Na prvi dirki v Torunu Žagar v ozadju

Deseta dirka sezone svetovnega prvenstva v speedwayu je prinesla zmago Artemu Laguti. Naš Matej Žagar je osvojil 15. mesto.


Poljski Torun je bil prizorišče predzadnje preizkušnje za točke svetovnega prvenstva v speedwayu v letu 2021. V napetih vožnjah je na stadionu Marian Rose MotoArena sodeloval tudi naš Matej Žagar. Prvič se je na stezo podal že v prvi vožnji. Štartal je z modro čelado na glavi in se z B pozicije v prvi ovinek pognal zelo odločno. Iz njega pripeljal tretji, nato pa v naslednjem prehitel Macieja Janowskega ter drugo mesto zadržal do konca. Drugič smo Žagarja na štartni rampi videli v šesti vožnji. Tokrat je imel belo čelado. Štartni položaj C mu ni bil pisan na kožo in kljub ostri borbi s tekmeci višje od četrtega mesta ni zmogel poseči.

Zatajil tudi motor

Tretjič je slovenski speedway as vozil v deseti vožnji. Z rumeno čelado na glavi je bil povsem na zunanjem D štartnem položaju. Prvega ovinka se je lotil z veliko hitrostjo, a ga je prevozil preprosto preveč naokoli in to ga je potisnilo na četrto mesto, na katerem je pripeljal tudi v cilj. Nekateri vozniki so se sicer pritoževali, da so organizatorji preveč namočili progo, ki je bila vsled tega splozka in nevarna, zato smo videli tudi kar nekaj padcev. Četrti Žagarjev nastop v Torunu je bil v štirinajsti vožnji. Tokrat je imel na glavi rdečo čelado, kar je pomenilo, da je štartal povsem z notranjega štartnega mesta A. Vendar je imel smolo, saj se je po dvigu štartne vrvice le po nekaj metrih zaradi tehnične okvare zaustavil in odstopil. To je pomenilo, da je žal izgubil vse možnosti, da bi se prebil med osmerico v polfinale in osemnajsta vožnja je bila zanj zgolj formalnost. Na štartu je imel spet modra čelado, s katero je v prvi vožnji osvojil drugo mesto. Z B štartne pozicije je zelo dobro začel, za nekaj trenutkov v prvem ovinku celo povedel, potem nato pa padel na drugo mesto. Vendar ga je v drugem krogu drobna napaka na ravnini potisnila za tekmece in vnovič je ciljno črto prečkal četrti. Skupno je na dirki zasedel 15. mesto. Zmaga je pripadla Artemu Laguti, ki je zdaj zelo blizu tako želenemu naslovu svetovnega prvaka, prvega v karieri med speedway elito sveta.

Enajsta dirka svetovnega prvenstva v speedwayu, ki bo zadnja v sezoni, bo v soboto 2. oktobra 2021, in sicer znova v Torunu na Poljskem. Vnovič bo na dirki v vlogi tehničnega direktorja s FIM licenco št. 14973 tudi Izak Šantej, sicer predsednik tehnične komisije pri AMZS in član strokovnega sveta za avto-moto šport pri AMZS.

REZULTATI

Končni vrstni red prve dirke v Torunu: 1. Artem Laguta (Rus) 20, 2. Maciej Janowski (Pol) 18, 3. Tai Woffinden (VB) 16, 4. Leon Madsen (Dan) 14, … 15. Matej Žagar (Slo) 2, …

Skupno (10/11): 1. Artem Laguta (Rus) 178, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 169, 3. Emil Sajfutdinov (Rus) 131, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 122, ... 14. Matej Žagar (Slo) 43 točk, ...

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSGrand Prixspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji