Žagar zasedel 6. mesto na prvi dirki svetovnega prvenstva v speedwayu

Donji Kraljevec na Hrvaškem je bil gostitelj prve dirke svetovnega prvenstva v speedwayu v letu 2022. S povabilom organizatorja je vozil tudi Matej Žagar, v vlogi rezerve pa je bil Nick Škorja.

Žagar (št. 55) v eni od voženj na stadionu Millenium.
Žagar (št. 55) v eni od voženj na stadionu Millenium.

Svetovna speedway elita se je prvič v sezoni udarila za točke svetovnega prvenstva. Uvodna dirka je bila na Hrvaškem v Goričanu (Donji Kraljevec), kjer je med šestnajsterico voznikov priložnost s povabilom organizatorja dobil tudi Matej Žagar, Nick Škorja pa je imel vlogo rezerve. Tretji Slovenec, ki je bil aktivno udeležen na dirki na ovalu stadiona Milenium, pa je bil Izak Šantej, ki je opravljal zahtevne naloge tehničnega direktorja na tej preizkušnji.

Žagar povsem enakovreden najboljšim

Ob začetku sezone so bile ob menjavi promotorja tekmovanja ter ob odsotnosti ruskih voznikov Emila Sajfutdinova in lanskega svetovnega prvaka Artema Lagute karte premešane na novo. Na treningu je najbojši čas kroga postavil Poljak Bartosz Zmarzlik (14,339 sek), zato je prvi izbiral štartno pozicijo za dirko. Žagar je bil z dobrimi tremi desetinkami zaostanka (14,693 sek) petnajsti in je izbral štartno številko 7. Že v prvi vožnji se je pomeril z zmagovalcem kvalifikacij Zmarzlikom, ki je tudi na dirki ohranil hitrost, Žagar pa se je uspel prebiti pred Slovaka Martina Vaculika. V tretji vožnji je ob diskvalifikaciji Andersa Thomsena priložnost dobil tudi Škorja, a mu ni uspelo osvojiti točke. V drugem nastopu je Žagar z bele pozicije odlično začel in prvi zapeljal iz štartnega ovinka, nato pa ga je prehitel Tai Woffinden. Škorja je v 9. vožnji ponovno dobil priložnost in tokrat jo je izkoristil s tretjim mestom ter prvo točko med svetovno elito.

Škorja je izkoristil priložnost in v vlogi rezerve vknjižil točko v deveti vožnji.

Dirka je sicer postregla z zelo izenačenimi vožnjami in številnimi prehitevanji, ki so si izvajala tako po notranjih linijah kot tudi tik ob ogradi. To je v 12. vožnji izkoristil tudi Žagar, ki se je po štartu z zunanje pozicije ob navdušenju slovenskih navijačev s četrtega prebil na drugo mesto ter osvojil novi dve točki. V njegovem naslednjem nastopu so slovenski navijači, ki so prišli na stadion Millenium, dočakali tudi zmago, v 18. vožnji rednega dela pa si je s tretjim mestom in skupaj devetimi točkami zagotovil uvrstitev v polfinalno vožnjo.

V boksih sta bila Žagar in Škorja en zraven drugega.

V finalu dva Poljaka in dva Danca

V polfinalu so bili Žagarjevi tekmeci Mikkel Michelsen, Bartosz Zmarzlik in Jason Doyle. Žagar je iz prvega ovinka pripeljal na tretjem mestu, nato pa vztrajno napadal Michelsena, a mu Danca žal ni uspelo prehiteti.

Dokazal sem, da še nisem za staro šaro in pokazal nekaj dobrih voženj. Proga v Goričanu je dopuščala veliko linij in niso odločali samo dobri motorji. Vesel sem, da sem po dveh slabih sezonah v Grand Prixu ponovno pokazal dober nastop,

je povedal Žagar, ki ne bo imel počitka za praznike, saj ga že v ponedeljek v Veliki Britaniji čaka dirka za Belle Vue Aces iz Manchestra. V finalu sta nastopila dva Poljaka, in sicer Zmarzlik ter Maciej Janowski, in dva Danca, Mikkel Michelsen in Anders Thomsen. Na najvišjo stopničko je stopil Zmarzlik pred Janowskim in Michelsnom ter tako po lanskem drugem mestu v skupnem seštevku ponovno napovedal boj za naslov svetovnega prvaka.

Prvi Zmarzlik, drugi Janowski in tretji Michelsen na zmagovalnih stopničkah.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSGrand PrixNick ŠkorjaspeedwaySGPsvetovno prvenstvolicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji