Gajser v Mantovi z rdečo številko

V nedeljo 6. marca 2022 bo v Mantovi na sporedu druga dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na Veliki nagradi Lombardije bosta Slovenijo z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Po uspešno izpeljani uvodni dirki sezone, ki je bila v Matterley Basinu v Angliji, se bodo vozniki motokrosa, ki tekmujejo za točke svetovnega prvenstva, v nedeljo merili že na drugi preizkušnji letos. Gostitelj druge dirke bo Mantova, slovenske barve pa bosta z licencama AMZS vnovič branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Nadaljevati v angleškem ritmu

Prva dirka sezone na Otoku se je izšla po željah Tima Gajserja, ki je v vknjižil že štiriintrideseto zmago v karieri na svetovni ravni oziroma devetindvajseto v najprestižnejšem razredu MXGP.  Na progo Tazio Nuvolari prihaja v samozavestni drži, četudi se mu druga vožnja v Matterley Basinu ni iztekla z zmago, čeprav je bil nekaj krogov pred koncem na vodilnem položaju. Droben trenutek nepazljivosti in nezbranosti je bil namreč dovolj, da ga je "streslo" z motorja, kar potem ni uspel več popraviti, čeprav se je Jorgeju Pradu že povsem približal in je v cilj za Špancem pripeljal z manj kot sekundo zaostanka. Gajser se zaveda, da si v prihodnje podobnih napak v lovu na končni cilj, ki je nov naslov svetovnega prvaka, ne bo smel več privoščiti.

Za Gajserja bo znova ključno voziti brez napak.

Važno je bilo, da sem v Matterley Basinu zmagal na dirki, četudi mi je tista majhna napaka v drugi vožnji odnesla popolno zmago. Ampak cilj sem dosegel in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. To je bilo najbolj pomembno, zdaj pa moram v takem ritmu ostati čim dlje in zbrati čim več točk. Lani v Mantovi mi ni šlo, kot sem si želel, ampak vseeno se zdaj tja odpravljam s pozitivnim odnosom,

razmišlja Gajser. Povsem možno je, da bodo na koncu sezone spet odločale malenkosti in vsaka točka bo pomembna, še posebej, ko bosta znova na motorju po saniranih poškodbah lanskoletni svetovni prvak Jeffrey Herlings in drugouvrščeni Romain Febvre. Ne gre spregledati niti drugih tekmecev, ki so se v sezono očitno podali zelo dobro pripravljeni. Predvsem Jeremy Seewer in Jorge Prado bi znala znova močno kazati zobe, zagotovo pa bodo tudi številni drugi želeli popraviti ali izboljšati vtis, ki so ga pustili na uvodni preizkušnji sezone. 

Prva vožnja VN Lombardije v razredu MXGP v Mantovi bo v nedeljo 6. marca 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Pancarju Mantova ustreza

Drugi slovenski predstavnik v Mantovi bo Jan Pancar. Mladi motokrosist je v Matterley Basinu prvič v karieri s svetovno motokros srenjo razreda MX2 spopadel z lastnim moštvom TEM JP253. Sedem točk iz dveh voženj v uvodu sezone je zagotovo vzpodbuda za Pancarjev projekt, v katerem je na operativni ravni bolj ali manj vse v rokah Janovega očeta Igorja, ki skrbi, da se lahko sin povsem posveti dirkanju na posameznem prizorišču. Za odmevnejše rezultate in visoko zastavljen cilj, ki sega do 15. mesta v skupnem seštevku na koncu sezone, bo Jan moral popraviti predvsem štarte. Z njimi namreč izgublja preveč dragocenih mest v uvodu posameznih voženj ter nato v nadaljevanju porablja ogromno energije in vlaga veliko truda v lovljenje tekmecev.

Pancar ima iz lanskega novembra na Mantovo lep spomin.

Progo Tazio Nuvolari ima Jan Pancar v lepem spominu, saj je lani novembra na zadnji dirki sezone osvojil v prvi vožnji 15., v drugi pa 14. mesto. Izkušenj mu zdaj v ostri in zahtevni konkurenci ne manjka več in z nekaj sreče bi lahko morda že tokrat mešal štrene tudi tistim, ki se potegujejo za zelo visoka mesta in vozijo na tovarniških motorjih. Potencial za to brez dvoma premore, zaostrena konkurenca pa ne odpušča niti najmanjših napak, zato Pancarja spet čaka zelo zahtevna in bržčas tudi izčrpljujoča preizkušnja.

Prva vožnja VN Lombardije v razredu MX2 v Mantovi bo v nedeljo 6. marca 2022 ob 12.15, druga pa ob 15.10. 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji