Po dirki v Slovenji vasi znani državni prvaki v kartingu

AMZS Center kartinga in moto športa je bil prizorišče zadnje dirke sezone državnega prvenstva v kartingu. Organizirali so jo člani AMD Ptuj.


Še zadnjič leto so se za točke državnega prvenstva merili voznice in vozniki kartinga. Po preizkušnji na kartodromu AMZS Centra kartinga in moto športa v Slovenji vasi so znani državni prvaki v posameznih kategorijah za leto 2021. Četrto dirko sezone v kartingu so organizirali člani AMD Ptuj, potekala pa je pod okriljem AMZS in štela tudi za točke centralno-evropske cone (CEZ), prvenstvo Avstrije ter Sportstil pokal. 

 

Na dirkališču v okolici Ptuja so vozniki letos v začetku junija že vozili za državno prvenstvo, tokrat pa je bilo še bolj napeto, saj se je odločalo tudi o državnih naslovih. Vremenska napoved ni bila obetavna, a se k sreči ni uresničila in vse vožnje so potekale v suhem in lepem vremenu. česar so bili tekmovalci, organizator in tudi kar številni gledalci.

Včeraj je bilo nekaj dežja, danes pa res le sončen dan, ki je prinesel kar nekaj odličnih voženj velikega števila tekmovalcev. Prav tako sem zelo zadovoljen tudi z obiskom gledalcev,

je povedal Uroš Langerholc, sicer predsednik organizacijskega odbora dirke iz AMD Ptuj. gledalcev. Pred zadnjo preizkušnjo sezone so bili v najboljšem položaju po posameznih kategorijah Angel Frančeškin (AMD Šlander Celje ) v razredu Rotax Micro, David Planko (AKK Sportstil) v razredu Rotax Mini, Nik Trobec (AMD Ptuj) v razredu Rotax Junior, Mai Sadar (AMD Šlander Celje) v razredu Rotax Max, Xen de Ruwe (AKK Sportstil) v razredu Rotax DD2 in Jan Ternjak Harc (AMD Ptuj) v razredu KZ2.

Vreme je kljub neobetavnim napovedim zdržalo in dirke so potekale v lepem in suhem vremenu.

Najmlajši neustrašni

Mladi upi slovenskega kartinga v razredu Micro so pokazali lep napredek v sezoni. Angel Frančeškin je bil v praktično vseh dirkah pri vrhu, zato je imel lepo prednost v skupnem seštevku. Prvi dve vožnji sta minili brez zapletov, v tretja pa je bila prekinjena, saj se je hrvaški voznik Vito Coza prevrnil. K sreči je vse minilo brez poškodb. Po ponovljenem štartu je nekaj krogov potekalo vse brez težav, nato pa so se zapletli štirje tekmovalci in prireditelji so skrajšali preizkušnjo. Zmaga na dirki v skupnem seštevku je pripadla Niku Breclju (AKK Sportstil), drugi je bil Jure Levar (AMD Šlander Celje), tretji pa Angel Frančeškin, ki je postal tudi državni prvak.

Planko in Trobec na vrhu

V razredu Mini je bil po treh dirkaških koncih tedna prvi David Planko. Toda, kadar vozi Aleksandar Bogunović (Klub ABA Racing), je Planko običajno drugi. Bogunovića tokrat ni bilo, zato je imel Planko odprto pot do zmage in naslova prvaka. Drugi na dirki je bil Luka Simonič (AKK Sportstil), tretji pa Max Trobec (AMD Ptuj).

V razredu Junior so bili v igri za naslov državnega prvaka trije, zato smo pričakovali ostre boje v posameznih vožnjah. Prvi dve sta minili brez zapletov, pri tretji pa so organizatorjem malce ponagajale tehnične težave in ponoviti so morali štartno proceduro. Na koncu je zmaga na dirki pripadla Aljažu Vidmarju (AKK Sportstil), drugi je bil Taj Kovačič (AMD Ptuj), tretje mesto pa je osvojil Nik Trobec (AMD Ptuj), ki se je veselil tudi naslova državnega prvaka. Skupno drugi je Vidmar, tretji pa Kovačič.

Sadar s težavami, de Ruwe suveren

Mai Sadar je nesporno prvo ime razreda Max. Miha Ažman (AKK Sportstil), novinec v kartingu, pa je prijetno presenečenje sezone na drugem mestu. A na zadnji dirki sezone sta imela oba nemalo težav. Sadar je v prvi vožnji odstopil, Ažman pa se v gneči ni znašel in se je po vrtenju znašel povsem na koncu kolone. Kljub težavam je imel Sadar na koncu po treh vožnjah enak izkupiček točk kot Kaja Kralj (AMD Ptuj) in je dirko dobil ter postal tudi državni prvak.

Sadar je z naslovom državnega prvaka v razredu Max nasledil Katjo Pivk.

Xen de Ruwe je trenutno brez najmanjšega dvoma prvo ime v razredu DD2 v Sloveniji. V preteklih treh dirkah ni tekmecem prepustil praktični nič in je suvereno dobil vseh devet voženj ter jim dodal še nove tri in le še potrdil primat. Zato pa je bilo zelo zanimivo v boju za drugo mesto. Več sreče in znanja je imel Primož Matelič (AMD Hajdina), tretji pa je bil Anže Dovjak (AMD Šlander Celje). De Ruwe je tudi edini, ki je zmagal v vseh dvanajstih vožnjah letošnjega državnega prvenstva Slovenije.

Sklopka skrojila vrstni red

Razred KZ2 je vselej zelo zanimiv za gledalce, saj so tu hitrosti že kar visoke, pa tudi agresivnost dirkanja je običajno na zelo visoki ravni. Po prvih treh dirkah je bil v najboljšem položaju Jan Ternjak Harc, za drugo mesto pa sta se borila Karim Greblo (AMD Ptuj) in Sara Markučič (AMD Šlander Celje). Slednja je v prvi vožnji odlično štartala in se suvereno pripeljala do prvega mesta. V drugi vožnji je imela nato veliko smole, saj ji je odpovedala sklopka, a je nato znova slavila zmago v tretjem štartu dneva. Druga vožnja je pripadla Maxu Mlakarju (AMD Hajdina), ki si je privozil tudi skupno zmago na dirki. Sicer pa je končni vrstni red v točkovanju za naslov državnega prvaka enak tistemu, kakršen je bil pred zadnjo dirko: prvi Ternjak Harc, drugi Greblo in tretja Markučičeva.

Odpoved sklopke v drugi vožnji je Markučičeve verjetno stala skupne zmage na dirki.

Ključne besede


AMZSkartingSlovenja vasAMD Ptujdržavno prvenstvoAMZS Center kartinga in moto športalicencadržavno prvenstvo v kartingu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

37

Priljubljenost članka

37

Shrani

Delite s prijatelji