Matej Žagar skupno trinajsti, svetovni prvak prvič Artem Laguta

Končano je svetovno prvenstvo v speedwayu za leto 2021. Na drugi dirki v Torunu je vozil tudi naš Matej Žagar in zasedel 15. mesto.


Z drugo dirko na stadionu Marian Rose MotoArena se je končalo svetovno prvenstvo v speedwayu za leto 2021. Naslov svetovnega prvaka je osvojil Artem Laguta, edini slovenski predstavnik med svetovno speedway elito Matej Žagar pa je osvojil skupno 13. mesto v skupnem seštevku.

Najboljši slovenski voznik speedwaya vseh časov se je prvič na progi znašel na štartu četrte vožnje, ko je imel na glavi rdečo čelado. Štartni položaj A je skušal čim bolj izkoristiti. V zelo izenačenem boju je v prvem ovinku nekaj sekund kazalo, da bo iz njega prišel na drugem mestu. To se mu ni posrečilo in v nadaljevanju je v cilj pripeljal na tretjem mestu. Drugič se je slovenski speedway as na stezi v Torunu znašel v sedmi vožnji. Z modro čelado je začel s štartne pozicije B. Vnovič se je v zelo ostrem boju praktično vse odločilo v prvih metrih po štartu. Žagarju se ni posrečilo prebiti pred tekmece, česar nato ni več zmogel popraviti in je ciljno črto prečkal četrti. Tretjič je najboljši slovenski voznik speedwaya vseh časov na štartno rampo prišel v deseti vožnji. Tokrat je imel belo čelado oziroma štartno pozicijo C. Žal je na štartu za hipec prepozno spustil sklopko in to je bilo odločilno, da je še drugič v večeru v cilj pripeljal na četrtem mestu.

Žagar borben do konca

Šestnajsta vožnja je pomenila četrti nastop Žagarja na speedway ovalu v Torunu. Na povsem zunanjem štartnem položaju D z rumeno čelado na glavi se mu vhod v prvi ovinek ni odvil po načrtih. Vseeno ni popuščal in je bil za to tudi nagrajen. Namreč v izhodu iz zadnjega ovinka je prehitel Avstralca Jaimona Lidseya in si privozil tretje mesto. Vseeno je ostal brez možnosti za preboj v polfinale. Petič se je na progo Žagar podal v sedemnajsti vožnji. Imel je belo čelado, kar je pomenilo štartno pozicijo C. Po dvigu štartne vrvice se je iz prvega ovinka pripeljal na tretjem mestu. Ob koncu tretjega kroga ga je prehitel Oliver Berntzon, a Žagar je Šveda na ravnini pred zadnjim ovinkom pustil za seboj ter v cilj pridrvel na tretjem mestu. Na koncu mu je to prineslo 15. mesto na dirki. V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je Žagar zasedel 13. mesto, na enajstih preizkušnjah pa je zbral 45 točk. Zmago na dirki si je privozil domači as Bartosz Zmarzlik, ki je v skupnem seštevku osvojil drugo mesto.

REZULTATI

Končni vrstni red druge dirke v Torunu: 1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 20, 2. Emil Sajfutdinov (Rus) 18, 3. Maciej Janowski (Pol) 16, 4. Artem Laguta (Rus) 14, … 15. Matej Žagar (Slo) 2, …

Skupno (11/11): 1. Artem Laguta (Rus) 192, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 189, 3. Emil Sajfutdinov (Rus) 149, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 129, ... 13. Matej Žagar (Slo) 45 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSGrand Prixspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji