Ena zmaga v petih vožnjah Žagarju žal ni prinesla polfinala

Danski Vojens je bil gostitelj devete dirke sezone za točke svetovnega prvenstva v speedwayu. Barve AMZS in Slovenije je branil Matej Žagar, ki je zasedel 12. mesto.


Vojens je bil letošnja predzadnja postaja voznikov speedwaya, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Prihodnji dve dirki bosta namreč ena za drugo v dveh dneh v Torunu na Poljskem. Slovenske barve je zastopal Matej Žagar, ki se je prvič na progo podal v drugi vožnji. Imel je belo čelado oziroma C štartni položaj. V prvi ovinek je pripeljal tretji in to mesto tudi zadržal do cilja. Drugič smo slovenskega speedway asa videli pred štartno vrvico v šesti vožnji. Z rumeno čelado oziroma s skrajno zunanjega štartnega mesta ni imel najboljšega položaja. Na štartni rampi je samo drobec sekunde zamudil in v prvi ovinek je pripeljal četrti. Čeprav se je trudil na vso moč, pa tekmecev ni uspel ujeti. Po dveh vožnjah je imel točko.

Štarti so bili ključnega pomena

Tretji nastop Žagarja v Vojensu je bil v deveti vožnji. Tokrat je bil na povsem notranji progi z rdečo čelado na glavi. S štartne pozicije A je v prvi ovinek pripeljal prvi in tudi iz njega, nato pa je rutinirano opravil s štirimi krogi in se veselil zmage v tej vožnji. Četrtič je Žagar vozil v šestnajsti vožnji, in sicer z modro čelado. Štartno mesto B mu ni bilo pisano na kožo. Začel je zelo borbeno, a v drugem ovinku prvega kroga zapeljal močno izven idealne linije in to je bilo usodno, da je v cilj pripeljal šele četrti. Zadnjič smo najboljšega slovenskega speedway voznika na progi videli v devetnajsti vožnji, ko je imel na glavi spet rumeno čelado. S povsem zunanjega štartnega mesta D se je v prvi ovinek pognal zelo odločno in iz njega prišel v gneči na tretjem mestu, na katerem je nato tudi ostal. Osvojil je točko, skupaj pet pa jih je bilo premalo, da bi se lahko prebil med osmerico v polfinale. Skupno je zasedel 12. mesto, v skupnem seštevku pa je z 41 točkami še vedno na 14. mestu. Zmage na dirki se je veselil Artem Laguta. Rus je prevzel tudi vodstvo v boju za naslov prvaka, ima pa le točko več kot Poljak Bartosz Zmarzlik. Tudi za tretje mesto bo še ogorčen boj, saj sta Emila Sajfutdinova in Fredrika Lindgrena ločita samo dve točki.

Deseta in enajsta dirka svetovnega prvenstva v speedwayu bosta v petek 1. in soboto 2. oktobra 2021 v Torunu na Poljskem, kjer se bo sezona tudi končala.

REZULTATI

Končni vrstni red dirke v Vojensu: 1. Artem Laguta (Rus) 20, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 18, 3. Emil Sajfutdinov (Rus) 16, 4. Tai Woffinden (VB) 14, … 12. Matej Žagar (Slo) 5, …

Skupno (9/11): 1. Artem Laguta (Rus) 158, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 157, 3. Emil Sajfutdinov (Rus) 121, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 119, ... 14. Matej Žagar (Slo) 41 točk, ...

 

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSGrand Prixspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji