V Jesolu prva dirka državnega prvenstva v kartingu

Italijansko dirkališče Azzurra v Jesolu je gostilo uvodno preizkušnjo sezone za voznice in voznike kartinga za točke državnega prvenstva.


Slovenski kartisti so v italijanskem Jesolu odprli sezono AMZS državnega prvenstva v kartingu. Dirko, ki je potekala v sklopu centralno evropskega prvenstva (CEZ), je zaznamovala številčna mednarodna udeležba. Preizkušnja je potekala legendarnem dirkališču Azzurra in je ob državnem prvenstvu štela tudi za točkovanje centralne evropske cone (CEZ) ter za pokalno prvenstvo Sportstil (SSC). Številčna udeležba z močno mednarodno zasedbo je bila recept za spektakularne boje na stezi. Slovenski tekmovalci so v Italiji dosegli zavidljive dosežke. Za presenečenje je s tretjim mestom generalne razvrstitve v kategoriji Senior poskrbel Taj Kovačič. 

 

 

Kovačič presenetil

Nedvomno je med Slovenci najbolj navdušil Taj Kovačič, ki se je v kategoriji MAX zavihtel na visoko tretje mesto v generalni razvrstitvi CEZ. V konkurenci petintridesetih voznikov je mladi Ljubljančan opozoril nase že v kvalifikacijah. Z odličnimi nastopi v kvalifikacijskih dirkah si je  namreč privozil izvrstno izhodišče za finalno dirko, v kateri si je nato z izjemno vožnjo privozil skupno tretje mesto v generalni razvrstitvi. S tem je premočno dobil tudi uvodno dirko slovenskega državnega prvenstva. Drugo mesto med Slovenci je zasedel Miha Ažman, tretje pa Mai Sadar. Kovačič je stopil tudi na najvišjo stopničko v pokalnem prvenstvu SSC.

Taj Kovačič je presenetil v razredu Senior.

Trobec prvi med mladinci

Med mladinci v kategoriji Junior je z najhitrejšim časom kvalifikacij nase opozoril Aleksandar Bogunović, a je dobro izhodišče za končno uvrstitev zapravil v drugi dirki, ko se je zapletel nekaj krogov pred koncem in dirko končal na začelju. Z borbeno vožnjo si je odlično drugo mesto v generalni razvrstitvi CEZ privozil Nik Trobec, ki je na stezi v Jesolu dokazal, da sodi med najboljše voznike v mladinski kategoriji. Drugo mesto v razvrstitvi državnega prvenstva je osvojil Tai Šiler, tretje pa Aleksandar Bogunovič. Prvo mesto v pokalnem prvenstvu SSC je pripadlo hrvaškemu vozniku Leonu Zelenku.

Nik Trobec se je zavihtel na vrh v razredu Junior.

Številčna udeležba med najmlajšimi

Med najmlajšimi vozniki v kategoriji Micro se je zmage v slovenskem državnem prvenstvu veselil mladi Maj Tušek Haladea, v skupni razvrstitvi CEZ pa je osvojil četrto mesto. V pokalu SSC je zmago slavil David Matlak. Kategorija Mini pa je v letošnji sezoni doživela preporod, saj je bilo na štartu kar 21 voznikov. V razvrstitvi državnega prvenstva je bil najhitrejši Jure Levar, ki v letošnji sezoni nastopa kar v dveh kategorijah. Drugemu mestu iz razreda Micro in zmagi v razredu Mini je dodal še drugo mesto v pokalu SSC, v katerem pa ga je tokrat premagal le srbski voznik Uroš Bogdanić.

Jure Levar letos nastopa kar v dveh razredih.

De Ruwe znova najboljši

Sloves enega najboljših voznikov razreda DD2 je z zmago v razvrstitvi CEZ upravičil Xen De Ruwe. Belgijec, ki nastopa z licenco AMZS, je z lahkoto opravil s konkurenco, najboljši pa je bil tudi v razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva ter pokalnega prvenstva SSC.. Drugo mesto je pripadlo Johanu Anderssonu, tretje pa Maticu Kolmaniču. V točkovanju razreda DD2 Masters je zmaga za slovensko državno prvenstvo pripadla Massimu Volku.

Xenu de Ruweju v razredu DD2 ni bil kos nihče.

Napaka Markučičeve odprla pot do zmage Ternjak Harcu

Napeto je bilo tudi v razredu KZ2. Sprva je najbolje kazalo Sari Markučič, ki je osvojila najboljši štartni položaj in je nato na prvi dirki pometla s konkurenco. Napaka na štartu druge vožnje jo je po diskvalifikaciji izločila iz boja za skupno zmago v slovenskem državnem prvenstvu. Zmage se je veselil Jan Ternjak Harc, ki je na najvišjo stopničko stopil tudi v pokalu SSC, drugo mesto je osvojil Jan Skledar, Markučičeva pa je zasedla tretje mesto. Skledar je bil najboljši v razvrstitvi CEZ.

Jan Skledar v polni "bojni" opremi je v razredu KZ2 zasedel drugo mesto v DP in prvo v točkovanju CEZ.

Druga dirka od skupno štirih predvidenih dirk za točke državnega prvenstva Slovenije v kartingu bo na sporedu 12. junija 2022 na dirkališču AMZS Centra kartinga in moto športa v Slovenji vasi, organizirali pa jo bodo člani AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSkartingdržavno prvenstvoCEZlicencadržavno prvenstvo v kartingu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

53

Priljubljenost članka

53

Shrani

Delite s prijatelji