil za vse voznike zelo naporen, urnik pa močno zgoščen, saj so posamezne vožnje potekale tudi pod reflektorji. Vozniki od vsepovsod so pokazali veliko mero znanja in poguma na izjemni progi, ki je merila 1414 metrov, ter so navdušili s svojimi drznimi manevri, prehitevanji in nepopustljivostjo ter borbenostjo, kar so spremljali tudi številni gledalci, ki so lahko vse vožnje spremljali tudi v neposrednem prenosu na spletu. Po žrebu gokartov so sledile 8 minutne kvalifikacijske vožnje, v katerih nosilci licence AMZS niso bili v ospredju, saj so se predvsem privajali nočnemu ambientu. V kategoriji Rotax DD2 je De Ruwe zasedel 20. mesto, Kolmanič pa 67. med 72 vozniki. Sadar je v kategoriji Rotax Senior Max kvalifikacije končal na 61. mestu, mladi Trobec pa je v kategoriji Rotax Junior pristal na 41. mestu. Sledile so vožnje za razvrstitev (tri po deset krogov) in bitke za polfinale, v katerih so vozniki s slovenskimi licencami pokazali zvrhano mero borbenosti. Petkove polfinalne obračune (14 krogov) v posameznih skupinah so fantje končali zelo solidno. Trobec je pristal na 19. mestu, Sadar na 18., Kolmanič na 25., De Ruwe pa na 17. mestu. V seštevkih vseh opravljenih voženj v fantastičnem puščavskem ambientu sta se v finale prebila Sadar, ki je imel štartno mesto št. 36, in De Ruwe, ki je finalno vožnjo začel z 12. štartnega položaja.

Organizatorji so gokarti pred žrebom lepo razvrstili na štartno-ciljni ravnini.

Sobota je bila namenjana za finalne vožnje. Rahel jutranji vetrič je povečeval napetost ter napovedoval finalni vihar na progi, na kateri je v posamezni kategoriji 21 krogov vozilo po 36 najboljših voznikov iz seštevkov treh voženj in polfinalne preizkušnje. De Ruwe je ohranil mesto, ki ga je imel v štartnem bloku, in je ciljno črto v razredu DD2 prečkal 12., Sadar pa je z drznimi prehitevanji uvrstitev močno popravil in je v razredu Rotax Senior Max v cilj pripeljal na 20. mestu. A pri končnem tehtanju je bil za pičlih 20 dag prelahek in sledila je diskvalifikacija oziroma pristanek na končnem 36. mestu.

De Ruwe in Sadar sta se prebila do finalne vožnje, Kolmanič in Trobec pa sta obtičala v polfinalu.

Regionalno prvenstvo pokala Sportstil v letu 2022 se bo predvidoma začelo konec februarja v Jesolu v Italiji, veliki finale najboljših voznikov kartinga sveta pa bo prihodnje leto na Portugalskem na dirkališču v Portimau.

Ključne besede


kartingXen De RuweRotax SeniorMai SadarNik TrobecRotaxMatic KolmaničDD2Rotax Junior

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji